Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Nejde se přihlásit, aktualizace jádra  ( 13971 )
fantomorous
Jr. Member
**

Karma: 0
: 67



« : May 30, 2011, 12:36:06 »

Zdravim. Všiml jsem si že můj desktop používá kernel 2.6.38.2server. Nevím kdo a kdy mi tam toto jádro dal, rozhodl jsem se tedy aktualizovat jádro, v MMC jsem si stáhl kernel 2.6.38.2desktop586-mnb. Restartoval, při startu systému vyskočila hláška ve smyslu že není k dispozici ovladač n-vidia. Pak se objevil přihl. dialog. Po vyplnění už. hesla systém začne nabíhat pak spadne a vrátí se zpět přihl. dialog. Zkusil jsem se přihlásit do IceWM, tam vše jde ok. Zkusil jsem v IceWM nastavit zpět starší jádro, bohužel se nejde přihlásit už ani tam. Co se mohlo stát? Co mám dělat? 

NtB MSI VR-602X,  Mandriva 2010.2   KDE 4.5.4
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : May 30, 2011, 12:42:11 »

Toto jádro je z mého repozitáře. A funguje dobře, mám jej na všech mých počítačích.  Kolika bitovou verzi Mandriva Linuxu máš (je to nutné vždy psát, stejně jako verzi Mandriva Linuxu)? Všechny zdroje aktualizuj, hlavně nvidia-current.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #2 : May 30, 2011, 12:50:46 »

Keď som používal 32-bit. verziu na počítači so 4 GB RAMky, tak mi inštalovalo kernel-server. Je to kvôli pamäti, lebo 32-bit nedokáže pracovať za normálnych podmienok s takou veľkou pamäťou. Je potrebné meniť to jadro???

A ináč, ja som tento problém s kartou riešil tak trošku laicky, ale fungovalo:
1. Zmazal som /etc/x11/xorg.conf
2. Spustil som drakconf v konzole ako root a nastavil GK. Po reštarte už fungovalo všetko tak, ako má. Počas štartu sa kompiloval modul pre graf.kartu.
fantomorous
Jr. Member
**

Karma: 0
: 67



« #3 : May 30, 2011, 12:59:01 »

Mám 32bit systém. Mám taky 4GB RAM.  Nevěděl jsem že je dobře že mám server verzi jádra. Aktualizoval jsem protože mi nešel spustit winff, doufal jsem že by to pak třeba šlo.
Teď jsem aktualizoval zdroje a podival se na nvidia-current, vše se zdá být ok.
Těsně před tím než se po spadnutí přihlášení objeví přihl. dialog, naskočí černá obrazovka s výpisy - příliš krátce , než abych ji mohl přečíst. Nedá se to nějak zobrazit?

NtB MSI VR-602X,  Mandriva 2010.2   KDE 4.5.4
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : May 30, 2011, 13:03:56 »

32bit OS Linux (ne na Wincky) se 4GiB RAM pracovat umí. Jako jádro doporučuji zvolit kernel-server-latest. Ten pojede dobře (mám taky 4GiB Ram a problém není).

doporučuji udělat toto:

* jak "spadne" obrazovka, stisknout Ctrl+Alt+F1
* přihlásit se jako root
* spustit příkaz  drakx11
* znovu nastavit grafiku, otestovat a dát OK
* použít příkaz reboot

Komp se zrestartuje a měl by naběhnout správně...
« : May 30, 2011, 21:01:09 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #5 : May 30, 2011, 13:14:47 »

Už som múdrejší. To, že kernel-desktop-latest vie pracovať aj so 4 GB RAM, som nevedel. Kernel-desktop videl iba 3.3 GB. Kernel-server už celých 4.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : May 30, 2011, 13:22:00 »

Mám pocit, že to je tím, že při paměti 4+ GiB se RAM dělí na 3+1, kdy 3 jsou uživatelská, 1 G je pro jádro, takže je oddělený uživatelský a systémový paměťový prostor. A nebo takto nějak jsme se to učili. Ještě je model 2+2... Ale už je to nějaký pátek...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
fantomorous
Jr. Member
**

Karma: 0
: 67



« #7 : May 30, 2011, 13:25:12 »

Udělal jsem co napsal Peťoš, systém již naběhl. Jen se vypnuly 3D efekty a nejdou zapnout, nastavení GK je asi špatný, s tím si snad už poradim. Zatim vám moc děkuju. tom v.

NtB MSI VR-602X,  Mandriva 2010.2   KDE 4.5.4
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #8 : May 30, 2011, 13:31:47 »

Mám pocit, že to je tím, že při paměti 4+ GiB se RAM dělí na 3+1, kdy 3 jsou uživatelská, 1 G je pro jádro, takže je oddělený uživatelský a systémový paměťový prostor.

Sorry, že sa pýtam, ale potom prečo 64 Bit vidí (aspoň u mňa) 3.9 GB? Tomu nerozumiem.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #9 : May 30, 2011, 20:43:18 »

3.9GiB je spravne. Je to tutiz 4GB.

Podivejse na wikipedii na mezinarodni jednotky.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #10 : May 30, 2011, 20:59:26 »

Ja viem, že to označenie 3.9 GB je v poriadku.
Mne nejde o počet, ale o to, že ak 32-bit systém vidí 3.3 GB s tým (ako písal Peťoš), že 1 GB je pre jadro a zvyšok pre užívateľa, tak mi nejde do hlavy, ako je možné, že 64-bit systém to vidí ináč. Nie je to útok, ale čistá otázka. Či rozdiel je len v informácii o  využívaní pamäte alebo ešte v čomsi inom.

Je to v podstate už trošku riadne mimo témy, ale tak nejak ma to zaujalo.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : May 30, 2011, 21:04:53 »

Omluva, psal jsem kraviny. Je nutné mít kernel kompilovaný s podporou PAE, pak je s to adresovat i 4GiB a i víc. Nevím upřímně, jestli je -desktop{,586} s PAE, nebo ta je jen v server verzi.
Takže: máš-li 32bit a RAM > 3GiB, tak musíš mít kernel-server.

Sám jsem se nachytal, už rok používám pouze 3 GiB RAM místo 4, které v počítači mám.
« : May 30, 2011, 21:07:00 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #12 : May 30, 2011, 21:07:19 »

Omluva, psal jsem kraviny. Je nutné mít kernel kompilovaný s podporou PAE, pak je s to adresovat i 4GiB a i víc. Nevím upřímně, jestli je -desktop{,586} s PAE, nebo ta je jen v server verzi.
Takže: máš-li 32bit a RAM > 3GiB, tak musíš mít kernel-server.

Sám jsem se nachytal, už rok používám pouze 3 GiB RAM místo 4, které v počítači mám.

K+
baltazar
« #13 : May 30, 2011, 21:40:44 »

32bit OS Linux (ne na Wincky) se 4GiB RAM pracovat umí. Jako jádro doporučuji zvolit kernel-server-latest. Ten pojede dobře (mám taky 4GiB Ram a problém není).
Zdravim!
Nechci nějak vrtat,ale jak souvisí původ OS-teda Linux,nebo Micrisoft,nebo Apple- s využitím 3,8,nebo více než 4 gb RAM?Pořád je to buď 32,nebo 64 bit systém,a aplikace na něj navazující.

edit Petos: opravil jsem, aby se správně zobrazovala citace
« : May 30, 2011, 21:43:50 Peťoš »
baltazar
« #14 : May 30, 2011, 21:42:52 »

Mno,malinko jsem to zase zvrzal s tou citací,ale snad víte,o čem to tento!!!
: [1] 2
   |   
 
: