Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Vypnutí externího disku?  ( 13813 )
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« : May 08, 2011, 02:06:53 »

Zdravím potřeboval bych vymyslet něco, co po odpojení svazku způsobí že disk upadne do stavu stand-by. Prostě když se disk nepoužívá tak aby zbytečně neběžel. Koukal jsem do nastavení a diskdrake, ale tam žádný takový parametr nikde není.
MNV 2009.1 Spring
Disk připojen přes USB 2.0

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 08, 2011, 10:46:14 »

umí to laptop-mode pro klasické ATA (SATA) disky. Jestli to umí pro externí přes USB a jestli to umí ta verze, která je ve 2009.1 spring, budeš muset nastudovat z dokumentace.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #2 : May 08, 2011, 13:17:27 »

Bude záležet na tom, jak se disk připojuje. Můj externí HDD se připojuje jak /dev/sdb. Záviset bude i na tom, jak bude funkčnost podporována řadičem i vlastním diskem.

Mohl by fungovat příkaz hdparm s parametrem -B. Disk se nemusí ani odpojovat, stačí, že se k němu nebude přistupovat (u mě nefunguje, hlásí HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Invalid exchange).

Mohl by zafungovat eject /dev/sdx. Můj připojený disk se zastaví, ale opět se rozběhne. Pokud je disk odpojený, zůstane zastavený - to je asi to, o co ti jde.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #3 : May 08, 2011, 13:44:22 »

Disk se připojuje jako /dev/sdc1 a když dám eject /dev/sdc1 tak disk zůstane běžet.  Jinač když úplně vypnu PC tak disk se taky vypne, tak že to musí jít i při zapnutém PC. to hdparm -B netuším jak použít..

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
jentzek
Sr. Member
****

Karma: 12
: 305



« #4 : May 08, 2011, 13:46:17 »

umí to laptop-mode pro klasické ATA (SATA) disky. Jestli to umí pro externí přes USB a jestli to umí ta verze, která je ve 2009.1 spring, budeš muset nastudovat z dokumentace.
V /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf V sekci "Hard drive behaviour..."
Lze nastavit v sekundach, kdy dojde k odpojeni sťavy. ( Idle timeout values). Nejsem si jistej, jestli to zahrne i usb. Zkus, budu rad, kdyz napises jak to dopadlo, ja sam bych to upotrebil taky 
http://www.samwel.tk/laptop_mode/faq
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #5 : May 08, 2011, 14:28:24 »

Disk se připojuje jako /dev/sdc1 a když dám eject /dev/sdc1 tak disk zůstane běžet.  Jinač když úplně vypnu PC tak disk se taky vypne, tak že to musí jít i při zapnutém PC. to hdparm -B netuším jak použít..

Musíš použít eject /dev/sdc - t.j. zastavit celý disk, ne jenom jeden jeho oddíl (sdc1)...

Použij příkaz man hdparm a čti. Hodně dokumentace je i na webu.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #6 : May 08, 2011, 14:37:27 »

No jo, ale ten laptop mode mi odpojí zřejmě všechny disky a pak zase je připojí, zřejmě nebude tak chytrej ten program aby poznal který disk je zrovna potřeba.. Teď jsem zjistil že disk, že disk se po delší nečinnosti vypne sám, ale to nemám já pod kontrolou je to čistě vůle disku..
Musíš použít eject /dev/sdc - t.j. zastavit celý disk, ne jenom jeden jeho oddíl (sdc1)...

Použij příkaz man hdparm a čti. Hodně dokumentace je i na webu.
Ani po eject /dev/sdc se disk nevypne, je to stejný jako když dám v prohlížeci souborů vysunout

A když dám hdparm -B /dev/sdc tak mi to vyplivne tohle:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -B /dev/sdc

/dev/sdc:
 HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Input/output error
Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)
[root@localhost sonic]#

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #7 : May 08, 2011, 15:19:16 »

Tak jsem si pohrál s nastavením oprávnění disku a hodilo mi to toto:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -B1 /dev/sdc

/dev/sdc:
 setting Advanced Power Management level to 0x01 (1)
 HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
 APM_level = not supported
[root@localhost sonic]#

« : May 08, 2011, 15:30:29 Sonic X »

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #8 : May 08, 2011, 15:57:25 »

Tak jsem na to přišel, když dámhdparm -y /dev/sdc tak disk přejde do režimu stand by. Ale příkaz hdparm -S4 /dev/sdc nevím proč nefunguje. Zde kód:
:
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  active/idle
[root@localhost sonic]# hdparm -S2 /dev/sdc

/dev/sdc:
 setting standby to 2 (10 seconds)
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  active/idle
[root@localhost sonic]# hdparm -y /dev/sdc

/dev/sdc:
 issuing standby command
[root@localhost sonic]# hdparm -C /dev/sdc

/dev/sdc:
 drive state is:  standby
[root@localhost sonic]#

Tak že kdybych zařídil, aby se při kliknutí na vysunout vyslal příkaz hdparm -y /dev/sdc byl by problém vyřešen..



Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #9 : May 09, 2011, 07:51:46 »

...Tak že kdybych zařídil, aby se při kliknutí na vysunout vyslal příkaz hdparm -y /dev/sdc byl by problém vyřešen..

Proč si nenapíšeš skriptík obsahující tento příkaz, se kterým si pak můžeš dělat, co chceš - dát do menu, na plochu, do lišty, spouštět klávesovou zkratkou ...?

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #10 : May 09, 2011, 18:01:12 »

Proč si nenapíšeš skriptík obsahující tento příkaz, se kterým si pak můžeš dělat, co chceš - dát do menu, na plochu, do lišty, spouštět klávesovou zkratkou ...?

Protože to neumím

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #11 : May 09, 2011, 20:55:02 »

Hledej, šmudlo! 

Jsi jak vidno šťoura a jednou tě to stejně nemine. Google ti vyhodí spoustu odkazů na návody a základy jsou jednoduché!

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Sonic X
Sr. Member
****

Karma: -8
: 374


276224191
« #12 : May 10, 2011, 01:57:15 »

No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..

Nejčastější chyba na Linuxu je chyba 909 - selhání mezi klávesnicí a židlí..
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #13 : May 10, 2011, 06:40:52 »

No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..
Můžeš skript spustit z konzole, kde jsi přihlášený jako root. Pokud bys vytvářel spouštěč (v menu nebo na ploše), i tam lze nastavit spuštění s právy roota.

Teď mě napadlo, že by to možná šlo spustit jenom jako příkaz s parametrem přímo ve spouštěči.

Nebuď paranoidní - nevím, co je nebezpečného spustit skript, o kterém víš, co dělá, s právy roota. Je to úplně to samé, jako když ho spouštíš z ručně z "rootové" konzole.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #14 : May 11, 2011, 21:44:12 »

No jo, ale jak dám onomu skriptu práva roota? Nehledě na to, to podle mě může být celkem nebezpečné, je to jako dát klíče od auta do ruky přímo zlodějovi..
Pro paranoiky:
dej ho do /sbin a jako vlastnika nastav roota, pravo ke cteni a spusteni dej jen jemu (chmod 500).  Pak to zadny user vubec neuvidi, nenabidne se jim to ani pri dokncovani nazvu pomoci tabu. Skript Only for root. 

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
: [1] 2
   |   
 
: