Přihlásit
: [1]
   |   
: Kolize grubu1 a grubu2  ( 5118 )
phplus
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« : April 04, 2011, 22:43:47 »

Chtěl bych se podělit o problém. Používám na PC 4 boot složený z dister s grubem1 a grubem2. Distra s grubem1 nenabootuji z grubmenu např. Ubuntu. Musím v krusaderu přepsat root initframs o 1. Když mám třeba Mandrivu na sda10, initframs je na sda9 a já ho musím ručně přepsat, přidat do etc/default/grub a pak to frčí. Nejde to náhodou nějak systémově ošetřit? Děkuji.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : April 05, 2011, 09:41:13 »

pouzit vsude grub2?
mdv ho ma v repozitarich
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
phplus
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #2 : April 05, 2011, 13:35:39 »

Děkuji za odpověď ale to je stejné, jako když to přepíši v commanderu. Ale stejně děkuji za zájem.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #3 : April 05, 2011, 15:23:42 »

neni to totez.
Distro, ktere ma nainstaleny grub2 nejde pomoci grub1 spustit, chybi mu nektere dulezite soubory a znalost umisteni.
Takze jedina moznost je odkazovat z grubu1 na distro s grubem dva tak, ze prehodi bootovaci oddil a spusti grub 2, tedy prechod z jednoho menu do druheho a teprve pak start.
Prijde mi jednodussi nainstalovat vsude grub2 a mit jen jeden zavadec pro vsechny distra.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
phplus
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #4 : April 06, 2011, 18:17:39 »

To je pravda. Já ale spouštím grub1 z grubu2, tak při přepsání initramfs to jde. Vaši radu využiji, až bych potřeboval přeinstalovat distro s grubem 1. Stejně by mne ale zajímalo, proč tvůrci grubu šli pro mne touto nepochopitelnou cestou, místo zachování kompatibility.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #5 : April 07, 2011, 10:15:40 »

To je pravda. Já ale spouštím grub1 z grubu2, tak při přepsání initramfs to jde. Vaši radu využiji, až bych potřeboval přeinstalovat distro s grubem 1. Stejně by mne ale zajímalo, proč tvůrci grubu šli pro mne touto nepochopitelnou cestou, místo zachování kompatibility.
Neni potreba preinstalovat distro, staci pomoci balickovaciho programu nainstalovat grub2, to jen pro doplneni.
Proc grub2 - zkraje jsem nadaval jako spacek, ale zacinam tomu rozumet - do grubu1 nelze nektere nove veci dostat bud vubec, nebo velmi komplikovane, takze
grub2 umi mimo jine navic startovat ze sitovych disku, startovat z RAID poli, zvlada nastupce BIOSu (EFI), neni omezen velikosti MBR nebo umistenim na disku, modularni, prenosny, lze sifrovat, hesla pro jednotlivé položky atd atd.
Grub1 je s nami uz nekdy od roku 1995 http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/History.html, takze neni divu, ze se nove veci implementuji prilis obtizne.

Me nevadi nove veci, spis mam problem chapat, proc jsou nektere novinky nacpane do distribuci v jeste nedodelanem/nefunkcnim stavu. To ale (v soucasnosti) neni problem grubu2.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
phplus
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #6 : April 09, 2011, 20:52:58 »

To máš pravdu ale v současném stavu grubu bych kompletně u všech dister na něj přešel, ten problém je i u PCLinuxOS a Mageii, openSUSE nevyjímaje.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #7 : April 09, 2011, 21:03:43 »

U Magei a Mandriva Linuxu, do kterých vidím (a u dalších to bude IMHO podobné), je "bych prostě přešel" jednoduché říci, ale řádově náročnější to udělat.
Autoři GRUBu nekompatibilitou mezi  verzemi de fakto znemožnili použití již existujících konfiguračních nástrojů pro uživatele, které distribuce vyvinuly. A dle známého programátorského pravidla "co funguje, do toho nesahej, voe" se distribucím zaměřeným na začínající uživatele nedivím. Mají spolehlivý, funkční nástroj pro nastavení bootu, který stačí  na všechno, co potřebuje 99.9 % uživatelů s tím, že to jednoduše naklikají.
GRUB2 ovšem není zas až tak jednoduchý na konfiguraci (viz Ivanův povzdech), takže i klikátko musí být značně více blbuvzdorné. A dělat něco takovéhoto pro miliardy kombinací hardwaru, spoustou semi-funkčních BIOSů, které fungují pouze s Loaderem od M$ je cesta do pekel a úkol pro vraha (bude s tím spousta sraček a problémů a všechny ty **** potečou na hlavu tomu, kdo to klikátko udělá.
Pokud jsi dobrý hacker, můžeš se vrhnout do toho a DrakBoot přepsat. Pak již MDV na GRUB2 přejde -- pokud to uděláš dobře
Nevím, jaké máš ty sám zkušenosti s ruční konfigurací GRUBu, ale zatímco i má babička zvládla nastavit GRUB s užitím GUI nástroje DrakBoot, tak ruční editace konfiguráku pro ni už moc nebude...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #8 : April 09, 2011, 22:05:29 »

Asi bych prirovnal prechod z grubu1 ke grubu2 k prechodu z woken na linux. Nejdriv je to divne, jine, slozite, ale pak se ti to (mozna) zacne libit.
Grub1 byl na konfiguraci fakt jednoduchoucky, ale grub2 neni o moc slozitejsi, jen se to dela trochu jinak, a podobne jako kdysi u lila se musi spoustet prikaz na zavedeni nove konfigurace (grub-update), ale takhle funguje kupa *.nixovych sluzeb a programu, takze v zasade nic noveho. No a ze je konfigurak, ktery se ma editovat presunut z /boot/grub/menu.lst do /etc/default/grub (do /etc vlastne konfiguraky spravne patri, ze ano), tak to je vlastne jedina zasadni zmena. Vcelku v tom nevidim problem, ani nic prehnane sloziteho.
Udelat klikatko na nastaveni souboru v /etc se nijak moc nelisi od klikatka editujiciho soubor nekde v /boot. Stejne nastavuje jen zakladni jednoduche volby, tak to nevidim nijak kriticky. Pak uz to klikatko musi jen navic spustit  aktualizaci grubu a je to.
« : April 09, 2011, 22:09:15 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
: [1]
   |   
 
: