Přihlásit
: [1]
   |   
: Nefunguje SCIM (japonština)  ( 6758 )
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« : February 17, 2011, 09:50:58 »

Mám problém se SCIM, ve 2009 to šlapalo bezvadně, ale ve 2010 je, zdá se, nějaký problém. Nastavení se zdá být v pořádku, ale na ctrl+space se SCIM nenahodí. Nevíte někdo co se s tím dá udělat? Pro mě je to zásadní věc. Našla jsem třeba tohle, ale neodhadnu jestli má cenu to zkoušet, případně jestli si tím něco nepokazím http://mandrivachronicles.blogspot.com/p/japanese-input-in-mandriva-2010.html. Dík.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 17, 2011, 10:08:17 »

Dle článku:
Nainstaluj požadované fonty přes MCC, SCIM, canna a UIM

V textovém editoru (tj. gedit, kwrite, geany, emacs, vim, ale není to OpenOffice.org!) si otevři soubor /etc/sysconfig/i18n

Na konec napiš:
:
GTK_IM_MODULE=scim
QT_IM_MODULE=scim
XIM_PROGRAM=”scim -d”
XMODIFIERS=@im=SCIM


Nakonec nainstaluj openoffice.org-filter-binfilter a openoffice.org-java-common a odeber openoffice.org-kde4

Dle návodu by to mělo fungovat...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #2 : February 17, 2011, 12:07:54 »

Tak jsem se dostala k úpravě i18n, ale nejde mi to uložit, protože soubor je jen pro čtení. Dá se nějak otevřít jako root?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : February 17, 2011, 12:15:20 »

je to nutné udělat jako root. Viz http://wiki.mandrivalinux.cz/system:prikazovy_radek:prihlaseni_root

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #4 : February 17, 2011, 13:06:45 »

Tak jsem udělala vše podle návodu, ale nedělá to vůbec nic a scim mrtvé jako předtím  
Když vyvolám scim z příkazového řádku, tak se nahoře na liště objeví input-pad, ale i když cokoli vyberu, tak to nic nedělá.
« : February 17, 2011, 13:25:15 Alena »
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #5 : February 17, 2011, 14:58:51 »

Tak jsem zkusila tohle http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/vstupni-metody-aneb-japoncum-ascii-nestaci, pak různá nastavení v systém/upravit nastavení lokalizace systému na vstupní metodu scim, pak i scim-bridge, ale funguje to jen v aplikacích kde lze vybrat vstupní metodu, takže ve Firefox a OpenOffice se mi zatím nedaří 
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #6 : February 18, 2011, 12:25:03 »

Včera jsem v té radě na abclinuxu něco přehlédla, a sice:
"V distribuci Mandriva 2009 se toto provedlo přidáním
GTK_IM_MODULE=scim
QT_IM_MODULE=scim
XIM_PROGRAM="scim -d"
XMODIFIERS=@im=SCIM
do souboru /etc/sysconfig/i18n.
Tento postup v Mandrivě 2010 nefunguje, a je proto nutné zvolit postup mírně odlišný. V Mandrivě 2010 funguje pouze úprava souboru ~/i18n".
~ je home? Žádný i18n tam nevidím, mám ho tam zkusit zkopírovat a upravit?Když to nepůjde, tak asi natáhnu, ač nerada, 2009
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : February 18, 2011, 12:27:16 »

Ano, ~ je zkratka pro /home/jůzr
Ale řekl bych, že to bude ~/.l18n (tedy tečka na začátku)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #8 : February 18, 2011, 13:49:14 »

Tak to nefunguje, ale spíš bude chybička ve mě. Nakonec to asi bylo .i18n, ale udělala jsem tu blbost, že jsem vzala ten i18n soubor z /etc/sysconfig, dopsala tam ten scim a uložila do /home/júzr, místo abych použila ten původní a dopsala to do něj. Teď ani nezjistím jak vypadal  Navíc jsem si už včera rozházela nějak písmo, patrně nastavováním lokalizace systému, viz. příloha. Dělá to jen v názvech souborů a jen určitá písmena a nevím co s tím. Kdyby to pomohlo, tak bych znovu nainstalovala Mandrivu, zase taková práce to není, ale obojí je v /home, takže by to stejně zůstalo tak jak to je  Asi bych si měla změnit uživatelské jméno na "blbnaentou", to by asi sedělo 


* chyba-písmo.png (8.73 , 156x216 - 524 .)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : February 18, 2011, 14:00:02 »

Mrkni na to, co Ti vypíše locale. Mělo by tam být:

locale
:
LANG=cs_CZ.utf8
LC_CTYPE="cs_CZ.utf8"
LC_NUMERIC="cs_CZ.utf8"
LC_TIME="cs_CZ.utf8"
LC_COLLATE="cs_CZ.utf8"
LC_MONETARY="cs_CZ.utf8"
LC_MESSAGES="cs_CZ.utf8"
LC_PAPER="cs_CZ.utf8"
LC_NAME="cs_CZ.utf8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.utf8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.utf8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.utf8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.utf8"
LC_ALL=

Můžeš zkusit ~/.l18n přejmenovat. Pokud to nepomůže, tak na konec ~/.bashrc přidej
LC_ALL=cs_CZ.utf8

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #10 : February 18, 2011, 14:26:40 »

[alvy@localhost ~]$ locale
LANG=cs_CZ
LC_CTYPE="cs_CZ"
LC_NUMERIC="cs_CZ"
LC_TIME="cs_CZ"
LC_COLLATE="cs_CZ"
LC_MONETARY="cs_CZ"
LC_MESSAGES="cs_CZ"
LC_PAPER="cs_CZ"
LC_NAME="cs_CZ"
LC_ADDRESS="cs_CZ"
LC_TELEPHONE="cs_CZ"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ"
LC_ALL=
Locale vypíše obsah čeho? Systémové /etc/sysconfig/i18n i uživatelské ~/.i18n vypadá jinak
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : February 18, 2011, 14:32:11 »

locale vypisuje jazykové proměnné. Kodování, nastavení češtiny atd atd. Zadej v terminále man locale

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #12 : February 18, 2011, 15:38:56 »

Ať dělám, co dělám, vůbec nic na to nemá vliv. Takhle vypadalo původní nastavení systémového locale, ještě když ta čeština fungovala dobře. Ale i když tam vrazím úplně to samé, i do uživatelského locale, tak to ukazuje pořád špatně. Úpravou ~/.bashrc také ničeho nedosáhnu. Jako kdyby to na to co je tam napsané vůbec nereagovalo. Nechápu proč když zadám příkaz locale, proč to nevypíše přesně to samé co mám v souboru i18n To by asi mělo nebo ne?
LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
LC_CTYPE=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=cs_CZ.UTF-8:cs
LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
LC_COLLATE=cs_CZ.UTF-8
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
SYSFONT=lat2-16
LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
LANG=cs_CZ.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
LC_MESSAGES=cs_CZ.UTF-8
Alena
Full Member
***

Karma: 1
: 115


« #13 : February 20, 2011, 08:40:19 »

Tak tu češtinu se mi podařilo opravit, ale scim nefunguje ať dělám co dělám. Zatím to řeším tak, že jsem si přidala na lištu lepicí poznámky, umožňují výběr vstupní metody, tak si text v japonštině napíšu tam a překopíruji do vyhledávače ve firefox  Kdyby to někomu běhalo jak má, tak mi, prosím, dejte vědět. Dík
: [1]
   |   
 
: