Přihlásit
: [1]
   |   
: Hláška o přehřívání  ( 4894 )
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« : December 29, 2011, 22:53:09 »

Dobrý večer,
mám nainstalovanou Mandrivu na notebooku a když spustím příkaz dd na zálohování oddílu, tak se mi objevuje hláška, že CPU překročilo nějakou teplotní  hranici. Přesné znění si nepamatuju, ale jde prostě o to se se generuje tato hláška neustále za sebou a také se ukládá do logů. Ve Windowsu s tím notebookem problém nemám, ale rád bych tu hlášku vypnul, abych to mohl zazálohovat. Předpokládám, že tam běží nějaká služba, ale neznám její název a nevím jak to vypnout.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : December 29, 2011, 22:59:29 »

spise nez resit nasledky a vypinani monitoringu bych resil, proc se ti prehriva notes. Napriklad kdy jsi jej naposledy cistil, pri dd je celkem silny provoz na disku, takze i ten se muze celkem zahrivat.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #2 : December 30, 2011, 00:12:55 »

Nevím ani jaká aplikace to spouští a jaký ten limit je nastavený. To může být taky nastaveno na 45 nebo 50°. Může to být taky planý poplach. Nevím sice co je to za procesor, ale on se při 50 nezničí. Je to čerstvě nainstalovaný takže není co uklízet. A je to procesor s malým výkonem tak to přehřívání se mi nezdá.
« : December 30, 2011, 00:15:22 webhope »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : December 30, 2011, 00:25:33 »

Vetsinou mi to hlasilo u 90 C. Na procesoru.
Stale jsi neodpovedel, kdy naposledy jsi ten vetrak cistil.
Dej si na plochu monitor teploty - je v KDE; v GNOME i v Xfce je mozne jej vlozit do panelu. A uvidis, co tam mas za teplotu.
Jinak teplota je v /proc/acpi/, potom konkretni jmeno souboru zalezi na procesoru a dalsich vecech.
Taky tu hlasku muze posilat BIOS...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #4 : December 30, 2011, 00:36:30 »

je to bez X. Ten pocitac je starsi a nikdy jsem to neotviral. Koupene od někoho kdo se v počitačich hrabal, a měl rozdělaný display takže bych očekaval, že to asi otevřené měl. I ten kryt je na jedné straně takový volný, ale já to takových věcí nelezu. Nevím jeslti bych to ještě někdy složil.
« : December 30, 2011, 00:49:30 webhope »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : December 30, 2011, 00:38:03 »

Tak potom prohledej /proc/acpi. Je to tam nekde videt.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #6 : December 30, 2011, 00:50:40 »

Myslím, že jednodušší bude se podívat ve Win jaká tam je teplota a pak se mrknu do toho /proc/acpi. Ale bude to až zítra. No a kdyby ta teplota byla dobrá, jak vypnout tu službu? Pro mě 65° se ještě dá, ale ne na dlouhodobý provoz. Co je výš už je dost risk.

Ještě mě napadá dát notebook na to kopírování ven aby se trochu zchladil. Nicméně je to divné, protože prodejce tvrdil, že mu na to tom normálně běželi hry.
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #7 : December 30, 2011, 14:23:40 »

Teplota ve Win je HDD 36°, CPU 41°. Při spuštění dir * /s prohledávání souborů na disku, tak teplota se nemění, ventilátor se točí trochu rychleji. Nezdá se že by bylo něco s chladičem. Stále jsem se ale nedozvěděl to nejpodstatnější, jak vypnout onu službu v linuxu.
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #8 : December 30, 2011, 15:48:46 »

: webhope
...se objevuje hláška, že CPU překročilo nějakou teplotní  hranici. Přesné znění si nepamatuju, ale jde prostě o to se se generuje tato hláška neustále za sebou a také se ukládá do logů.

...Nevím ani jaká aplikace to spouští a jaký ten limit je nastavený. T

Jak na toto odpovědět? Chceš radu na problém, který ani nedokážeš definovat. Aspoň tu hlášku z logu by sem zkopírovat nešlo???

Na výpisy z teplotních čidel se v konzoli (kromě Peťošem doporučovaného přímého výpisu pomocí příkazu cat z /proc/acpi) používá i lm_sensors...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #9 : December 31, 2011, 14:35:46 »

Tak potom prohledej /proc/acpi. Je to tam nekde videt.

Tak jsem se do toho adresáře díval ale nevím co by tě zajímalo. Je tam složka procesoru a složka o teplotách, ale soubory u procesoru vypadají jako konfigurace (nic co by připomínalo teplotu) a u toho term... jsem nic zvláštního nenašel.
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #10 : December 31, 2011, 14:36:21 »

Jak na toto odpovědět? Chceš radu na problém, který ani nedokážeš definovat. Aspoň tu hlášku z logu by sem zkopírovat nešlo???

Na výpisy z teplotních čidel se v konzoli (kromě Peťošem doporučovaného přímého výpisu pomocí příkazu cat z /proc/acpi) používá i lm_sensors...

Tu hlášku jsem vymazal (velký soubor) a pak se už nevytvořila v tom messages. Jinak ale při dd se na výstup obrazovky generuje stále.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : December 31, 2011, 14:41:34 »

OK, jak chces:

hlasky posila daemon messagebus -- vypnes v MCC > system > sluzby: vypnout zavest po startu, potom v terminale jako root:
:
service messagebus stop

ale pokud jej vypnes, uz sem nechod, ze ti neco prestalo fungovat... Byl jsi varovan, ze to nemas delat.
« : December 31, 2011, 14:43:25 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
webhope
Newbie
*

Karma: 0
: 13


« #12 : December 31, 2011, 21:49:20 »

Tak díky, ale však to po provedení mohu zase zapnout.
: [1]
   |   
 
: