Přihlásit
: [1]
   |   
: iso soubory  ( 7449 )
LUTEC
Jr. Member
**

Karma: 0
: 81



« : January 18, 2011, 00:48:16 »

Mam mandrivu 2010.2  muj dotaz zni takhle:
Chtel bych mit instalacni dvd stale k dispozici a tak jsem si vytvoril iso, ale chtel bych ho mit stale pripojene abych jen klikl na slozku a chovalo se to jako disk.
Neco jsem si tu precetl a neco v knize, ale asi jsem to nepochopil spravne nebo mi neco uteklo.
Muj postup byl nasledujici:
vytvoril jsem iso a nakopiroval ho do slozky /mnt/disk v korenovem adresari v terminalu jsem zadal prikaz #mount -o loop free-2010-i586.iso /mnt/disk
odpoved byla ze neexistuje soubor free-2010-i586.iso poradi mi nekdo kde jsem udelal chybu??

Mandriva 2010 spring
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : January 18, 2011, 01:59:42 »

http://www.cyberciti.biz/tips/how-to-mount-iso-image-under-linux.html
H.

Edit: prikaz zadavej v konzoli v adresari, kde je iso, jinak musis uvest celou cestu k nemu (/home/user/nejaky_adresar/muj_soubor.iso)

pripojene iso se bude chovat jako normalni adresar, tedy adresar, kam iso pripojujes by mel byt prazdny, protoze po pripojeni se puvodni obsah adresare schova a nahradi obsahem pripojeneho isa. Po odpojeni (prikaz umount /adresar/pripojeni/isa) se opet vrati zpet.

H.
« : January 18, 2011, 02:04:32 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
strublos
Sr. Member
****

Karma: 9
: 336



« #2 : January 18, 2011, 11:50:40 »

Nemyslel spis aby to bylo pripojeno hned pri startu?

do /etc/fstab
<cesta>/free-2010-i586.iso /mnt/disk iso9660 loop,ro,auto 0 0
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : January 18, 2011, 11:55:34 »

Instalační DVD? Není lepší mít v tom případě lokální zrcadlo? Např. pomocí rsync a cronu?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : January 18, 2011, 14:11:34 »

Pro tvůj účel není nutné vytvářet iso obraz instalačky - stačí překopírovat odpovídající adresáře obsahující balíčky na hdd a nastavit je jako zdroj SW. Dříve to takto systém sám prováděl, pokud byla při instalaci vybrána volba "Kopírovat instalační médium na disk".

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #5 : January 18, 2011, 15:44:38 »

Pro tvůj účel není nutné vytvářet iso obraz instalačky - stačí překopírovat odpovídající adresáře obsahující balíčky na hdd a nastavit je jako zdroj SW. Dříve to takto systém sám prováděl, pokud byla při instalaci vybrána volba "Kopírovat instalační médium na disk".
Jo, mozne to je, ale... Zkopirovat, vygenerovat nove md5sum (na disku je jine vyuziti mista nez na dvd, md5sum se zmeni), spravne nastavit repozitar pro vsechny prislusne adresare (main, contrib atd) - to by v tom byl cert, aby se nekde neco nezadrhlo. Zvlast, pokud to nikdy nedelal.
Pripojit iso mi prijde pro novacka jednodussi, ale uplne nej je mit normalne nastaveny vymenny zdroj, tedy klasicke DVD. A to snadno naklika.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : January 18, 2011, 15:48:27 »

Jo, mozne to je, ale... Zkopirovat, vygenerovat nove md5sum (na disku je jine vyuziti mista nez na dvd, md5sum se zmeni), spravne nastavit repozitar pro vsechny prislusne adresare (main, contrib atd)
IMHO stačí nakopírovat adresář /media, který se na DVD nacchází. Poté pomocí MCC naklikat jen cestu k daným repozitářů. Nemyslím, že to je složité...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #7 : January 18, 2011, 21:29:11 »

IMHO stačí nakopírovat adresář /media, který se na DVD nacchází. Poté pomocí MCC naklikat jen cestu k daným repozitářů. Nemyslím, že to je složité...

Ano, to jsem měl na mysli v mém předchozím příspěvku...

Nicméně připojení iso souboru jsem také používal - když už jsem ho měl stažený, že...

Ale pokud je nastavený repozitář Main, tak IMHO není potřeba mít instalačku - je to tak? (tedy pokud je PC trvale připojený k webu). Mělo by stačit v nastavení repozitářů v MCC instalačku zakázat nebo přesunout níže v seznamu... Opravte mě, jestli se pletu - nevím přesně, jak je to s obsahem repozitáře Main vs. instalační DVD...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
LUTEC
Jr. Member
**

Karma: 0
: 81



« #8 : January 26, 2011, 14:13:24 »

IMHO stačí nakopírovat adresář /media, který se na DVD nacchází. Poté pomocí MCC naklikat jen cestu k daným repozitářů. Nemyslím, že to je složité...

mam vytvoreny iso soubor z instalacniho dvd a mam ho ulozeny v pc, jak ho urcim jako zdroj? nebo jak to mam udelat abych nemusel vkladat dvd vzdy kdyz chci instalovat nejake balicky? Pc nemam pripojene stale k internetu, ale to je asi jedno, protoze kdyz chci instalovat novej balicek, pripojen bych asi byt mel...

Mandriva 2010 spring
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : January 26, 2011, 16:37:29 »

mam vytvoreny iso soubor z instalacniho dvd a mam ho ulozeny v pc
Já nikde nepsal o ISO souboru, ale o adresáři media, který se na DVD nachází. Ještě jednou si prosím přečti Tebou citovaný úryvek.
nebo jak to mam udelat abych nemusel vkladat dvd vzdy kdyz chci instalovat nejake balicky?
Jednoduše v DrakRPM-edit-media pomocí šipek posun DVD media na spodek seznamu.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
LUTEC
Jr. Member
**

Karma: 0
: 81



« #10 : January 27, 2011, 01:45:52 »

Já nikde nepsal o ISO souboru, ale o adresáři media, který se na DVD nachází. Ještě jednou si prosím přečti Tebou citovaný úryvek.Jednoduše v DrakRPM-edit-media pomocí šipek posun DVD media na spodek seznamu.

vim zes nepsal o iso souboru, ja ale myslel, ze bys mi mohl poradit jak to pomoci toho isa udelat... nakonec jsem to tedy zkusil jak jsi radil ty ale neporozumel jsem tomu asi dostatecne... napisu postup jak jsem to delal a pokud jsem udelal neco spatne tak me prosim oprav... Zatim se to tvari ze to funguje jak ma.... tak tedy:

v konzoli jsem se prihlasil jako root a zadal DrakRPM dal jsem volby a zvolil spravce zdroju softwaru, klikl jsem na prvni coz byl cd-rom main media a dal upravit misto cdrom://i536/media/main jsem napsal cestu k adresari main na mem disku coz je u me /home/lutec_disk/media/main a dal ulozit a to same jsem jeste udelal u druheho coz byl contrib a tedy cesta /home/lutec_disk/media/contrib a dal OK  typ se mi zmenil z cd-rom na lokalni a kdyz jsem zkousel instalovat balicek ktery po me pred touto zmenou vyzadoval dvd tak se nainstaloval v pohode. Muzu to tedy takhle nechat? Diky za info


* zdroje1.jpeg (56.12 , 618x441 - 570 .)

* zdroje4.jpeg (22.29 , 620x176 - 561 .)

* zdroje5.jpeg (21.62 , 617x177 - 566 .)
« : January 27, 2011, 01:52:51 LUTEC »

Mandriva 2010 spring
: [1]
   |   
 
: