Přihlásit
: [1]
   |   
: Chyba při startu  ( 6139 )
moskito
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« : August 17, 2011, 08:43:07 »

Zdravím.
Snažil jsem se nainstalovat Mandrivu 2010 (první verzi) z jednoho disku na druhý (zkopírování souborů). Mám ale problém, že mi nenajíždí. Zavaděč jsem nainstaloval v grubu, tam by problém neměl být.

Hláška, kterou mi to vyhazuje během spouštění (přibližně):

waiting for device sda7 to appear .... sda7 je ten disk na kterým je systém co má nabootovat
creating root device
moving root filesystem .... není mi jasný proč přesouvá fs?
setuproot: moving /dev failed
moving /proc failed
moving /sys failed

pak ještě pár řádků

Zkoušel jsem upravit fs tam a tam kde se připojuje root jsem dosadil správné UUID (sda7), no ale nepomohlo to.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #1 : August 17, 2011, 21:50:28 »

Nerozumiem.
Skopíroval si systém z druhého disku, kde už bol nainštalovaný, alebo si ho inštaloval z inštalačného média???
moskito
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #2 : August 17, 2011, 23:17:36 »

Nerozumiem.
Skopíroval si systém z druhého disku, kde už bol nainštalovaný, alebo si ho inštaloval z inštalačného média???

Zkopíroval jsem ho z disku na kterém byl nainstalovaný.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #3 : August 17, 2011, 23:29:43 »

Neviem, ja odborník nie som, ale mám pocit, že pri inštalovaní sa uložia súbory na disk tak, aby to fungovalo. Pri kopírovaní sa MOŽNO skopírujú všetky (čo ale pochybujem), tak sa nezachová správne miesto na disku a v momente, keď počítač očakáva nejaký konkrétny program, nenájde ho tam. A v takej situácii nevie, čo má robiť. Ide najmä o bootovacie súbory.
Musel by si byť iný macher, aby si tie súbory nahral na správne miesto.

Ak si si nespravil originál kopiu disku po nainštalovaní Mandrivy, tak len obyčajné skopírovanie v správcovi súborov je na dve veci.

Teda skús tam dať čistú inštaláciu a budeš mať poriešené problémy.
Moja rada.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : August 18, 2011, 07:51:49 »

Je to dost podobne tomu, co rika Ivko. Pokud jsi pouzil na kopirovani cokoli jineho nez program dd se spravnymi parametry (bs=, ibs=, obs=,...), tak to fungovat opravdu nebude. Navic /dev a /proc jsou virtualni FS, ktere se takto presouvat ani nedaji/nesmi.
Proste to nainstaluj normalne... a pojede to.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
moskito
Newbie
*

Karma: 0
: 4


« #5 : August 18, 2011, 09:10:15 »

Škoda, myslel jsem že tu budou profíci co rozumí chybovým hláškám. Opravdu jsem to nekopíroval v Dolphinu ale použil jsem tar podle instrukcí jak mi doporučili jiní odborníci. Sem jsem přišel, protože jsem doufal, že tu někdo bude rozumět chybové hlášce. dd jsem taky zkoušel použít a právě že odborníci na linux mi to vyvrátili, že použít dd při discích s odlišnou geometrií, je největší pitomost, co člověk může udělat. Proto jsem použil příkazový řádek a tar. Takže mi nezbývá než se k té příčině nějak dopátrat sám.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #6 : August 18, 2011, 09:58:28 »

Škoda, myslel jsem že tu budou profíci co rozumí chybovým hláškám. Opravdu jsem to nekopíroval v Dolphinu ale použil jsem tar podle instrukcí jak mi doporučili jiní odborníci.

Tak proč se neobracíš s tímto problémem na ty "jiné odborníky", když ti tak dobře poradili?

Jak už bylo psáno, je totální blbost kopírovat kompletní disk včetně /proc a /dev - to prostě fungovat nemůže...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #7 : August 20, 2011, 13:30:50 »

Škoda, myslel jsem že tu budou profíci co rozumí chybovým hláškám.

Nějací takoví tady asi budou, ale řekl bych, že samotné chybové hlášky nestačí. Chybí třeba přesný popis konfigurace a provedený postup.

dd jsem taky zkoušel použít a právě že odborníci na linux mi to vyvrátili, že použít dd při discích s odlišnou geometrií, je největší pitomost, co člověk může udělat.

No, dd je sice lowlevel nástroj, ovšem že by závisel na geometrii disku, to se mi opravdu nezdá. To může ovlivňovat tak ovladač v jádře, nic víc. Problém s dd je, že pro rozumnou funkci potřebuje totožný disk (alespoň velikostně), jinak vyrobí paskvil, který je nutné ručně opravit. Záleží navíc na způsobu použití, něco jiného je dd na disk a něco jiného je dd na oddíly. Zkrátka dd bych se také vyhnul, ale ne kvůli geometrii disku, která s tím podle mne nemá nic společného.

Jak už bylo psáno, je totální blbost kopírovat kompletní disk včetně /proc a /dev - to prostě fungovat nemůže...

Blbost to není a celkem fo funguje (/proc a /dev je podle mne pseudo-filesystem). Myslím ,že na to stačí i cp -avr nebo rsync, kdysi jsem to i dělal. Problém je, že se pak musí upravit položky ve fstabu (přiřadit správné oddíly) a asi i znovu zapsat grub. Je to dávno, už si to moc nepamatuju...

Tak proč se neobracíš s tímto problémem na ty "jiné odborníky", když ti tak dobře poradili?

S tím nezbývá než souhlasit - vzhledem k tomu že nikdo z nás nezná okolnosti zmíněného "přenosu disku", je nejlepší rada obrátit se tam, kde byl daný postup doporučen s kde znají detaily.

pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #8 : August 20, 2011, 17:01:28 »

Popiš prosím přesně, jakým způsobem jsi prováděl to kopírování z jednoho disku na druhý.

Jak sis na tom druhém disku vytvořil diskové oddíly, naformátoval jsi je, jakým způsobem jsi kopíroval a které adresáře, jak jsi instaloval zavaděč, kde konkrétně (v kterém souboru) jsi dosadil správné UUID....
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : August 20, 2011, 18:59:59 »

Pokud jsem pochopil, tak jsi system jeste ani jednou nespustil (aspon ne uspesne). Reseni je tedy jednoduche: vypal si instalacni CD/DVD a system nainstaluj. 

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1]
   |   
 
: