Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Nároky na diskový prostor pro 2010.2  ( 7966 )
User0


« : January 05, 2011, 20:20:52 »

Zdar Mandristi,
Chtěl jsem/Chci  nainstalovat Mandrivu 2010.2 pro studijní ůčely, tak že nebude aktualizován o další software.
Proto jsem mu vytvořil 8192MB, které instalátor požadoval pro instalování všeho softwaru na DVD.

320GB disk je rozdělen, na 3 primární a více logických oddílů
  1. Windows /dev/sda1 (70GB)
  2. Swap       /dev/sda2 (1GB)
  3. Linux        /dev/sda3 (10GB)
  4. Rodělení na další oddíly.
  5. Linux        /dev/sda5 (20GB)
  6. Linux        /dev/sda6-10 (po 8GB)
10. Mandriva

Ale Mandriva se pořád cpe na 3. primární oddíl, ostatní distibuce (OpenSuse,Ubuntu,Sabayon,CentOS,Fedora) nemají problém s logickými oddíly a stačí jim 8GB i když po instalaci (včetně Mandrivy) obsazují asi 3GB diskového prostoru.
Jak je to možný ?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : January 05, 2011, 20:25:01 »

To je fakt zvláštní. Já nainstaloval MDV i na flash disk se 4GiB prostoru, takže v tomto problém snad nebude.

Překontroloval bych MD5 součty, jestli jsou OK...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #2 : January 05, 2011, 20:49:24 »

Všechny Linuxová DVD jsem objenával přes Linuxsoft.cz a kontrola na chyby u Mandrivy proběhla v pořádku, navíc se nainstaluje bez chyb ale do jiného oddílu než chci.
Samozřejmě jsem odklepnul poslední možnost při instalaci. Tak že jsem klepnul na oddíl 10 (všechny oddíly byly předem naformátované na ext3 a oštítkované) a zvolil jsem připojení / a nechal přeformát opět na ext3. Pak se instaloval zavaděč do dev/sda (instalování i do kořenového oddílu 10 tam chybělo, tedy obě možnosti naráz).
Ale boot pak neproběhl správně, protože zavaďeč očekával kořenový oddíl na /dev/sda10.
Prostě Mandriva se instalovala na /dev/sda3.
Při bootu jsem musel Grub přepisovat, místo UUID jsem použil /dev/sda3, a pak to bootovalo.

S jinými distribucemi problémy nebyly. Divný, co ?
User0


« #3 : January 05, 2011, 21:41:03 »

kontrola na chyby u Mandrivy proběhla v pořádku
Tak sorry, ta možnost tam není, spletl jsem so to s Ubuntu.

Ale teď jsem dal zavést, znova DVD s Mandrivou a ještě bych opravil to vyžaduje 8000MB, jde posuvníkem snížit, je to tedy jen doporučované.
A ještě jsem si všiml, že po změně (smazal jsem jeden oddíl bez povrzení zápisu) a dal nechal znovu načíst tabulku.
Tabulka se možná obnovila ale obrázek co ukazuje barevně rozdělení, celý zbělal a bejt úplnej začátečník, vstávali by mi vlasy na hlavě. Škoda že instalaci nejde ani odklepnutím ukončit, musím kvůli tomu pc násilně ukončit.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : January 05, 2011, 21:44:43 »

Hmm, to je fakt zvláští celé toto chování. Ted bohužel z časových důvodů nejsem s to ověřit tyhle chyby. Jsi s to nahlásit to do bugzilly?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #5 : January 05, 2011, 21:50:15 »

zkus instalaci v textovem rezimu
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
User0


« #6 : January 05, 2011, 21:54:18 »

Teď si mě překvapil, ona Mandriva má i jinou možnost instalace než grafickou ? Jdu se přesvědčit.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : January 05, 2011, 21:55:29 »

Jo. Tuším F2 nebo F3 -- jak je volba rozlišení. Tak je tam i TEXT

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #8 : January 05, 2011, 21:57:41 »

nevím jestli to už opravili v M2010.2 - pro jistotu dám odkaz http://wiki.mandrivalinux.cz/2010.1:errata#instalator_edice_dvd_free_a_cd_free_nelze_spustit_v_textovem_rezimu

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : January 05, 2011, 21:58:23 »

pravda... psal jsem o tom v knize, ale už je to dávno

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #10 : January 05, 2011, 22:10:16 »

F3 Textový režim + SafeSettings ale nevšiml jsem žádné změny, navíc zase naskočila Grafika pro odklepávání myší.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #11 : January 05, 2011, 22:31:16 »

F3 Textový režim + SafeSettings ale nevšiml jsem žádné změny, navíc zase naskočila Grafika pro odklepávání myší.
jedná se o bug - textový režim se nespustí, tady je jeden z postupů jak se to dá obejít a spustit "skutečný" textový režim

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
User0


« #12 : January 05, 2011, 22:34:32 »

V tom odzkaze co jste poskytli (2x) je, dej F3 na Text a F6 na Default a napiš slovo text. Ale kam to napsat ? do boot options ? Jako installations=text ? V F1 nic o tom nepíšou.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : January 05, 2011, 22:37:28 »

V tom odzkaze co jste poskytli (2x) je
Ano, napsal to 2x, protože jste se jím poprvé neřídil:
F3 Textový režim + SafeSettings ale nevšiml jsem žádné změny, navíc zase naskočila Grafika pro odklepávání myší.
dej F3 na Text a F6 na Default a napiš slovo text. Ale kam to napsat ? do boot options ? Jako installations=text ? V F1 nic o tom nepíšou.
Ne, je tam napsno:
Chybu lze obejít následovně: Stisknout F6 (Kernel Options/Volby jádra), vybrat Default/Výchozí a potvrdit klávesou Enter. Na konec zobrazeného příkazu připište slovo „text“ a stiskněte Enter. Instalátor se spustí v textovém režimu.
Alda ten odkaz dal 2x, ale vy jste jej nečetl ani jednou... Nejspíše

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : January 05, 2011, 22:53:34 »

A mezi námi není problém v tom, že MBR je dost malý, takže dokáže adresovat jen do určité vzdálednosti na disku? Nevím teď jak to je přesně, chce to pohledat.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2
   |   
 
: