Přihlásit
: 1 [2]
   |   
: Nejde se přihlásit, aktualizace jádra  ( 13969 )
baltazar
« #15 : May 30, 2011, 21:46:51 »

Dík za opravu!
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #16 : May 30, 2011, 21:48:16 »

Mno,malinko jsem to zase zvrzal s tou citací,ale snad víte,o čem to tento!!!
Opravil jsem to, doufám, že to nevadí


Nechci nějak vrtat,ale jak souvisí původ OS-teda Linux,nebo Micrisoft,nebo Apple- s využitím 3,8,nebo více než 4 gb RAM?Pořád je to buď 32,nebo 64 bit systém,a aplikace na něj navazující.
Jedná se právě a pouze o OS -- jestli je dané jádro zkompilované s PAE podporou nebo bez. Wincky to (v době, kdy jsem je používal, tj. fakt děsně dávno) neuměly.
Aplikace s tím, jestli OS umí nebo neumí adresovat paměť nemají nic společného ( pro představu, ten počítač ber jako auto, kde OS je kastla, motor, kola... a aplikace jsou "extra vybavení" -- rádio navazuje, když už jsi to slovo použil, na auto, ale jestli to auto pojede na benzín, naftu nebo plyn je rádiu jedno -- bude fungovat všude.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #17 : May 30, 2011, 21:55:24 »

Wincky to (v době, kdy jsem je používal, tj. fakt děsně dávno) neuměly.

Neskúšal som, ale mám info, že to nevie ani Win7 a ani ich to netrápi. Vraj práve preto montujú počítače s 3GB RAM. Ale opakujem, neskúšal som a na slová iných v štýle BBS (Baba babe skazala) sa nedá spoliehať.
Ide však o adresovanie 32x32 dáva počet adries na cca 3,3 GB. Ak to nie je špeciálne upravené jadro, tak to OS na viac nezvládne.
baltazar
« #18 : May 30, 2011, 22:03:31 »

Prosím,uživateli Peťoš,upřesni (vysvětli) pojem PAE !
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #19 : May 30, 2011, 22:05:26 »

Prosím,uživateli Peťoš,upřesni (vysvětli) pojem PAE !
Zkus google. Hned první odkaz vede sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
baltazar
« #20 : May 30, 2011, 22:17:52 »

Při použití 64bitových procesorů a 64bitových operačních systémů nemá PAE význam a není ani podporováno. PAE je však dostupné v 32bitovém režimu 64bitových procesorů -
Rozšíření PAE poskytuje zvětšením položky v tabulce stránek podporu pro NX bit, avšak ne všechny procesory s podporou PAE obsahují také podporu NX bitu (například AMD Duron). Seznam procesorem podporovaných rozšíření je možné zjistit pomocí instrukce CPUID (ve Windows nějakým diagnostickým programem, v Linuxu jednoduše výpisem souboru /proc/cpuinfo). NX bit umožňuje znemožnit některé útoky na chybně naprogramované aplikace.[9] Úseky paměti lze chránit též pomocí limitů segmentů,[10] což je však pomalejší a komplikovanější, než hardwarově řešený NX bit. Ve většině systémů je proto PAE pro svůj přínos k bezpečnosti systému použit i přes jisté snížení výkonu počítače,[3] pokud procesor NX bit podporuje (v Microsoft Windows XP od SP 2).[4]
[editovat]
Je-li paměti 3 až 4 GiB, může aktivace PAE využít celou paměť, avšak ve výsledku může výkon počítače poklesnout (v závislosti na tom, co běžící procesy převážně dělají). Je-li paměti více, než 4 GiB, bude zřejmě využití PAE přínosem. Nejlepším řešením je však použití 64bitového operačního systému (umožňuje-li to procesor).
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #21 : May 30, 2011, 22:20:53 »

NEkopíruj sem kusy wikipedie. Číst umíme a informační hodnota žádná. Nespamuj!!!

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
baltazar
« #22 : May 30, 2011, 22:42:57 »

Beru na vědomí a omlouvám se,původní záměr byl kapku jiný,nějak se mi ztratil příspěvek...moje blbost!
baltazar
« #23 : May 30, 2011, 23:09:07 »

Jde mi o to:Když už jsme se rozbláznili na téma32 versus64 bit,loudám na webu a snažím se najít odpoveď,tak -nějak srozumitelnou i pro obyčejný uživatele,a ne jen pro absolventy VŠ se zaměřením na informatiku.Pokud si dobře pamatuju proklamace Linuxu-teda že Linux pro lidi! Rádo sebe sama proklamováno coby tzv.Open Source.Tak mi to ,kurňa,vysvětli!32,nebo 64 bit verzi Mandrivy?A teda když takovou,nebo makovou,vysvětli mi -uživatelsky srozumitelně-proč to ,nebo to?V čem mám výhodu a v čem nevýhodu?Ppojede mi to rychleji?Boot najede za pár milisekund?
« : May 30, 2011, 23:15:14 baltazar »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #24 : May 31, 2011, 08:47:37 »

Kdyby sis to opravdu přečetl a přemýšlel nad tím, tak to není debata 32 vs. 64bit, ale jestli (a pokud, tak jak) umí 32bit OS adresovat více jak 4 GiB RAM.
Abych odpověděl tedy: nainstaluj si 32bitovou verzi. A 32bit si tam dej proto, že např. flash stále není v 64bitu a mohou s tím být problémy -- ne všechny aplikace mají 64bit ekvivalent. Pokud bych Ti měl vysvětlit rozdíl, tak je to právě velikost registrů v procesoru -- 32bit nebo 64bit. A z toho plyne přesnost výpočtů, největší číslo, které může být uloženo. Ale ty, protože to nevypadá, že budeš dělat nějaké větší výpočty, to nevyužiješ.
A nechápu, proč bych Ti měl něco vysvětlovat. To, že je něco open source, neznamená, že ti kdokoli musí cokoli odpovídat! Znamená to, že si můžeš vzít zdrojové kódy a upravit si je! Pokud si chceš něco vynucovat, tak tu velice rychle narazíš!
« : May 31, 2011, 08:58:07 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #25 : May 31, 2011, 08:56:34 »

64bit procesory a hype okolo nich vznikly na pozadavky PR oddeleni vyrobcu, aby bylo co prodavat. Neexistovaly ani OS, ani aplikace, ktere by toho vyuzily.
Postupne vznikaji 64bit. OS, i aplikace, ale je to cele s velikym otaznikem - kdyz pises aplikaci, musis ji od zacatku psat jako 64bitovou (adresace, registry, promenne atd atd - vse by muselo byt navrzeno jako 64bitove), a to se vesmes nedeje - jen se 32bitove aplikace kompiluji s podporou 64bitovych procesoru, coz vubec neni totez.
Osobne jsem presvedcen, ze 64bitu je spravny smer, ale dosud ani zdaleka nedozral k tomu, aby poskytoval vsechny hypovane vyhody. Takze kde muzu, pouzivam 32 ;-) - stabilni, osvedcene, funkcni.
Rozdil mezi jadry desktop a server nejsou jen v podpore PAE (podpora vetsich RAM), rozdilu je vic, ale tenhle vyzkum necham na tobe.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #26 : May 31, 2011, 09:08:25 »

Postupne vznikaji 64bit. OS, i aplikace, ale je to cele s velikym otaznikem - kdyz pises aplikaci, musis ji od zacatku psat jako 64bitovou (adresace, registry, promenne atd atd - vse by muselo byt navrzeno jako 64bitove), a to se vesmes nedeje - jen se 32bitove aplikace kompiluji s podporou 64bitovych procesoru, coz vubec neni totez.
No, ono když programuješ a opravdu se (aspoň v C/C++) držíš standardů, tak při kompilaci na 64bit OS máš 64bit native aplikaci.  Navíc čím dál více se prosazují interpretované jazyky jako python a perl, které toto neřeší.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: 1 [2]
   |   
 
: