Přihlásit
: [1]
   |   
: Nastavení LAN  ( 9487 )
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« : June 05, 2011, 20:22:20 »

Zdravím, mám takový problém, řeším to už asi měsíc, hledám různě na fórech a zkouším jejich návody ale pořád bez výsledku. Věc se má takto: mám v PC tři síťové karty (jedna integrovaná a dvě v PCI slotu). Do integrované síťové karty (nvidia - eth2) mi jde internet a je u ní nastaveno automatické DHCP. u dalších dvou síťových karet potřebuju nastavit lokální síť aby mi šel internet na ostatních dvou pc co mají nainstalované winXP. Zakázal jsem firewall, vypnul jsem IPv6, spustil jsem volbu Sdílet připojení k internetu s ostatními lokálními počítači. Vybral jsem eth2 (přímo připojený k internetu) a byla mi vypsána tato hláška: "Na vašem systému nebyl nalezen žádný ethernetový síťový adaptér nastavený pro LAN. Spusťte prosím nástroj pro nastavení hardware pro jeho nastavení a ujistěte se, že na síťovém adaptéru připojeném do lokální sítě není povolena ochrana pomocí Mandriva firewall."

Proto jsem zkusil u eth0 a eth1 nastavit pevné IP adresy.

eth0
IP: 192.168.0.1
maska podsítě: 255.255.255.0
brána(gateway): - prázdné

eth1
IP: 192.168.0.2
maska podsítě: 255.255.255.0
brána(gateway): - prázdné

na ostatních pc jsem nastavil příslušnou bránu podle nastavení síťovek. Napsalo mi to, že je připojeno, ale nepropouští internet. Zkusil jsem proto u obou síťovek vyplnit do pole brána 127.0.0.1 ale taktéž bez úspěchu

Jsem už bezradný, kdyby se někomu podařilo vysvětlit mi kde je problém, byl bych moc rád.

Předem děkuji za případné rady.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : June 05, 2011, 20:55:11 »

nastaveni site by melo byt takto:
integrovana sitovka jde ven; mela by mit pevnou IP, ne DHCP (zrejme je v ceste jeste router?), jeji branou bude bud router nebo IP pridelena poskytovatelem.
Dal je vice moznosti;
pro dalsi dve sitovky bych nastavil za "IP brany" IP integrovane sitovky, jejich IP by mely byt nastaveny taktez natvrdo. U ostatnich kompu lze vyuzit DHCP, na jejich adresy se nikdo ze site nemusi pripojovat, ale bylo by nutne spustit DHCP server na kompu s 3 sitovkama, ktery by se o to staral. Pokud je tech stanic par (cca do deseti), DHCP bych neresil a tech par adres nastavil taktez natvrdo.
Jinou (jednodussi) moznosti je vyuzit router, do ktereho se primo pripoji vsechny kompy site, ktere maji  mit pristup ven. Je-li kompu vic nez portu na routeru, dalsi porty muze poskytnout predřazenýy switch (PC-switch-router-net). Switche se zpravidla nijak nenastavuji. Pocitace se muzou spojit prostrednictvim routeru navzajem, i pripojit k netu. Podle typu routeru lze nastavit i prijatelnou miru ochrany.
Je-li potreba pripojovat se vzdalene mezi kompy ve vnitrni siti, pak je nejjednodusi priradit jim pevne IP adresy, ale lze to zajistit i nameserverem a DNS serverem provozovanym na kompu s 3 sitovkami.
Vypnuti fw na vstupnim PC neni dobry napad. Nezapomen na brane nastavit adresy dns serverů. Pro overeni prostupnosti pripojeni vyzkousej prikaz ping IP_adresa_vzdaleneho_kompu.

H.
« : June 05, 2011, 20:57:23 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #2 : June 05, 2011, 21:28:22 »

jeste dodam, ze na vstupnim PC mam nainstalovany WinXP a mandriva linux 2010.2

router nemám, integrovaná šíťovka eth2: nVIDIA nForce4 (CK8-04- - LAN Controller (PHY: Marvell 88E1111/1115) je přímo připojena kabelem od poskytovatele.
na této síťovce nemůžu nastavit pevnou IP ale musím ji mít nastavenou přes DHCP (prej když to budu mít nastaveno staticky tak to vede k výpovědi smlouvy o připojení, sice nechápu proč ale to je jedno)

získám tedy automaticky přidělenou IP, kterou jsem nastavil jako bránu u dvou síťovek v PCI slotu:

eth1: Realtek RTL8139 PCI Fast Ethernet Adapter [A/B/C]
IP: 192.168.0.1
brána: 212.158.155.154
DNS: 82.99.136.18

eth0: D-Link DFE-530TX Fast Ethernet Adapter (Rev C)
IP: 192.168.0.2
brána: 212.158.155.154
DNS: 82.99.136.18

u počítačů eth0 a eth1 jsem nastavil brány: 192.168.0.1 a 192.168.0.2 a DNS server. Zkusil jsem také nastavit u těch počítačů brány na 212.158.155.154

pořád bez výsledku

když na svém vstupním pc zadám ping na eth1 nebo eth0 tak vypíše: 56(84) bytes of data
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #3 : June 05, 2011, 22:12:09 »

:
[code][quote author=Alghazanth link=topic=13032.msg83635#msg83635 date=1307302102]
... musím ji mít nastavenou přes DHCP (prej když to budu mít nastaveno staticky tak to vede k výpovědi smlouvy o připojení, sice nechápu proč ale to je jedno)
# ip link set eth0 up

Zvlastni, ale mozna maji nedostatek IP pro vnitrni sit, takze si je prehazujou podle toho, jak se kdo pripojuje. Mas vysledovano, zda je tvoje IP byla stale stejna?


router nemám, integrovaná šíťovka eth2:...je přímo připojena kabelem od poskytovatele.
# ip link set eth0 up [/code]

Nastav si vse rucne (v MDV), pouzij jako root napr. mousepad:
soubor /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth2
:
DEVICE=eth2
BOOTPROTO=DHCP
ONBOOT=yes
METRIC=10
MII_NOT_SUPPORTED=no
USERCTL=yes
MTU=1500
DNS1=82.99.136.18
DNS2=IP od poskytovatele
RESOLV_MODS=no
LINK_DETECTION_DELAY=6
IPV6INIT=no
IPV6TO4INIT=no
ACCOUNTING=yes

soubor /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
:
 DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
IPADDR=212.158.155.1
NETMASK=255.255.255.0
GATEWAY=IP eth2 (asi 212.158.155.154?)
ONBOOT=yes
METRIC=10
MII_NOT_SUPPORTED=no
USERCTL=yes
MTU=1500
DNS1=82.99.136.18
DNS2=IP od poskytovatele nebo prazdne
RESOLV_MODS=no
LINK_DETECTION_DELAY=6
IPV6INIT=no
IPV6TO4INIT=no
ACCOUNTING=yes
a pro eth1:
:
 DEVICE=eth1
BOOTPROTO=static
IPADDR=212.158.155.2
NETMASK=255.255.255.0
GATEWAY=IP eth2 (asi 212.158.155.154?)
ONBOOT=yes
METRIC=10
MII_NOT_SUPPORTED=no
USERCTL=yes
MTU=1500
DNS1=82.99.136.18
DNS2=IP od poskytovatele nebo prazdne
RESOLV_MODS=no
LINK_DETECTION_DELAY=6
IPV6INIT=no
IPV6TO4INIT=no
ACCOUNTING=yes

Na ostatnich kompech nastavis jako branu adresu eth2, IP sitovky jako dalsi adresy v siti, tedy neco jako  212.158.155.3, 212.158.155.4 atd. Ostatni by melo byt stejne jako u eth0 a 1.

Jde o to, ze brana by mela mit adresu v ramci rozsahu site, tedy podle ni upravit adresy kompu v siti. Pak by to melo fungovat.

Pak vyzkousej ping:
1. ze stroju v siti na prislusnou IP vstupni sitovky v kompu se 3 sitovkama,
2. ze stroje v siti na eth2 v kompu se 3 sitovkama
3. z kompu se 3 sitovkama ping z eth0 a eth1 na eth2 (ping -I (velke í, nikoli male L) eth0 IP_eth2), tedy nejspis ping -I eth0 212.158.155.154
4. z kompu se 3 sitovkama na adresu DNS serveru (82.99.136.18)
5.. z kompu v siti na DNS server.
H.
« : June 05, 2011, 22:15:23 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #4 : June 05, 2011, 23:12:07 »

tak jsem se přihlásil jako root (přes konzoli jsem zadal: su root následně jsem zadal heslo) a byl jsem přihlášen jako root, chtěl jsem tedy editovat ty configy ale to mi nešlo:

Dokument nelze uložit, protože nelze zapisovat do /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.
Zkontrolujte, zda máte oprávnění k zápisu do tohoto souboru a že je na disku dostatek místa.
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #5 : June 06, 2011, 02:04:36 »

tak jsem ty configy editovat v midnight commanderu, restartoval jsem vstupni pc, ale mel jsem aktivni (zelenou) jen sitovku eth2, a ostatni jsem mel cervene, kdyz jsem dal odpojit sit u eth2, tak byly vsechny cervene, kdyz jsem ji opetovne zapojil tak jsem mel zelene uz dve (eth2 a eth1) eth0 jsem mel cervene pac zrovna neni zapojena.

zkusil jsem tedy ping 212.158.155.3 s vysledkem 56(84) bytes of data
pak jsem zkusil ping 82.99.136.18 a taky vklidu

ale kdyz jsem na druhem pc zadal ping 212.158.155.154 tak mi to napsalo: odeslane pakety=4, ztracene=4 a kdyz jsem pingnul dns server tak mi to vyhodilo: ztracene
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #6 : June 06, 2011, 08:37:08 »

kdyz pingas v PC, ktere ma vic karet, musis uvest, z ktere chces pingnout, viz parametr -I vyse. Jinak pingas z eth0, kterou mas prozatim vypnutou.
Po rucnim nastaveni nespoustej sitovy modul v ovladacim centru, muze ti prepsat nastaveni.
Mozna bude potreba nastavit routovani:
:
cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
je-li zapnutot, bude vypis 1, pri vypnutem bude 0.
Zapnes to prikazem:
:
  #  echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Pokud se routovani nespousti po startu, dej ten prikaz do souboru /etc/rc.d/rc.local, bude se to spoustet automaticky.
Pak vypis routovaci tabulku:
:
  # ip route show
pak budeme pokracovat.

Starsi serial vysel i cesky na http://www.root.cz/clanky/linux-jako-internetova-gateway-1/, koukni hlavne na 2. dil.

H.
« : June 06, 2011, 08:45:16 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #7 : June 06, 2011, 14:36:59 »

ok, diky za clanek, jak prijdu z prace domu tak na tom zase zacnu makat a doufam ze uz s kladnym vysledkem :-/

pro predstavu aktualniho nastaveni site prikladam screen


* schema_zapojeni_pc kopie.jpg (145.35 , 600x600 - 635 .)
Alghazanth
Newbie
*

Karma: 0
: 6


« #8 : June 06, 2011, 20:53:56 »

tak jsem odpojil kabely ze sitovek, preinstaloval cely Mandriva Linux a po instalaci jsem nastavil rucne vsechny configy ethernetu podle navodu vyse, zapojil jsem kabel od netu a dostal dostal jsem IP, branu, dns, atd. pak jsem postupne zacal zapojovat zbyle adaptery. vysledek je ten, ze na pocitacich to hlasi pripojeno ale internet nejde. zde jsou vypisy:

po zapojení kabelu od poskytovatele do eth2:

# ip route show
212.158.155.128/26 dev eth2 proto kernel scope link src 212.158.155.154 metric 10
169.254.0.0/16 dev eth2 scope link metric 10
default via 212.158.155.129 dev eth2 metric 10

po zapojení kříženého kabelu do eth1

# ip route show
212.158.155.128/26 dev eth2 proto kernel scope link src 212.158.155.154 metric 10
212.158.155.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 212.158.155.2 metric 10
169.254.0.0/16 dev eth1 scope link metric 10
169.254.0.0/16 dev eth2 scope link metric 10
default via 212.158.155.154 dev eth2 metric 10

po zapojení kříženého kabelu do eth0

# ip route show
212.158.155.128/26 dev eth2 proto kernel scope link src 212.158.155.154 metric 10
212.158.155.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 212.158.155.1 metric 10
212.158.155.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 212.158.155.2 metric 10
169.254.0.0/16 dev eth0 scope link metric 10
169.254.0.0/16 dev eth2 scope link metric 10
169.254.0.0/16 dev eth1 scope link metric 10
default via 212.158.155.154 dev eth2 metric 10


# ping -I eth1 212.158.155.154
PING 212.158.155.154 (212.158.155.154) from 212.158.155.2 eth1: 56(84) bytes of data.
PING 212.158.155.2 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable

... a takhle to pokracuje az donekonecna


# ping -I eth0 212.158.155.154
PING 212.158.155.154 (212.158.155.154) from 212.158.155.2 eth0: 56(84) bytes of data.
PING 212.158.155.2 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable

... a takhle to pokracuje az donekonecna

# ping -I eth0 82.99.136.18
PING 82.99.136.18 (82.99.136.18) from 212.158.155.2 eth0: 56(84) bytes of data.
PING 212.158.155.2 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
PING 212.158.155.2 icmp_seq=5 Destination Host Unreachable

... a takhle to pokracuje az donekonecna


jo a musel jsem v souboru eth2 smazat DNS servery protoze mi to delalo to, ze po chvilce mi spadl net a musel jsem restartovat pc

ptal jsem se znameho a ten rikal ze by mohla byt jeste moznost, ze kdyz jedu na svem vstupnim pc na linuxu a na ostanich pc jsou windowsy, ze budu muset stahnout nejaky program aby s windowsama dokazal komunikovat.
Jinak uz fakt nevim, nechce se mi prechazet zpatky na zas**ny windowsy
« : June 06, 2011, 20:58:05 Alghazanth »
: [1]
   |   
 
: