Přihlásit | Registrovat
: [1]
   |   
: Zvuk v notebooku Acer  ( 9113 )
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« : November 25, 2011, 23:51:29 »

Zdravím, mám takový problém. Mám notebook Acer Aspire Timeline X5830TG, na něm Mandrivu 2011 a nejede mi v reproduktoru zvuk, jede poze do jacku. Zvukovou kartu mám Cougar Point High Definition Audio Controller. Do hardwaru v modelu jsem si nastavil acer a pořád to negunguje. Neví někdo, co s tím?
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #1 : November 26, 2011, 09:53:55 »

Zdravím. Jak jste se dozvěděl o parametru acer pro model hardwaru? Bylo to pomocí návodu zde na Wiki nebo jen tipujete?

Pokud nevyšel pokus s parametrem podle návodu a máte povolené PulseAudio, vyzkoušel bych nainstalovat balík pavucontrol. V nabídce programů by se měla objevit položka Ovládání hlasitosti. Tento program je určený pro nastavení uživatelských předvoleb PulseAudia. V tomto programu můžete nastavit, jestli zvuk půjde do sluchátek, do repráků nebo na výstup (systém určí automaticky, o co jde, ale tato volba vám evidentně aspoň zatím nefunguje).

Stojí za pokus vypnout PulseAudio (v Ovládacím centru MDV) a pak nastavit parametr modelu. Při vypnutém PulseAudio se nedá použít program pavucontrol.
Edit:
Zvukovou kartu mám Cougar Point High Definition Audio Controller.
Jak je nazvaná zvukovka v seznamu v levé časti okna Ovládacího centra MDV při výběru parametru modelu?
« : November 26, 2011, 10:03:48 lukas.v »

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #2 : November 26, 2011, 10:52:55 »

Vše mám nainstalováno, acer pro model hardwaru jsem si našel dle Wiki, ale pořád nic.
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #3 : November 26, 2011, 11:13:52 »

Nenapsal jste, jestli jste zkoušel nastavit výstup zvuku pomocí programu pavucontrol při zapnutém PulseAudio.
Taky jste nenapsal, jestli jste zkoušel PulseAudio vypnout, parametr nastavit pak.

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #4 : November 26, 2011, 12:40:23 »

Ano, zkoušel jsem to několikrát.
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #5 : November 26, 2011, 12:53:38 »

Zkuste spustit program Konsole a zadat tyto příkazy:
:

lspci | grep -i audio
lsmod | grep snd_hda_intel
Výsledek sem zkopírujte.
Edit: V případě druhého příkazu je potřeba přihlásit se jako root.
« : November 26, 2011, 12:57:51 lukas.v »

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #6 : November 26, 2011, 12:58:04 »

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Cougar Point High Definition Audio Controller (rev 04)
bash: lsmod: příkaz nenalezen
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #7 : November 26, 2011, 13:32:38 »

Já myslím, že je dobře, že to aspoň funguje na sluchátka. Vaši zvukovku nevidím v seznamu na této stránce:
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Intel
Nyní už mě jen napadá zeptat se na výsledek příkazu
:

cat /proc/asound/card0/codec#0 |grep Codec
který vás dovedl k parametru acer.

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #8 : November 26, 2011, 13:39:37 »

Conexant ID 506c - když to zatám, tak se také nic nestane.
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #9 : November 26, 2011, 14:28:00 »

Podle této stránky http://www.mail-archive.com/stable@linux.kernel.org/msg13812.html bych řekl, že by to mohlo fungovat s jádrem verze 2.6.39. Jak se dívám toto jádro je zatím v repu "Main Testing". V případě instalace tohoto jádra by bylo dobré ještě předtím zálohovat si systém.

Verzi vašeho jádra zjistíte v konzoli příkazem:
:

uname -rs

A co bych udělal já? To nejjednodušší. Počkal bych až bude toto nové jádro v repozitáři Main Release.

Edit: Ještě mě napadá, jak jste přišel na parametr acer? Na stránce http://www.mjmwired.net/kernel/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt (stránka z návodu na wiki) jsou jen modely: Conexant 5045, Conexant 5047, Conexant 5051, Conexant 5066
Ani jeden nemá parametr acer.
« : November 26, 2011, 14:41:32 lukas.v »

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #10 : November 26, 2011, 14:40:10 »

Myslel jsem, že když mám ntb Acer, tak že to bude se vším od Aceru
lukas.v
Full Member
***

Karma: 2
: 145


« #11 : November 26, 2011, 14:51:33 »

Aha, netušil jsem, jak jste k tomu parametru došel. Předpokládal jsem, že když jste se dopracoval až tak daleko, že víte jaký zvolit paramter modelu zvukovky, že jste četl tento návod: http://wiki.mandrivalinux.cz/hardware:zvukove_karty:problemy.
Je dostupný po klepnutí na odkazy Wiki -> Zprovoznění hardware -> Zvukové karty - nejde zvukový výstup
A zde je potřeba přečíst? Minimálně odstavce "Zjištění modelu a parametru" a "Oprava pomocí MCC".

Edit: Ale jak jsem psal, nejjednodušší je nerýpat do toho a počkat si na nové jádro.
« : November 26, 2011, 15:24:39 lukas.v »

PC: 1.6GHz, 2GB RAM, 250GB HDD; Mageia 1 - 64bit; KDE 4.6.5
Netbook - Asus Eee 1000H: 1.6 GHz, 2GB RAM, 160 GB HDD; Debian Squeeze 32bit, KDE 4.4.5; Windows XP SP3
Aureus
Newbie
*

Karma: 0
: 7



« #12 : November 27, 2011, 00:58:45 »

Nakonec mi Mandriva sama nabídla aktualizaci jádra a zvuk už jede. Tak Vám děkuji za radu.
: [1]
   |   
 
: