Přihlásit
: [1]
   |   
: Intel GMA X4500  ( 11143 )
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« : June 04, 2011, 13:33:37 »

Zdravím,
poslední dobou mám problém se stabilitou systému. Začalo to asi před 2 týdny po nějaké aktualizaci. počítám že by to mohl způsobovat špatný ovladač od GK. Občas mi při nějaké práci skoro zatuhne PC - sotva jde pohnout myší.  Dělá to kwin - když ho vypnu, tak systém jede jako předtím - už sem tu posílal jeden odkaz http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=13010.0 Dnes se mi to projevilo hned po pomalém startu systému. Vyhledal sem tu že mám vypnout efekty plochy. To sem udělal a zatím vypadá že to jede. Myslím, ale že ta integrovaná GK nemůže být zase tak pomalá, obzvláště když to ještě donedávna jelo v pohodě..
Mám konkrétně tuto základní desku: http://www.phoenixcomp.cz/775-socket/gigabyte-ga-eg41mf-us2h
Existuje pro tuto GK nějaký ovladač, aby to jelo jako dřív a nebo mám čekat až si toho někdo všimne, opraví a pak to bude v aktualizacích?
Díky za jakoukoliv odpověď.

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #1 : June 04, 2011, 19:57:14 »

protože máš grafiku od Intelu a ten má ovladače v jádře, tak zkus nabootovat do staršího jádra ... nic jiného mě nenapadá

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« #2 : June 04, 2011, 21:29:23 »

Tak sem zkusil reinstal, vypl efekty plochy a výsledek žádný. Navíc začala zlobit i zvukovka SB live! 5.1 Při startu mi to ohlásilo, že zvukovka byla odebrána a že se to přepíná na nějaký jiný zdroj. Teď nevím na jaký, páč sem to naštvaně rychle zavřel. Nicméně zvuk funguje, ale nejde spustit kmix, takže nemám žádné ovládání zvuku.
při pokusu o spuštění z konzole nevypíše nic a při spouštění jako root tuto hlášku:
:
  [root@localhost rellik]# kmix
<unknown program name>(5249)/: KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server:  "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken."

<unknown program name>(5248)/: KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly.

nicméně ten zvuk mě zase tak neštve jak ta grafika. Mám na ní sice nastavené "jen" 128Mb ale myslím, že na klasickou práci, upravit sem tam pár fotek, programovat php a hledět na net by to mělo stačit. Hry nehraju a filmy nestříhám.
V biosu sem chtěl přidat paměti na 256Mb, ale to systém nerozdýchal a ani se nenastartoval. Tak sem to vrátil na těch 128 a s tím to zase jelo...
Asi nastavím těch 256Mb a znovu to přeinstaluju :-( Jinak stejný problém mám i s 32bit verzí systému. Nepomohla by třeba instalace z ONE CD? No ale jak tak koukám, ta je dostupná pouze jako 32bit :-( Ach jo, doteď sem byl velmi spokojeným uživatelem Mandrivy od verze 2008.0 a teď takové problémy..

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« #3 : June 05, 2011, 10:57:57 »

Tak sme to zkusil ještě jinak. Nastavil v BIOSU velikost mapěti na GK na 256Mb a znovu nainstalil systém. Instalace projela v pohodě, ale systém už nenajel. Najel až když sem paměť zase snížil na 128Mb.
Při těch 256Mb se PC při startu sekl na této stránce: (příloha)

Ještě mě napadla instalace mandrivy powerpacku. - Pomohlo by to vyřešit můj problém? Cena download verze je pár stokorun a pokud mi to pomůže, tak bych si ji koupil.


* DSC_0257.JPG (241.42 , 1200x972 - 595 .)

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #4 : June 05, 2011, 12:30:24 »

V odkazu (http://www.phoenixcomp.cz/775-socket/gigabyte-ga-eg41mf-us2h) na stranku se zakl. deskou (se nic nepise o tom, kolik ma grafika pameti, nebo zda je pamet sdilena a v BIOSu lze priradit, kolik ma pouzivat??
... Nastavil v BIOSU velikost mapěti na GK na 256Mb a znovu nainstalil systém. Instalace projela v pohodě, ale systém už nenajel. Najel až když sem paměť zase snížil na 128Mb.
Při těch 256Mb se PC při startu sekl na této stránce: (příloha)
Kolik mas v tom systemu pameti celkem? Jde o PC nebo notebok popsany v tve paticce?
Ještě mě napadla instalace mandrivy powerpacku. - Pomohlo by to vyřešit můj problém? Cena download verze je pár stokorun a pokud mi to pomůže, tak bych si ji koupil.
Nevyresi, neni v nem nic jineho, nez co muzes mit k dispozici po nastaveni zdroju. Rozdil je v podpore, ktera je dle meho soudu na dalku stejne problematicka.

Jestlize ti to po ciste instalaci nefunguje, ale drive ti to fungovalo, vypada to spis na hw problem. Hledal bych tim smerem (pamet, disk, zdroj,...)
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« #5 : June 05, 2011, 12:48:29 »

Jde o stolní PC co mám v popisu. Paměť je sdílená z RAMky Celkem mám 2Gb ram z toho momentálně sdílím 128Mb pro grafiku. Jde v biosu nastavit 32, 64, 128 a 256Mb. Když sem to zkoušel včera přepnout ze 128Mb na 256Mb, tak systém zatuhl při startu. Pomyslel sem, že když to nastavím na 256 a přeinstaluju, tak by to mělo jet. Nicméně zázrak se nekonal. Nainstalovalo to v pohodě, ale při startu opět eror - viz příloha v minulé odpověďi. Jak sem dal zpět 128Mb tak systém normálně najel. No nejspíš asi kopím nějakou GK do slotu a budu doufat že se to vyřeší. Po jaké se mám kdyžtak dívat? Nvidia nebo ATI ?

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #6 : June 05, 2011, 19:49:18 »

nehrál jsi si třeba ještě s nastavením biosu? kdyžtak ho nastav do defaultu a vyzkoušej funkčnost

když už jsi v tom přeinstalovávání, tak vyzkoušej Mageiu, vyšla před pár dny, pokud to není hardwarového rázu, ale jedná se o nějaký bug v softu, tak by to mohlo být v novější verzi "skoro Mandrivy" vyřešeno, ale jak píše Honza, pokud to nefunguje v čisté instalaci, tak se ti nejspíš nějaký hardware odporoučel/odchází do věčných lovišť

pokud se chceš dívat po nové grafice, tak se dívej po NVidii

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #7 : June 05, 2011, 21:02:55 »

vzhledem k tomu obrazku s vypisem, kde jde o chybova hlaseni pameti, bych s novou grafikou nespechal - spis bych zkusil nekde pujcit odpovidajici pameti a vymenit/vyzkouset nejprve ty.
Pokud mas nejakeho znameho v prodejne s PC, bude lepsi resit to s nim, protoze kupovat veci, o kterych nevis jestli fungujou nebo ne, leze zbytecne do penez.
Pokud GK, pak jak pise Alda NVidii - maji sice o neco nizsi vykon nez ATI, ale lepe vyresene linuxove ovladace.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Rellik - Dušan
Sr. Member
****

Karma: 0
: 270



« #8 : June 06, 2011, 16:54:01 »

Tak sem včera přeci jen koupil ten powerpack. A navíc si v TS bohemii objednal ještě jednu 2Gb paměť. Zatím všchno šlape tak jak má a dnes mě dokonce dokonce překvapil email z mandrivy, že mi zaplacené peníze zaslali zpět na účet. Nevím proč, řešit to nebudu. :-)
Jinak je PWR určitě lepší v tom, že nemusím řešit instalaci Flashplayeru, skype, některé věci z Fluenda (Codeina) mám zdarma. Multifunkčí tiskárnu CANON to nainstalovalo taky v podstatě bez problému a je tu pár zajímavých věcí navíc, které ve free verzi nejsou. Takže zatím spokojenost. :-)

Co se týká nové grafiky - už ji nejspíš kupovat nebudu. Hry nehraju a na úpravu fotek, programování a sem tam shlédnutí filmu mi ta integrovaná stačí. Tak snad to pojede už v pohodě.
Jinak díky za rady :-)

PC: INTEL DUAL CORE 2800, 4Gb ram, 1x 160Gb hdd, 1x 120Gb hdd, Grafika X4500 / 256Mb - Mandriva 2010 KDE / Mageia 1 KDE
Notebook: ACER Aspire ONE - INTEL Atom 1600, 1Gb ram, 16Gb SSD - Mandriva 2010 KDE
: [1]
   |   
 
: