Přihlásit
: [1]
   |   
: Optimalizace systému  ( 6141 )
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« : March 03, 2012, 12:16:51 »

Pořídil jsem si mandrivu 2010.2 Free. Jedním z důvodů je i to, že žiju možná v omylu a předpokládám, že na rozdíl od Winů nezatěžuje tolik HW. O to větší bylo překvapení, když jsem pomocí gkrellm zjistil, že obě jádra vykazují 7 - 10% zatížení a to "nic" nemám spuštěno, a když pustím internetové rádio, tak obě jádra vykazují okolo 50% zatížení. Což ve Win je při "stejné" konfiguraci max. 1%. Můžete mi někdo poradit, co s tím? Z toho, co jsem zde vyčetl moc moudrý nejsem. Navíc to není přesně to, co potřebuji. Jsem začátečník, takže už 15 krát jsem instaloval a pokaždé jiná konfigurace a to i přes to, že jsem jel stylem klik, klik. Navíc marně pátrám po nějakém obecném průvodci, kde by po lopatě vysvětlili, co a jak. Vy se tady na fóru bavíte už moc na vysoké úrovni.
« : March 03, 2012, 14:05:19 Iberion »

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : March 03, 2012, 14:13:10 »

Ahoj
pro naproste zacatecniky s Linuxem doporucuji sehnat knizku k Madnriva Linuxu. Jeste stale je cas od casu nekde videt. Je napsana tak,z e opravdu provede krok za krokem od naprostych zakladu.
Jinak zatizeni 7-10 procent neni nic hrozneho -- Linux umi pekne skrtit a skalovat, takze pri necinnosti preskaluje tvuj 2.5GHz procesor tak, aby byl na urovni 700 MHz -- a 10 % z toho neni moc... Stejne tak to muze byt s tim internetovym radiem.
Druha moznost proc to radio tak zere je v tom, ze tato radia byvaji psana ve flashi, coz je sice trapne jednoduchy webovy jazyk, ale oc je jednodussi, tim je hure optimalizovan a opravdu je s to vytizit brutalne i velmi silne stroje. Proto vznihl take novy standard HTML, ale ten se prosazuje jen pomalu.
Pokud necemu nerozumis, neboj se napsat, rozvedu, odkazu

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #2 : March 03, 2012, 14:35:31 »

Nazdar, díky za info. Máš na mysli knížku o mandrivě od Bíbra? Nebo něco jiného? Tu já mám, ale tam není to pozadí, co mě zajímá. Nevím, jak bych to vyjádřil přesně, já nemám znalosti třeba o tom, jak zpracovává procesor informaci a jak spolupracuje s RAM, Swap, HDD, GPU apod. Vlastně i to, co jsi psal o změnách frekvence. Já bych se tím možná nezabýval, ale po instalaci mandrivy se ozývalo lupání, které jsem kdysi zažil a odešel zdroj. A protože se kousal šetřič, tak mi bylo jasné, co to je. Asi po desátém pokusu jsem dodal z plf zdrojů ovladač a je po problému. A mě štve, že se nezdařilo do tří pokusů, přitom by stačilo znát základy a hlavně srovnání s vidlema. Protože já ještě matně ze základní školy z doby programování robota Karla, počítačů Consul, PMD, IQ 151 pamatuji, to co tady je běžné. Jenomže už dvacet let jsem zpohodlnělý MS DOS a WIN, takže najednou velký problém. No asi jsem zabitý případ, ale dohnat dvacet let se budu snažit

Jinak se to zatížení cpu neprojevuje, tak to asi nechám běžet. Já jen že při jedné z předchozích instalací to vykazovalo hodnoty jako winy.

Tak díky.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #3 : March 03, 2012, 22:32:50 »

Ja len takú jednu skromnú radu:
Ak chceš pracovať s linuxom, nechaj stranou filozofiu windowsu.
Aj tu je kopec vecí, ktoré sa robia metódou klik→klik→klik... OK. Ale pomaly spoznáš filozofiu linuxu a uvidíš, že je to aj o niečom inom. Nechci však hneď všetko, lebo sa znechutíš. Ale buď vytrvalý.

Študuj tú knihu. Nehľadaj tam niečo, čo chceš vyčitať Ty, ale snaž sa uvidieť to, čo tam napísali autori. Materiálu je tam až-až.
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #4 : March 04, 2012, 00:10:38 »

Díky za podporu. Právě jsem dokončil 16 reinstal mandrivy Mě to až tak nevadí, ale musím to nastavit tak, aby s tím žena neměla potíže. A to je opruz to pokaždé nastavit všechny aplikace. No snad se to časem poddá. Díky.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #5 : March 04, 2012, 14:25:38 »

Nejak to neviem pochopiť. Kvôli čomu to stále reinstaluješ?
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #6 : March 05, 2012, 00:43:49 »

To je právě to, co neznám a na co mi neodpoví ani příručka mandrivy, ani toto fórum. Třeba proto, že mi to nabídlo proprietární ovladač grafiky. Až za běhu jsem zjistil, že to není 195.něco, ale 260.něco. Po restartu grafické rozhraní nebylo, ani příkazový řádek, jen jakýsi rámeček s údaji o GPU. Možná by to nějak přes bios šlo, ale já jsem běžný uživatel a nikdy jsem se s biosem nehrál, teda jen jednou a jak to dopadlo, asi nemusím říkat  . V takovém případě pro mě řešení format a znovu. Pak si to natahalo několik desítek balíčků, když jsem přidal Peťošove repozitáře a najednou změna kernel-desktop, změna open office na liberoffice nebo tak nějak, což by až tak nevadilo, ale nejela tam čeština, trochu jiná grafika na displeji, no prostě v takovém případě nevím, jak se zbavit toho, co nechci a kontrolovat několik desítek či stovek balíčků, co je co a co naistalovat, aktualizovat apod. já jsem si ještě nezvykl. A dát to zpátky neumím, právě proto, že neznám základní věci. Další příklad: řeším kvůli ženě to, aby při zavádění systému pracoval zavaděč windows, ale na to jsem odpověd nenašel nikde, najede grub, tam mám navoleno jako výchozí windows. Ale kdysi dávno jsem měl mdv2008 jen tak ze zajímavosti a tam to kupodivu šlo tak, jak to chci já. Jsou to sice kraviny, ale musím brát ohled na ženu a na to, že jak tam nesvítí černá obrazovka se známými věcmi, tak je nervózní A tak bych mohl pokračovat do nekonečna... Prostě error 909 a Peťošova hláška v podpisu
« : March 05, 2012, 00:46:21 Iberion »

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #7 : March 05, 2012, 01:13:53 »

No, asi musíme začať po poriadku:
Aký systém inštaluješ? (Píšeš, že 2010.2, ale nepíšeš architekturu)
Aké zdroje nastavuješ? (mám pocit, že tam dávaš od Peťoša zdroj na Mandrivu 2011, čo určite nerobí dobrú robotu)

Toto sú dôležité informácie. Nedá sa totiž radiť, keď okrem Teba nikto nevie, čo sa to tam v tom počítači deje. Potom je dobré napísať, čo presne si robil, akým výsledkom a  čo by si chcel, aby to robilo. Ináč Ti nikto nepomôže, lebo sa to nebude dať.
« : March 05, 2012, 01:24:21 Ivko »
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : March 05, 2012, 09:05:12 »

To je právě to, co neznám a na co mi neodpoví ani příručka mandrivy, ani toto fórum.
Ke vetsine (k zadnemu) z popisovanych problemu nepotrebujes vedet,
jak zpracovává procesor informaci a jak spolupracuje s RAM, Swap, HDD, GPU apod.
Na vetsinu otazek je odpoved v knize, kterou jsme s Ivanem vydali a kterou mas nejspise v ruce.

Až za běhu jsem zjistil, že to není 195.něco, ale 260.něco. Po restartu grafické rozhraní nebylo, ani příkazový řádek, jen jakýsi rámeček s údaji o GPU.
S jakymi? Nemas jiny pocitac, aby jsi se zeptal? LiveCD>boot>a zeptat se z LiveCD. Obvykle to je detail a jde to vyresit bez reinstalu. Nejspise by stacilo Ctrl+(Alt+)F1 nebo F7...

Možná by to nějak přes bios šlo, ale já jsem běžný uživatel a nikdy jsem se s biosem nehrál, teda jen jednou a jak to dopadlo, asi nemusím říkat  .
BIOS neopravi nenabehnuti grafickych ovladacu. Ten pouze inicializuje hardware (CPU, pameti, disky a klavesnici, prip. mys a nejake zakladni periferie) pri startu PC. (V beznem PC neni ani nic jako openfirmware, tedy konzole, ktera nabehne, pokud nic jineho nenastartuje.)

Pak si to natahalo několik desítek balíčků, když jsem přidal Peťošove repozitáře a najednou změna kernel-desktop, změna open office na liberoffice nebo tak nějak, což by až tak nevadilo, ale nejela tam čeština, trochu jiná grafika na displeji, no prostě v takovém případě nevím, jak se zbavit toho, co nechci a kontrolovat několik desítek či stovek balíčků, co je co a co naistalovat, aktualizovat apod. já jsem si ještě nezvykl.
  • Jsi si jisty spravnou verzi repozitare (viz co pise Ivko!). Je to VELMI dulezite!!!
  • Dobra praxe je: pridat novy repozitar. Aktualizovat JEN kernel a reboot, jestli najede. Potom aktualizovat (pripadne) drivery pro grafiku a... reboot, jestli najedou spravne.
Cestina do libreoffice -- proc jsi se nezeptal, staci doinstalovat libreoffice-langpack-cs. Co to je "trochu jina grafika" Jiny vzhled LO, nebo KDE, nebo... jiny driver pro grafickou kartu?

řeším kvůli ženě to, aby při zavádění systému pracoval zavaděč windows, ale na to jsem odpověd nenašel nikde, najede grub, tam mám navoleno jako výchozí windows.
Jak to myslis? Jakoze aby nestartoval GRUB, ale netloader? Proc? K cemu? S prominutim "co je tohle za blbost"? Netloader (bootloader widli) sice umi nejakym zpusobem startovat i jine OS, ale jak to zprovoznit neni problem na uzivatele Linuxu (normalni Linuxak pouziva GRUB, ba jsem nekolika lidem instaloval grub jen proto, aby bylo mozne zavest ruzne verze windows a bez linuxu, protoze widlovy netloader si s tim neporadil!!!). Jak to udelat s netloaderem misto GRUBu se ptej Windowsaru, ne Linuxaku Ale skoro ti garantuji, ze nebude moc tech, co budou znat odpoved jinou nez "He?, Nejde." pripadne "GRUB".

kdysi dávno jsem měl mdv2008 jen tak ze zajímavosti a tam to kupodivu šlo tak, jak to chci já.
neni otazkou Linuxu, ale widli a to jak nastavis widle, viz vyse. Rozhodne to neslo s vyuzitim nastroju, co byly v MDV2008.


musím brát ohled na ženu a na to, že jak tam nesvítí černá obrazovka se známými věcmi, tak je nervózní
Tohle jsem ja osobne vyresil tim, ze jsem oznamil, ze dokud nebude svitit to, nac je dany clovek zvykly, neni to jeho starost a at do toho nerype. Proste to zapne a ceka, dokud to nenastartuje. Na nervozitu je nejlepsi pleteni. Neboli mi je taky pomerne jedno, ze buchta kdyz kyne vypada celkem nechutne. Dulezite pro me je az stav, kdy to mam na taliri. Do te doby - not my business. A naopak. Ja nepecu, ty se mi necpi do kompu.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #9 : March 05, 2012, 11:15:27 »

No nazdar, jste mě doslova zasypali
Zkusím po pořádku: takže mám mdv 2010.2 Free 32 bit, zdroje mám nastavené tak, jak je v odkazu wiki - přidání plf a povolení, plus se tam objevily vyšší verze toho samého názvu, akorát je tam v čísle 2. Jestli to chápu dobře. Takže jich mám zaškrtnuto asi deset, po instalaci google earth se objevil ještě zdroj k tomuto. Jinak jsem dal repozitáře pro mdv 2010 ze zmražených, (pokud dobře chápu, tak už se na tom nepracuje, ale funguje to dál). Pokud bych znal to, co chci, nedělal bych nelogické volby a tudíž bych tady nemusel otravovat
Až za běhu jsem zjistil, že to není 195.něco, ale 260.něco. Po restartu grafické rozhraní nebylo, ani příkazový řádek, jen jakýsi rámeček s údaji o GPU.
S jakymi? Nemas jiny pocitac, aby jsi se zeptal? LiveCD>boot>a zeptat se z LiveCD. Obvykle to je detail a jde to vyresit bez reinstalu. Nejspise by stacilo Ctrl+(Alt+)F1 nebo F7...
Malinký rámeček, kde si nepamatuji přesně, co tam bylo, ale čtvrtý řádek bylo <Quit>. Pochopil jsme to tak, že to hlásí chybu v grafice a že si to samo opraví. Protože escape to nešlo zrušit, příkazový řádek tam nebyl, dal jsem enter. Začalo to sypat řádky, kde vpravo vždy se zobrazilo v závorce křiklavě zelené OK. U padesátého řádku to vypadalo podle toho, co tam bylo napsané, že to pracuje s GPU a tam se to zaseklo a začala problikávat jemně obrazovka na střídačku s numlockem na klávesnici. Po pěti minutách jsem to natvrdo ukončil, když nedošlo k žádné změně. To je právě ukázka toho, co já považuji za základní info a ted nemám tušení, o čem je řeč. Při pokusu opravit systém nabootováním dvd s aktualizací systému s defaultním nastavením žádná změna, při ruční změně žádná odezva, tak jsem dal format a znovu.
Co se týče balíčku k libreoffice, balíček jsem hledal a nenašel. Beru to tak, že když něco se aktualizuje, tak se vším všudy. Změnou grafiky myslím změnu prostředí KDE, kdy mě to lištilo do očí a bylo to uživatelsky hodně nepříjemné, písmo se zobrazovalo divně a vůbec se na to nedalo dívat. Opět nevím, jak to opravit nebo změnit na předchozí než tak, že format.
Co se týče kernelů: nevím proč při aktualizaci se pak v nabídce zavaděče objeví dvě nabídky kernel desktop. Kdybych znal základní věci, asi bych věděl, co s tím. A nikde jsem se nedočetl, co s tím, proč to tak je. Pro mě automatická aktualizace znamená, že se původní nahradí jiným, lepším, novějším, ne že se mi rozšíří nabídka, se kterou nemám ponětí, k čemu je.
Co se týče zavaděče, to píšu jen na dokreslení toho, jak nechápu, nebo spíš neznám, základní věci, mě osobně grafický výstup GRUBU nebo LILO nevadí, mě jen vadí, že se v příručce píše, že jak spolupracuje mdv s win a že si nastavím vše jak chci a ono ani podle návodu to kolikrát nejde a že vlastně nejde nastavit z principu to, co tu jednou fungovalo. Možná jste už zjistili, že jsem tak trochu víc principionalista, než že by tu byl velký problém s mdv.
No a teď jedna věc na konec: po posledním reinstalu se opět ozývá zlověstné lupkání z kompu, které kdysi znamenalo odchod zdroje. Takže i když jsem udělal novou instalaci, stejně je někde chyba,která hodně zatěžuje komp. A já nejsem z těch, co prostě zruší mandrivu, ale bude prudit na fóru, dokud se to nevyřeší
« : March 05, 2012, 12:10:06 Iberion »

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : March 05, 2012, 15:12:12 »

No nazdar, jste mě doslova zasypali
Zkusím po pořádku: takže mám mdv 2010.2 Free 32 bit, zdroje mám nastavené tak, jak je v odkazu wiki - přidání plf a povolení, plus se tam objevily vyšší verze toho samého názvu, akorát je tam v čísle 2. Jestli to chápu dobře. Takže jich mám zaškrtnuto asi deset, po instalaci google earth se objevil ještě zdroj k tomuto. Jinak jsem dal repozitáře pro mdv 2010 ze zmražených, (pokud dobře chápu, tak už se na tom nepracuje, ale funguje to dál).
pozor, 2010.0 NENI 2010.2 !!! jsou to JINE verze!

Malinký rámeček, kde si nepamatuji přesně, co tam bylo, ale čtvrtý řádek bylo <Quit>. Pochopil jsme to tak, že to hlásí chybu v grafice a že si to samo opraví.
Doporucuji CIST tyto informace. Byla to textova verze DrakX11, tedy nastroje pro nastaveni grafiky. Staci si precist, o cem ty "nejake hlasky" jsou a co je v nich napsane. je tam napsane, CO to je.

Začalo to sypat řádky, kde vpravo vždy se zobrazilo v závorce křiklavě zelené OK. U padesátého řádku to vypadalo podle toho, co tam bylo napsané, že to pracuje s GPU a tam se to zaseklo a začala problikávat jemně obrazovka na střídačku s numlockem na klávesnici. Po pěti minutách jsem to natvrdo ukončil, když nedošlo k žádné změně. To je právě ukázka toho, co já považuji za základní info a ted nemám tušení, o čem je řeč. 
Ano, to je klasicky textovy boot, kdy se spousteji sluzby. http://wiki.mandrivalinux.cz/hardware:graficke_karty:problemy zkus pohledat v nasi wiki. Je tam pomerne dost informaci, jak pripadne nahodit grafiku.

Co se týče balíčku k libreoffice, balíček jsem hledal a nenašel.
http://www.mandrivalinux.cz/spravce-softwaru-v-mandriva-linuxu-drakrpm/   Vyhledání balíčku dle kritérií

Beru to tak, že když něco se aktualizuje, tak se vším všudy. Změnou grafiky myslím změnu prostředí KDE, kdy mě to lištilo do očí a bylo to uživatelsky hodně nepříjemné, písmo se zobrazovalo divně a vůbec se na to nedalo dívat. Opět nevím, jak to opravit nebo změnit na předchozí než tak, že format.
Zkus pohledat tady na foru, o zakladnim postupu: zkusit v novem uzivateli, pripadne prejmenovat adresar .kde4 na neco jineho a odhlasit se a zkusit znovu, je tu napsano asi 1000x.

Co se týče kernelů: nevím proč při aktualizaci se pak v nabídce zavaděče objeví dvě nabídky kernel desktop. Kdybych znal základní věci, asi bych věděl, co s tím. A nikde jsem se nedočetl, co s tím, proč to tak je. Pro mě automatická aktualizace znamená, že se původní nahradí jiným, lepším, novějším, ne že se mi rozšíří nabídka, se kterou nemám ponětí, k čemu je.
http://www.mandrivalinux.cz/drakboot-start-pocitace-v-mandriva-linuxu/
kernelu muzes mit (a mas) vic, ruzne verze, pokud by se po aktualizaci na novou verzi neco pokazilo, je mozne jednoduse nastartovat stary kernel.

Kdybych znal základní věci, asi bych věděl, co s tím. A nikde jsem se nedočetl, co s tím, proč to tak je. Pro mě automatická aktualizace znamená, že se původní nahradí jiným, lepším, novějším, ne že se mi rozšíří nabídka, se kterou nemám ponětí, k čemu je.
Ne vsechno, kernely muzou koexistovat vedle sebe i nekolik verzi. I to je popsano v knize!!! 100%. Staci si to precist.

Co se týče zavaděče, to píšu jen na dokreslení toho, jak nechápu, nebo spíš neznám, základní věci, mě osobně grafický výstup GRUBU nebo LILO nevadí, mě jen vadí, že se v příručce píše, že jak spolupracuje mdv s win a že si nastavím vše jak chci a ono ani podle návodu to kolikrát nejde a že vlastně nejde nastavit z principu to, co tu jednou fungovalo.
Ono to funguje. Ale jestli mas knihu k 2008, tak se nediv ze se 2010.2 muze chovat trochu jinak! A potom http://www.mandrivalinux.cz/drakboot-start-pocitace-v-mandriva-linuxu/

Možná jste už zjistili, že jsem tak trochu víc principionalista, než že by tu byl velký problém s mdv.
No,... tohle neresime, nam to funguje

No a teď jedna věc na konec: po posledním reinstalu se opět ozývá zlověstné lupkání z kompu, které kdysi znamenalo odchod zdroje.
Doporucuji koupit a vymenit novy zdroj, pripadne proverit ostatni HW komponenty. Ono i kdyby OS vice zatezoval CPU, tak kvuli tomu nevyhori zdroj. Fakt ne... Chyba je jinde.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #11 : March 05, 2012, 17:37:57 »

No asi jsem to špatně napsal s těmi zdroji, ale přidal jsem správné.
    O autorovi stránek
    Balíčky RPM
    Zamražené repozitáře

Mandriva Linux 2010 Spring

Repozitář pracuje i s 2010.1 i s 2010.2 — verze 2010.2 je verze Spring s aktualizacemi. Obě verze jsou de facto shodné.

Pro přidání repozitáře stačí klepnout na položku, kterou chcete přidat.

    Přidat 32bitový Peťošův repozitář pro Mandriva Linux

Pokud je to špatně, tak potom asi tolik: z toho všeho, co jsem vyčetl, jsou názvy zrcadla, repozitáře a zdroje totožné věci. Jestli ne, tak jsem debil, který neumí číst. Sedím u toho už tři týdny, každodenně, protože jsem bez práce a mám to jako odpočinek při psaní diplomky , ale jaksi tomu věnuji víc času. Většinu linků, co jsi mi poslal, jsem prostudoval už dávno, některé, nevím proč, jsem nenašel při vyhledávání. Ale to je jedno. Ono třeba teď řeším skenování na HP PSC 1210, vsadím se, že to tam je, ale já to nenašel. O kernelech jsem četl, je to sice hezké, ale příručka mandrivy vyžaduje znalosti, které pořád chci a ne a ne je sehnat. Vy tyto pojmy používáte podvědomě a ani vám nedojde, že lama jako já o tom nic neví a aby se někam pohla, tak to musí někde sehnat. Na wikipedii je pro laika sice krásný článek o jádru, ale potřebuje to komentář od někoho, kdo tomu rozumí. Jinak je mi to jako laikovi k ničemu. Příručka mi neřekne, proč mám udělat to, co jsem doposud jinde nemusel a proč nemám dělat to, co se jinde vyžadovalo. Mě nevadí, že u tohoto systému musím přemýšlet, že to není tak pohodlné jako win, ba naopak, jsem rád. Ale můj problém je to, že nevím, jakým směrem se to přemýšlení má ubírat. Třeba řeším zbytečné věci, ale jsem už takový. Výše popsaný problém s multifunkcí mě ted zabrzdil v rozhodování o instalaci na mdv na "psací stroj" u mých rodičů, kteří jsou už v důchodě. Kvůli debilní nové tiskárně a usb modemu u našich jsem musel millenia změnit na XP. Protože ta HW konfigurace to nedává ty XP,, tak je chci změnit. Podle toho, co jsem vyčetl, by mdv byl dobrý systém, no ale když nedokážu rozchodit skenování na staré tiskárně, tak mě to štve. No nic, nebudu už dál prudit, nějak to dopadne.
Tak díky za rady a odkazy, snad jsi mě nasměroval tam kam chci.
« : March 05, 2012, 17:41:22 Iberion »

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #12 : March 05, 2012, 18:37:16 »

Ono třeba teď řeším skenování na HP PSC 1210, vsadím se, že to tam je, ale já to nenašel.
přidám ti další odkaz http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/hp-psc-1210-mandriva-2010-0-%5Bsolved%5D-791903/ ono je to sice návod pro starší verzi Mandrivy, kdy zdroje bys míchat v žádném případě neměl, ale princip (postup) je stejný - nainstaluj uvedené balíčky (ze svých správně nastavených zdrojů) a mělo by se to rozjet, alespoň dle reakce v tom odkazovaném vlákně

edit:
jinak skener by měl jít nastavit přes Ovládací centrum Mandrivy (Hardware >> Nastavit skener), to bys měl vyzkoušet jako první, pokud to nezabere, tak viz. návod výše
« : March 05, 2012, 18:54:54 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #13 : March 05, 2012, 19:02:00 »

Díky moc, jede to, ale musel jsem změnit uživatele, a pak zpátky. Jede. Jdu se psem

Přes OC to nešlo, to bylo první, než jsem napsal. Možnost ručního nastavení mi přišla jakási divná, protože to ruční přidání je pro mě složitější operace, než dvakrát klik a pak si přečíst chybovou hlášku, že to tam není.
« : March 05, 2012, 20:13:20 Iberion »

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
: [1]
   |   
 
: