Přihlásit
: [1] 2 3 ... 6
   |   
: Problém s ACPI u Toshiby Satellite Pro U500  ( 44511 )
Fringilla
Newbie
*

Karma: 1
: 41


« : February 14, 2011, 16:23:53 »

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem si na notebook nainstalovala Mandrivu, byl ten, že šlo o jedinou distribuci, u které v případě mého notebooku jel aspoň většinou větrák. Ani tady to není ideální: zhruba každé páté spuštění zůstává větrák stát, takže pořád musím dávat pozor na teplotu, která může stoupnout skoro k bodu varu. Dále mi vadí taky nemožnost regulace podsvícení displeje. V GUI na to šoupátko je, ale nefunguje. O nepoužitelnosti spánku a hibernace ani nemluvím - stejně je nemusím moc často používat.
Bezvýsledně jsem zkoušela i nástroje pro příkazovou řádku jako xbacklight (pro podsvícení) a powersave (různé nástroje pro práci s ACPI hlavně pro Toshibu, Asus a Lenovo). Powersave mi dokonce tvrdil, že notebook není Toshiba.
S maximální nechutí jsem uvažovala i o updatu BIOSu (jednou jsem to dělala na jiném notebooku a nedopadlo to dobře), ale zjistila jsem, že ostatním to nepomohlo.

Postupně jsem zjistila, že všechny tyto problémy má na svědomí ACPI, případně nemožnost naloadování modulu toshiba_acpi.ko do kernelu. Větráčky jde údajně vyřešit nastavením acpi.power_nocheck=1. Mě ale trápí hlavně podsvícení a na to jsem řešení nenašla. Vše by mělo jít vyřešit modeprobem modulu toshiba_acpi, což bohužel nejde (chyba No such device) - je to známý problém, o kterém Toshiba pravděpodobně ví (aspoň se to řeší na jejich fórech) a je třeba i na bugzille.

Asi na dvou fórech v angličtině jsem zjistila, že snad existují ještě 2 možnosti:
1. modifikace tabulek DSDT.
2. oddělená kompilace toshiba_acpi.ko s nějakými zvláštními parametry (pak prý má modprobe fungovat).
Bohužel, ani jeden z těchto návodů mě moc neoslovil, protože když už se mám vrtat v jádru, ráda bych to dělala podle nějakého normálního návodu pro lidi, kteří se ve vnitřnostech systému nehrabou každý den. Pokud jsem to dobře pochopila, editace DSDT by mohla být i nebezpečná pro hardware (ale to je teplota 90C taky), nebo bych už taky nemusela systém spustit. Takže do něčeho takového bych se pouštěla jen tehdy, kdy bych přesně věděla, co dělám. Ta kompilace modulu mi přijde o něco schůdnější, ale přece jen bych ráda znala rizika a aspoň nějaký jednotný návod na postup.

Pokud někdo víte, jak by se dal tento problém vyřešit jinak nebo jak pravděpodobný je úspěch u jmenovaných způsobů opravy, tak se nechám poučit. Ale taky je možné, že jediné co zbývá je zkrátka čekat, dokud nebude problém vyřešen buď Toshibou nebo tvůrci jádra. Mám dualboot s Win7, takže bych jela na něm.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 14, 2011, 16:55:26 »

Na začátek: máš ode mě +1 za dokonale vypsané problémy a sken situace. Ještě mi tam tedy chybí co konkrétně za verzi MDV používáš a přesný typ a bude to ideální :-)

Ze dvou nabízených možností je jednodušší volba 2. Obvykle stačí stáhnout zdroják k modulu, nainstalovat (z balíčků) zdrojové a vývojové soubory pro jádro a poté přeložit modul. Rizika moc nejsou -- dokud se Ti nepovede udělat modprobe, tak se to systému nijak nedotkne... A potom budeš mít přímo připravený modul právě pro tvé jádro a počítač atd :-)
Jestli jsi našla aspon někde nějaký návod, rád Ti jej přeložím do "lidštiny" nebo se o to aspon pokusím.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #2 : February 14, 2011, 17:32:34 »

Momentálně mi také nefunguje regulace podsvícení (přestala jít po některé aktualizaci). Řeším to "obezličkou" přes konzoli.

Zkus nejdřív vypsat, jaké procentuální hodnoty podsvícení podporuje tvůj display. U mě je to příkaz:
:
  cat /proc/acpi/video/GFX0/DD03/brightness

a vypisuje toto:
levels:  10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
current: 10


Potom stačí některou z podporovaných hodnot zapsat do stejného zařízení, např.
:
   echo 50 > /proc/acpi/video/GFX0/DD03/brightness
a tím se nastaví požadovaná hodnota podsvícení.

Cestu k procesu ( /proc/acpi/video/.../brightness) si budeš možná muset upravit podle tvojí konfigurace.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Fringilla
Newbie
*

Karma: 1
: 41


« #3 : February 15, 2011, 16:30:45 »

Co se týče rady ohledně /proc/acpi/video/.../brightness, nepomohlo to. Ve výpisu je vždy to, co ukazuje nefunkční šoupátko v GUI. Acpitools mi stále píše, že tento notebook není Toshiba.
Zkusila jsem ještě do /boot/grub/menu.lst přidat za řádek s požadovaným kernelem acpi_osi="Linux", ale taky bezvýsledně. Stejně tak nefunguje např. i nástroj fnfx, protože ten zjevně taky závisí na modulu toshiby v kernelu.
Alternativní driver omnibooks použít nemůžu, protože můj BIOS není Phoenix.
Existuje ještě nástroj Toshset (http://www.schwieters.org/toshset/), který ale deklaruje, že dělá to samé, co ty ostatní programy, které jsem zkusila, takže bych řekla, že princip jeho použití je stejný a závisí na modulu toshiby. Navíc ani není v repozitářích, takže nevím, jak by to dopadlo.
Dále se píše o možnosti konfigurace souboru /etc/default/acpid - tento soubor ale nemám.

Tady je odkaz na návod kompilace toshiba_acpi.ko: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-986075.html. Je pro Ubuntu, ale jádro je snad pro všechny distribuce stejné. Vím, že download tam zmiňovaného patche se současných verzí jádra netýká, ale dál z toho nejsem moc moudrá. Ráda bych věděla, nakolik slibně ten návod vypadá a jestli je mi to vůbec k něčemu.
User0


« #4 : February 15, 2011, 19:26:04 »

Vše by mělo jít vyřešit modeprobem modulu toshiba_acpi
Jak si postupovala ?
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #5 : February 15, 2011, 19:39:09 »

K tomu podsvícení:
Pokud máš novou distribuci Mandriva 2010.2 s kernelem 2.6.36, mělo by stačit
přidat do Grubu (/boot/grub/menu.lst) parametr:

acpi=copy_dsdt

Pokud nemáš kernel 2.6.36, podívej se do MCC, jestli tam je a nainstaluj ho.
Např. kernel 2.6.36.2-desktop-2mnb by měl být ve zdroji  "backports".

Takže po úpravách by měl soubor /boot/grub/menu.lst vypadat nějak takto (Pozor, je to jen příklad!!!):

:
title linux
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=/dev/sda1 acpi=copy_dsdt acpi_osi=Linux resume=/dev/sda2 splash=verbose
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
« : February 15, 2011, 19:42:33 pert2 »
User0


« #6 : February 15, 2011, 19:51:23 »

Jak si postupovala ?

což bohužel nejde (chyba No such device)
Teď jsem si uvědomil, že ty asi nemáš balík modules ve kterém je nářadí pro práci s moduly (modprobe, modinfo, lsmod aj.), nebo máš ?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : February 15, 2011, 21:04:22 »

Teď jsem si uvědomil, že ty asi nemáš balík modules ve kterém je nářadí pro práci s moduly (modprobe, modinfo, lsmod aj.), nebo máš ?
Samozřejmě. Jsou to nástroje instalované ve výchozí instalaci. Navíc v Mandriva Linuxu žádný balík modules není (je to modules-init-tools a je na něm přímo závislý balík basesystem-minimal -- neodstranitelná záležitost). Pokud chceš radit, doporučuji prvně nainstalovat Mandriva Linux a nebo prvně ověřit, co píšeš.
« : February 15, 2011, 21:05:53 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #8 : February 15, 2011, 21:22:18 »

No dobře, mě je jasný že tam není přesně co píšu ale když tu Mandrivu máte Vy, tak to můžete upřesnit.
Napsal jsem to jen proto že jsem neviděl že by jste to tam nějak probrali.
Alespoň jsme se dověděli že to máte v základní výbavě, to se taky může někomu hodit, co ?

Mě je ale divný jak to že jí nejde nahrát ten modul, ten musí jít nahrát i kdyby měla jinou značku laptopu než má.
Co má vůbec za jádro ? Jestli vůbec už ten modul obsahovalo, asi ne.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : February 15, 2011, 22:18:13 »

No dobře, mě je jasný že tam není přesně co píšu ale když tu Mandrivu máte Vy, tak to můžete upřesnit.
Alespoň jsme se dověděli že to máte v základní výbavě, to se taky může někomu hodit, co ?
Já to vím a věděl jsem i dřív -- dělám si vlastní buildy z distra. A nikomu jinému tato znalost moc nepomůže (případně jednoduše ověří). Ty něco napíšeš, já to musím přečíst (s tím nemám problém) a pokud zjistím, že to píšeš nepřesně, tak ověřit a opravit Tě. Jen mi přiděláváš práci...

Mě je ale divný jak to že jí nejde nahrát ten modul, ten musí jít nahrát i kdyby měla jinou značku laptopu než má.
Co má vůbec za jádro ? Jestli vůbec už ten modul obsahovalo, asi ne.
Když zadáš na googlu jméno toho modulu, vyskočí na tebe hromada odkazů s popisem té chyby...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #10 : February 15, 2011, 22:59:31 »

Rozumím, takovýmto přístupem ale odeženeš všechny ty kteří už nemají Váš produkt a přesto jsou ochotný alespoň napovědět.
Pak to opravdu budeš dělat je ty a několik dalších. Přeci kvůli tomu nebudu instalovat Mandrivu.
Kdyby jsem poradil nějaké označení které se dá nalézt jen v jedné distribuci, pak prosím, tomu bych rozuměl že matu začínající uživatele.
Ale já jsem uvedl základní název, jakým je pojmenován zdrojový balík Linuxu od kterého jsou odvozeny názvy v binárních distribucích.

Ok, když ti to vadí budu se sem občas vracet jen jako divák.

Když jsem se mýlil, přiznal jsem to a omluvil se, škodit jsem ale nechtěl.
 
Fringilla
Newbie
*

Karma: 1
: 41


« #11 : February 16, 2011, 00:11:43 »

Aktualizovala jsem jádro na verzi 2.6.36 (má Mandriva je skutečně verze 2010.2) a do /boot/grub/menu.lst přidala do příslušného řádku acpi=copy_dsdt, ale vše je při starém: Acpitool stále nepoznává, že jde o Toshibu. V /proc/acpi/video/... je jas takový, jaký si ho nastavím, ale je to jen číslo, které se v reálu vůbec neprojevuje. Stále stejnou chybu hlásí i modprobe toshiba_acpi.

Jen pro upřesnění výpis modinfo toshiba_acpi
:
filename:       /lib/modules/2.6.36.2-desktop-2mnb/kernel/drivers/platform/x86/toshiba_acpi.ko.gz
license:        GPL
description:    Toshiba Laptop ACPI Extras Driver
author:         John Belmonte
srcversion:     1634F3846A4899F6A5B0F88
alias:          acpi*:TOS1900:*
alias:          acpi*:TOS6208:*
alias:          acpi*:TOS6200:*
depends:        led-class,rfkill
vermagic:       2.6.36.2-desktop-2mnb SMP mod_unload modversions

a modprobe toshiba_acpi
:
FATAL: Error inserting toshiba_acpi (/lib/modules/2.6.36.2-desktop-2mnb/kernel/drivers/platform/x86/toshiba_acpi.ko.gz): No such device

Ta rada s přidáním acpi=copy_dsdt souvisela v některých návodech i s úpravou samotné tabulky dsdt - a na to se tedy moc necítím. Radši bych se dozvěděla něco o možnosti s kompilací toshiba_acpi.ko. Ta rada na Ubuntuforums je jediná aspoň trochu rozepsaná, kterou jsem našla. Jinde bylo jen něco typu "překompilujte si modul, tečka".
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : February 16, 2011, 00:13:39 »

Špatně jsi mě pochopil. Nevadí mi, že napíšeš obecnou věc -- nemám s tím problém. S čím je problém, tak s tím, že na to, že to není zcela přesné, neupozorníš. Bohužel co se týče hluboce systémových věcí (jako je jádro a další nastavení systému), tak prostě není možné při radě vycházet z jiné distribuce. Např. většina distribucí používá /etc/hosts, ale v Mandrivě je tento soubor vždy přegenerováván z vnitřních systémových nastaveních, která jsou opravdu jen v MDV (a teď asi v Mageia...). V MDV je k tomuto MCC. A tak podobně, jeden příklad za všechny.
Je milion dotazů, které je možné zodpovědět bez znalosti vnitřního systému -- aplikace, nástroje (awk, sed...), grafická prostředí atd atd., ale bohužel nikoli otázky vnitřností. Mandriva Linux je hodně ohnutá distribuce (v mnohých místech).
Problém je, že některým zde dělá problém terminál a není výjimečná ani odpověď: "Nic to nedělá, jen to napíše, že příkaz neexistuje", přičemž návod na naší wiki, na který poměrně často v poslední době odkazuji, je poměrně problém. Takovému uživateli je přibližná rada spíše ku škodě než ku pomoci.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : February 16, 2011, 00:15:02 »

Radši bych se dozvěděla něco o možnosti s kompilací toshiba_acpi.ko. Ta rada na Ubuntuforums je jediná aspoň trochu rozepsaná, kterou jsem našla.
Procházím, dej mi chvilku. Asi to sepíšu až během zítřka...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
User0


« #14 : February 16, 2011, 01:19:50 »

S čím je problém, tak s tím, že na to, že to není zcela přesné, neupozorníš.
Máš pravdu,  to jsem měl, zvlášť když jsem za to samý, zkritizoval taky jednoho uživatele.
Např. většina distribucí používá /etc/hosts, ale v Mandrivě je tento soubor vždy přegenerováván z vnitřních systémových nastaveních, která jsou opravdu jen v MDV
Mandriva Linux je hodně ohnutá distribuce (v mnohých místech).
Tohle vše vím, v poslední době jsem nainstaloval několik distribucí i Mandrivu a zkopíroval jsem si na osobní disk jejich /etc adresář.
Proto abych se mohl inspirovat, nebo viděl rozdíly mezi nima. 
Ale jaký modules balík máte už jsem ověřit nemohl, případně jsem se mohl mrknout na nějaký mirror pro Mandrivu.
Ale předpokládal jsem že to někdo upřesní...
Problém je, že některým zde dělá problém terminál
Nezapoměl jsem ještě své začátky když jsem používal Mandrake/Mandrivu, to jsi uvědumuju.
Bral jsem v potaz po přečtení dotazu, že uživatel/uživatelka už není začátečník.
Takovému uživateli je přibližná rada spíše ku škodě než ku pomoci
Pravda, většině začátečníkům, s tím souhlasím.


: [1] 2 3 ... 6
   |   
 
: