Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Brother HL-5070N - vyřešeno  ( 12751 )
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« : June 18, 2012, 13:58:16 »

Vážení přátelé,

dostal jsem tuhle starou laserovku, ale zdá se (ani jsem nic kloudného nevygooglil), že to bude oříšek.
V MCC "Přidat tiskárnu" chce jakési URI, které neznám a myslím, že by stejně nepomohlo. CUPS se taky tváří, že ji nechce vidět ani úkosem. Zkrátka bez driveru k nějaké jiné tiskárně (podobně jako tady
http://www.abclinuxu.cz/hardware/vystupni-zarizeni/tiskarny/brother/brother-hl5270-dn
s ní asi moc parády nenadělám. Napadá vás někoho něco ?

Dík
Pep
« : August 22, 2012, 20:55:22 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #1 : June 18, 2012, 16:21:24 »

Neviem, či to je profesionálny prístup, ale ja som postupoval takto (síce je to v sieti, ale snáď to pomôže).
Nijaká adresa ani názov nepomohli. Počítač si moju tlačiareň HL - 4050 CDN nevedel nájsť. A tak som vytlačil testovaciu stránku tlačiarne len z tlačiarne. A tam mi napísalo názov tlačiarne - na prvý pohľad chaotický tok písmen a čísel. Ale potom som v MCC dal "Nájsť tlačiareň" a tam som napísal ten názov, našiel ju bez problému.
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #2 : June 18, 2012, 16:53:29 »

Což o to, nic neprofesionálního na tom nespatřuji (zvlášť když je to pro amatéra    )

Nicméně záhada je pro mě jak donutit tiskárnu vytisknout zkušební stránku. Na tlačítka moc nereaguje (zatím jsem se žádnou laserovku ochočit nesnažil). Že by na ní bylo schované někde nějaké tlačítko ?


Nicméně - na situ
http://openprinting.org/driver/hpijs-pcl5e/
je klikátko, kde se dá vybrat právě tato tiskárna a downloadovat jakýsi *.ppd soubor. Počítám, že ten by mohl něco pořešit, ale jak mám s tímto - předpokládám - driverem, naložit ? V CUPS-u ani MCC "Tiskárny" ničeho podezřelého nevidno.

Dík
Pep
« : June 18, 2012, 18:56:56 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #3 : June 18, 2012, 19:17:17 »

Nicméně - na situ
http://openprinting.org/driver/hpijs-pcl5e/
je klikátko, kde se dá vybrat právě tato tiskárna a downloadovat jakýsi *.ppd soubor. Počítám, že ten by mohl něco pořešit, ale jak mám s tímto - předpokládám - driverem, naložit ? V CUPS-u ani MCC "Tiskárny" ničeho podezřelého nevidno.
možná ti pomůže dřívější příspěvek na fóru http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=6083.msg30370#msg30370

ovladače pro tiskárnu jsem instaloval někdy před 5 lety, takže nemůžu víc sloužit

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #4 : June 18, 2012, 19:48:09 »


Nicméně záhada je pro mě jak donutit tiskárnu vytisknout zkušební stránku. Na tlačítka moc nereaguje (zatím jsem se žádnou laserovku ochočit nesnažil). Že by na ní bylo schované někde nějaké tlačítko ?


No, tak toto netuším.  Ja mám maličký displej a tam som si naklikal Tlač testovacej stránky.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #5 : June 18, 2012, 19:50:01 »

Ešte jeden dotaz: Systém (architektúra) a pripojenie (USB/LPT) máš aké?
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #6 : June 18, 2012, 20:37:10 »

PPD soubor je urcet pro tak zvane PostScript tiskarny. Podle toho co rikate, to znamena, ze prave mate tento typ tiskarny.
Tyto tiskarny ani nepotrebuji ovladac.
Jestli si nemylim, tak v MCC v nastaveni tiskaren vyberte z nabidky tiskaren nebo primo tam bude tlacitko na vyber prave PPD souboru a nebo se zvoli, pokud v nabidce nemate vasi tiskarnu, Other a pak tam by to tlacitko Nahrat PPD soubor melo byt .

Samoremne zalezi na tom jakym zpusobem mate pripojenou Tiskarnu. Pokud' standardne pres USB nebo LPT port tak by se mela obejvit v nabidce nalezenych tiskaren. Pokud' mate je pripojenou pres sit' (LAN), tak zvolte sitovou tiskarnu.



PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #7 : June 18, 2012, 20:46:06 »

Nicméně záhada je pro mě jak donutit tiskárnu vytisknout zkušební stránku. Na tlačítka moc nereaguje (zatím jsem se žádnou laserovku ochočit nesnažil). Že by na ní bylo schované někde nějaké tlačítko ?

Cist manual jak jinak. Je to tam napsane. Zapnout tiskarnu a stisknou tlacitko GO.
Pro tisk sitovych nastavnei tiskarny 3-krat GO.

http://welcome.solutions.brother.com/BSC/public/eu/eu_ot/en/model_top/monolaserpri/hl5070n_all.html?reg=eu&c=eu_ot&lang=en&prod=hl5070n_all
« : June 18, 2012, 20:56:36 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #8 : June 18, 2012, 21:28:25 »

Takže popořadě:
-- tohle zkouším na MDV2010.2 KDE4.
-- tiskárna má porty LPT, USB a LAN
-- pokud je existence *.ppd neklamnou známkou toho, že je to PostScript printer, pak jo
-- příkaz dmesg jí vidí
-- je připojená přes LPT, poněvadž jiný kabel zatím nemám
-- dík, angličtina je mou slabou stránkou. Zkušební stránka je vytištěna, ale např. žádné URI tiskárny (což chce MCC - "Přidání tiskárny", viz obrázek ) z ní nevyčtu. A Serial No. asi taky moc nepomůže 

V příloze je vidět, že v MCC volba "Přidat tiskárnu", navzdory tomu, že ten stažený  *.ppd ovladač jsem před tím pokorně nakopíroval do /etc/cups/ppd věc pranic nikam nepopostrčil.


* Brother hl-5070n.jpg (85.17 , 1920x1080 - 527 .)

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #9 : June 19, 2012, 10:48:06 »

-- je připojená přes LPT, poněvadž jiný kabel zatím nemám

Podľa mňa je pes zakopaný práve v tomto. V prípade 64-bit systému je s LPT obrovský problém, pretože do trojkového jadra mne tlačiarne pripojené k LPT vôbec nevidelo a po prechode na OS s trojkovým kernelom, hoci OBČAS videl, ale nie vždy dokázal tlačiť. Skús si to napojiť cez USB. Ja viem, že treba pohľadať kábel, ale cez LPT to podľa mňa nepôjde.

Cez USB by ju mal vidieť a potom postupuj podľa návodu, na ktorý odkázal ALDA.

S 32bit systémom LPT funguje bez problému.
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #10 : June 19, 2012, 11:57:04 »

Mandriv 2010.2 nema jadro 3.x.
Nemyslim si,ze by byl probelm v LPT.
Ale v BIOS se daji menit rezimy LPT portu. Mozna problem je prave v nastaveni LPT portu v BIOSU.

Pripojim se k nazoru Jivka,ze bych jsem tiskarnu zkousel pripojenou pres USB.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #11 : June 19, 2012, 12:31:18 »

Mandriv 2010.2 nema jadro 3.x.

Veď práve o to mi ide.
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #12 : June 19, 2012, 19:13:02 »

:
[jin@localhost ~]$ uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.31.14-desktop-1mnb #1 SMP Wed Nov 24 11:24:43 EST 2010 i686 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz GNU/Linux
[jin@localhost ~]$

Zkusím tedy to USB, ale dnes už to nestíhám, zítra možná taky ne. Jako www.dobryelektrikar.cz mám teď docela sezónu 

Dík
Pep

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #13 : July 11, 2012, 16:22:58 »

Vážení přátelé,

po nekonečném čase se mi povedlo konečně stihnout otvírací dobu krámu a koupit USB kablík; výsledkem je, že to chodí na první dobrou, bez jakéhokoli nastavování. Divné je to, že původní tiskárna (HP980CXI) měla LPT, na nějž to chodilo a ten Brother systém jen vidí, ale netváří se to, jako tiskárna. Neva.

Nicméně  chci (a nevím, zda založit jiný topic), aby ta tiskárna byla síťová; má totiž i LAN vstup. Mašiny zapojené do sítě jsou zatím všechny na Linuxu; pokud bych náhodou chtěl zapojit i widlomašinu, nainstaluji patrně všude navíc Sambu, to bych bral.
Jaké další podmínky musím splnit, abych tohoto cíle dosáhl ?

Dík
Pep

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #14 : July 12, 2012, 21:52:05 »

nastavení LAN tiskárny je popsaná v článku od Peťoše http://www.mandrivalinux.cz/tisk-s-mandriva-linuxem-nastaveni-tiskarny/

Nicméně  chci (a nevím, zda založit jiný topic), aby ta tiskárna byla síťová; má totiž i LAN vstup. Mašiny zapojené do sítě jsou zatím všechny na Linuxu; pokud bych náhodou chtěl zapojit i widlomašinu, nainstaluji patrně všude navíc Sambu, to bych bral.
Jaké další podmínky musím splnit, abych tohoto cíle dosáhl ?
tím cílem myslíš co? mít tiskárnu jako síťovou? nějak se v tom ztrácím 

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
: [1] 2
   |   
 
: