Přihlásit
: [1] 2
   |   
: instalace mozzila firefox 10.0  ( 9148 )
petrs
Newbie
*

Karma: 0
: 5


« : February 05, 2012, 12:49:41 »

Dobrý den,
ze sránek http://firefox.mozilla.cz/ jsem stáhl novou doporučenou verzi firefox-10.0.tar.bz2, tarem rozbalil do /usr/local/src/firefox ... a zde je problém jak dál?
1) postup podle knihy Administrace systému linux je nepoužitelný - odvolávají se na přečtení dkoumentace souborů readme nebo install, ty tam nejsou. Spustit skript ./configure -prefix..., ten tam taky není
2) postup podle manuálu z webu http://support.mozilla.org/cs/kb/Instalace Firefoxu v Linuxu
 - tar ....
 - Zavřete Firefox (je-li otevřen).
 - Pro spuštění Firefoxu zapněte skript firefox ve složce firefox .bash$ ~/firefox/firefox
zadávám do terminálu "firefox", pwd je /usr/local/src/firefox, nic se nespustí ..., sice soubor bez přípony "firefox" tam je, hned vedle je i "firefox-bin"

Co dělám špatně?
Instaluji z konzole jako root. "Defaultní" verzi firefoxu jsem odinstaoval ve správci sw.
Os: Mandriva linux 2010, kde 4.4

Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : February 05, 2012, 13:19:38 »

bohuzel, ackoli Administrace systému linux byla dobra kniha, tak vysla v roce 2002, tj. je jiz 10 let stara. Zatimco ovsem u knihy pro zaklady programovani to zas az tak nevadi a je rozhodne lepsi vlastnit doma prvni vytisk Goetheho Fausta, tak v pripade knihy pro uzivatele operacniho systemu je to pomerne problem.

Ano, mame stale shell a BASH, ktery je dost podobny, ale konkretne Firefox se, zvlaste v posledni dobe, pomerne zmenil, takze postup, pokud nechcete pockat, az se tato verze objevi (treba v neoficialnich) repozitarich, pote je postup nasledujici:
rozbalit nekam, napr. do /usr/local/src/firefox....

:
  chmod 755 /usr/local/src/firefox..../firefox

:
  ln -s /usr/bin/firefox /usr/local/src/firefox.../firefox
pozor, v kroku 2 a 3 musis napsat spravnou cestu, kam jsi to skutecne rozbalil, ty tecky jsou jen pro predstavu!!!

Druha moznost je rozbalit si to nekam "k sobe" a spoustet to pres firefox-bin.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
petrs
Newbie
*

Karma: 0
: 5


« #2 : February 05, 2012, 14:15:46 »

můžete mi poslat odkaz na tu knihu? Popřípadě existuje nějaká aktuálnější - obdoba Administrace s Lynux Shah/Soyinka?
Firefox jsem po rozbalení nainstaloval přes správce sw, ale - stáhl jsem si údajně CZ verzi, jenže mozila je v EN, a cs.xpi pro verzi 10.0 na ftp firefoxu není, češtinu pro verzi 9.0 odmíta ...
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : February 05, 2012, 19:24:39 »

můžete mi poslat odkaz na tu knihu?
Kterou myslite?

Popřípadě existuje nějaká aktuálnější - obdoba Administrace s Lynux Shah/Soyinka?
Nejlepsi je internet. Zacit treba tady.

Firefox jsem po rozbalení nainstaloval přes správce sw, ale - stáhl jsem si údajně CZ verzi, jenže mozila je v EN, a cs.xpi pro verzi 10.0 na ftp firefoxu není, češtinu pro verzi 9.0 odmíta ...
Jeste jednou, co jste udelal? Jak funguji zdroje a prace se SW v Mandriva Linuxu si prectete v tomto a tomto clanku.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : February 05, 2012, 19:50:27 »

Firefox se mi na Mandrivě 2010.2 zaktualizoval na verzi 10.0 automaticky z repozitáře včera...

Bez problémů jsem někdy používal i stažené binárky, stačí rozbalit a vytvořit linky na ploše, v menu atd. dle potřeby a zvyklostí. Funkčnost je stejná, přebírá i nastavení dřívější verze (z adresáře ~/.mozilla/firefox).

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
petrs
Newbie
*

Karma: 0
: 5


« #5 : February 05, 2012, 20:46:45 »

Peťoš:
1) stáhnul jsem balík tar.bz2 do dočasného úložiště
2) tarem rozbaluji sem: /usr/local/src/firefox
3) spustím ovládací centrum, vyhledám "firefox"
4) v seznamu vyskočil firefox 10.0
5) klik na checkbox (instalace) ... ta proběhla
6) původní ikony na ploše a v liště "rychlé spuštění" se automaticky aktualizují na firefox 10.0, jak vzhledem z ikony "otazník", tak správným odkazem na aplikaci
7) firefox běží v anglickém jazyce

Jak ho tedy přesvědčit na CZ verzi? Stačí dohledat jazykovou verzi v nastavení nebo je potřeba doinstalovat cz balíček?

Návody postupně pročítám...

Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : February 05, 2012, 21:12:04 »

krok 1 a 2 jsou zbytecne a nedelej se (viz clanky, zjistis proc).
doinstaluj i balicek firefox-cs (jak viz clanky) a budes mit FF cesky. Pokud balicek firefox-cs nevidis, v hornich dvou rolovacich menu vyber Vse a Vse

Zasadne VSECHNO instaluj JEN a POUZE pomoci DrakRPM -- Ovladaciho centra MDV.
« : February 05, 2012, 21:13:46 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #7 : February 05, 2012, 23:22:36 »

petrs: Vidím to v nepochopení principu zdrojů softwaru v linuxových distribucích. Hledáš v tom zbytečně vědu... být tebou, na začátek bych pominul příručky typu administrace systému a podíval se na základní odlišnosti linuxových OS a Windows. Vše podstatné se řeší v GUI, konzole je až "vyšší dívčí"...
« : February 06, 2012, 14:34:37 Paur »

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
petrs
Newbie
*

Karma: 0
: 5


« #8 : February 06, 2012, 17:51:12 »

vyřešeno, aktuální distribuci jsem měl dost zanedbanou. Děkuji za vstřícné reakce.

Martin S.
Full Member
***

Karma: 2
: 239



« #9 : February 07, 2012, 19:11:01 »

Zanedbaná distribúcia? Tak to ja som si pred dvoma týždňami absolútne bez problémov nainštaloval Firefox 10 do starej dobre MDV 2008 Stačilo v Arku rozbaliť príslušný tar-archív a v Editore menu KDE sa preklikať k spúšťaciemu súboru, či ako sa to nazýva.

Ak sa niekto pustí do riešenia úlohy, jeho snaženie rozvráti iný nevedomý zásah, pochádzajúci zo živého alebo neživého. Niektoré úlohy sa dajú uskutočniť len preto, lebo zasahujúci tiež plní úlohu, ktorá je, samozrejme, tiež vystavená úsiliu o rozvrat.
Soddov prvý zákon, Murphyho zákony
petrs
Newbie
*

Karma: 0
: 5


« #10 : February 08, 2012, 23:26:47 »

Asi jsem se nevyjádřil úplně odborně linuxově, pokud jsem dal vyhledat firefox v přidat/odebrat sw, filtr vše, vyhledal mi pouze verzix - tuším 6, po aktualizaci zdrojů nebyl problem dohledat 10 ku a firefox-cs.  Bohužel nerozumím vaší terminologii "editor menu kde" a "spouštěcí soubor nebo jak se to jmenuje", jsem stále zacatecnik a správu sw jsem vzal za špatný konec, jenže když on je fullscreen terminál návykový ...
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : February 08, 2012, 23:45:25 »

Bohužel nerozumím vaší terminologii "editor menu kde"
Tohle uz neexistuje, bylo to v KDE3

právu sw jsem vzal za špatný konec
nikdo uceny z nebe nespad'

jenže když on je fullscreen terminál návykový ...
My drsnaci pracujem na tty1 az tty6
A ted vazne, prvne se nauc zaklady, myslenky a principy, potom pracuj v terminalu. Ja taky delam v CLI i spravu SW. K tomu jsou nastroje urpmi: http://www.mandrivalinux.cz/urpmi-na-maximum-historie-a-prehled-prikazu/

ALE nez budes pracovat s urpmi, doporucuji aspon nejakou dobu praci v GUI...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Daniel Jan
Full Member
***

Karma: 2
: 145


daniel_j@njs.netlab.cz

242962207
« #12 : February 12, 2012, 13:03:24 »

Je nějaký pro mě skrytý důvod instalovat takto složitě FF když je běžně v repozitářích a nová verze je tam se spožděním max pár dní ??
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #13 : February 12, 2012, 20:49:04 »

Je nějaký pro mě skrytý důvod instalovat takto složitě FF když je běžně v repozitářích a nová verze je tam se spožděním max pár dní ??"

Do Mandrivy 2008 se mi nová verze firefoxu instaluje z repozitářů dost špatně...
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #14 : February 12, 2012, 21:11:22 »

To máš až také staré železo, že sa nedá novšia?
: [1] 2
   |   
 
: