Přihlásit
: [1]
   |   
: cerna obrazovka s kurzorem  ( 7383 )
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« : October 04, 2011, 00:58:55 »

Zdravim, mam problem. v baru byl pc s linuxem a jukeboxem. Bohuzel posledni dobou se stalo ze to treba nabehlo ale po chvilku tam skocila cerna obrazovka na ktere je pouze kurzor. Nejsou k tomu zadne instalacky a firma uz davno neexistuje. Je to starsi pc (jeste ram ddr1)
GK je tam atina. Poradite nekdo co s tim rposim?
Vypadne to az po tom co e spusti jukebox a prehraje treba jednu pisnicku a kousek dalsi.
Ale netusim jak se treba dostanu do systemu. protoze je tam pri startu obrazovka a v ni je pod sebou volba jukebox a pod tim linux , ale trva to jen asi 0,5s takze to nejde prekliknout jinam
« : October 04, 2011, 01:01:24 axetom »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : October 04, 2011, 21:37:35 »

Hmm... No, nekdo by mozna i pomohl, ale pokud by mel kristalovou kouli.
Co tam je za verzi Mandriva Linuxu (je tam vubec Mandriva Linux?)? A co je to za graficke prostredi? Co je onen tajemny jukebox (jaky program to je?)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #2 : October 05, 2011, 15:58:53 »

nahral jsem na youtube video. pad je videt cca 2:50 . Bohuzel zda se hybe mys nevim, je to puvodne na dotykovou obrazovku a v linuxu mi ta mys ani klavesnice nejede http://www.youtube.com/watch?v=lT6nju22Q38
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #3 : October 05, 2011, 19:38:43 »

při těch výpisech ti to hlásí, že systém byl neočekávaně ukončený, ať zmáčkneš Y pro rychlou kontrolu (00:37), to jsi prováděl nebo nefungují tlačítka? nejsem u toho, takže se raději ptám i za ostatní

při tom bootu nefunguje vůbec klávesnice nebo ano? zkoušels ses přepnout u té nabídky linux/jukebox pomocí šipek? prostě je jenom mačkej, než se to objeví - pokud zavaděč zaregistruje nějaký podnět, tak by se mělo automatické spouštění přerušit

pokud to nepůjde, tak můžeš zkusit stáhnout nějakou live distribuci a zkusit z ní nabootovat (nějakou nenáročnou, třeba http://www.slax.cz/) - to by snad na tom pc mělo fungovat, následně si připojíš disk s Mandrakem a můžeš zkusit upravit /etc/lilo.conf - můžeš tam přenastavit tu dobu případně nastavit ať se pak načítá linux a ne jukebox, s lilem jsem si už dlouho nehrál, takže tě odkážu na http://www.abclinuxu.cz/clanky/system/na-co-se-casto-ptame-1-lilo možná někdo další poradí víc, teda pokud sem dáš obsah toho souboru

tím by ses mohl přepnout do klasického systému, no ale co dál s jukeboxem, tak to zatím netuším ... neví co to je za program, nikdy jsem jej neviděl, takže bys pak musel dát víc informací

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #4 : October 05, 2011, 20:44:25 »

tak klavesnice jede:) I v tom vyberu kde lze vybrat linux / jukebox . Ale at spustim cokoli. pokazde nabootuje jukebox. Jednou jsem se nahodou dostal do prikazoveho radku kde to chtelo prihlaseni a to jsem tam kde jsem byl. heslo ani jmeno je nezname:(((
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #5 : October 05, 2011, 22:14:30 »

Live distribucia by dokázala zistiť meno - v /home adresári je užívateľ. Môžeme predpokladať, že súbory sú uložené v adresári s jeho menom. S heslom to bude horšie. Problémom aj tak ostáva heslo roota. Bez neho s tým systémom veľa nenarobíme.
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #6 : October 05, 2011, 22:27:16 »

ja bych to klidne smazal:( ale jiny program na jukebox a mincovnik nemam:( vse je tam ulozeno
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #7 : October 05, 2011, 22:34:26 »

Veď v tom je problém, že škoda mazať. Ale fakt netuším, ako nastavovať systém, keď nemáme heslo.
Možno väčší odborníci poradia.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : October 05, 2011, 22:43:10 »

Nastudovat, jak se pracuje s editorem vi.
Pri bootu a vyberu stisknout F3. Napsat tam
:
init=/bin/bash
potom ENTER
pockat, dokud se neobjevi prompt.
:
vi /etc/shadow
u uzivatele root smazat vse za prvni dvojteckou A PRITOM pred druhou (neboli vse mezi prvnimi dvema dvojteckama). Ulozit.
:
init 3
pockat.
:
passwd
a zvolit nove heslo roota.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #9 : October 05, 2011, 22:48:40 »

a pokud by se mi povedlo dostat se az sem, co s tim pak?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : October 05, 2011, 23:06:36 »

Pak mas root access a muzes z terminalu opravit LILO -- viz to, co napsal Alda.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #11 : October 05, 2011, 23:13:52 »

tak f3 bohuzel nepomohlo. mackam ho cely cas startu a ani tuk. neslo to ani u te obrazovky s vyberem. Pokud ho pripojim k windows abych ho zkontroloval, disku nejde priradit pismenko:(
Ale mam jiny poznatek.
Kdyz zhasne ta obrazovka a zustane na ni kurzor, staci zmacknout esc a skoci mi to do prikazoveho radku kde blika login . kdyz tam nic nenapisu, po chvilkce to napise ze se to vypina , resetne se a zase nabehne.  Nejakou dobu zas bezi, a bum a cerny kurzor. Zmacknu esc a cele se to opakuje.
Mozna uz mam i duvod. Pc byl napojen tak ze kdyz se zhaslo tak se vypnul (natvrdo) takze si myslim ze bude neco se systemem:(
« : October 05, 2011, 23:25:21 axetom »
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #12 : October 06, 2011, 11:13:46 »

Dobrá rada - zanes to k někomu, kdo rozumí Linuxu. Návody na opravu LILA, práci s vimem atd., jsou ti naprosto k ničemu, pokud dál nebudeš vědět, co s tím udělat. Což evidentně nevíš.

To "spadnutí" jen tak pro nic za nic nevěstí nic dobrého. Jestli je to normální počítač, zkusil bych na něm pustit nějaké hardwarové testy. Může být prostě pokažený, nic víc. 

axetom
Newbie
*

Karma: 0
: 7


« #13 : October 07, 2011, 01:40:09 »

tak mam dalsi vec, pokud pustim konzoli (ctrl+alt+f1) nic nepada, vse v poradku. takze pada samostatny program jukeboxu. Pomuze to nejak? nejake prikazy do te konzole? blika mi tam jen carka a pred ni vubec nic..

ted jsem zkusil prepnout zpet do grafickeho prostredni, a uz tam byl jen kurzor. po prepnuti zpet do konzole tam je napis:
(EE) xf860openserial: cannot open device /dev/input/event1
                                      no such file or directory

pomuze to?

//
jeste jedna vec, pise mi to tam access control disabled, clients can connect from any host

to xhost jsem tam napsal ja, nema tam byt.
obrazek :  http://imageshack.us/f/52/p1100447f.jpg/

« : October 07, 2011, 02:09:11 axetom »
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #14 : October 08, 2011, 09:32:03 »

může to dělat jen jeden program, může být v kelu celé prostředí, pod obyčejným uživatelem by se dali nejspíš přejmenovat adresáře s nastavením jak programu, tak prostředí, kdy by si systém vytvořil při startu nové, ale tohle NEmusí (a nejspíš ani nebude) fungovat, nikdo totiž momentálně nevidí do toho, jak to mají ošetřené

může být něco s hardwarem a se softem to nemusí vůbec souviset - ostatně to ti psal už i Ivan - malá inspirace k těm hardw. testům http://www.linuxzone.cz/index.phtml?idc=976&ids=7 a http://www.linuxzone.cz/index.phtml?ids=7&idc=658

pokud bys chtěl najít někoho z okolí, kdo se s linuxem zabývá, tak se mrkni sem http://install.linux.cz/ s tím tvým problémem, by ti mohli pomoc

při těch výpisech ti to hlásí, že systém byl neočekávaně ukončený, ať zmáčkneš Y pro rychlou kontrolu (00:37)
tohle jsi dělal?

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
: [1]
   |   
 
: