Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Mandriva 2011, webcam, dvd a bluetooth  ( 9647 )
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« : June 18, 2012, 22:56:55 »

Instaloval jsem na starší Notebook ACER Extensa 4620 Mandriva 2011 a objevily se tři problémy.
Mandriva nemá ovladače webcam, dvd mechaniky a ani bluetothu. V přehledu zařízení je vidí, ale při pokusu je použít je hlásí jako nenalazená.
Zkusil jsem Mandrivu shodit, instloval WXP a vše chodí.
Po opakované instalaci Mandrivy a kompletní aktualizaci k dnešnímu dni však tahle zařízení nejsou funkční.
Nemáte někdo tip, kde najít ovladače? Všechna zařízení jsou standardní pro tenhle notebook, žádné speciality.
Díky, Petr
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #1 : June 19, 2012, 01:18:52 »

V pripade DVD mechaniky ovladac nepotrebujes. CD/DVD disk asi se nepripoji automaticky. V MCC localni disky musis nastavit typ na auto.

To ze pises,ze webkamera a bluethooth jsou standardni pro tento typ notebooku, jeste neznamena, ze ve vsech kusech jsou stejna. Vyrobce tam dava co momentalne ma. Tak, ze nevime jakou webkameru mas a jaky Bluethooh.
Tak, ze pripoj vypis prikazu lsusb, vetsinou webkamera a bluethooth pripojene pres usb. Spustis v KDE Konsole-> su-> <heslo root> -> lsusb.

V jakem programu si zkousel webkameru?
Pro Bluethooth protrebues nainstalovat balicek kdebluethooth. Presne nepamatuji jak se nazyva. Pak se obejvi ikona v menu.
Je to podminene,ze ovladac existuje a je naistalovan.






PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #2 : July 11, 2012, 10:56:00 »

DVD mechanika funguje, jak se jí to povedlo, to nevím.
Webkameru jsem zkoušel najít někde v nabídce programů ke spuštění, stejně se objevile i ve windows, ale v Mandrivě v nabídce není. A když jsem ve volných chvílích zkoušel programy, které mi Mandriva nabídla, nikde jsem ji nenašel...
A nový problém. V některých kavárnách je heslovaná wifi. Když se přihlásím do správy počítače (Configure your comuputer) jako správce a najdu nastavení sítě, jsou políčka pro uživatelské jméno a heslo šedivé a nejdou vložit....
Noťák je dost pomaly. Když už jsem se probíral správou počítače, zjistil jsem, že pracuje jen se 2GB paměti, v sestavě jsou ovšem 4GB. Je možné Mandrivu naučit i 4GB paměti?

Tak nevím, jestli tenhle výpis pomůže...
Držím palce všem, kdo mi budou chtát poradit:-)
Petr

[root@localhost live]# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 002: ID 0458:003a KYE Systems Corp. (Mouse Systems) NetScroll+ Mini Traveler / Genius NetScroll 120
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 002: ID 064e:a103 Suyin Corp. Acer/HP Integrated Webcam [CN0314]
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
[root@localhost live]# ^C
[root@localhost live]#
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #3 : July 11, 2012, 12:47:25 »

Nemuzes cekat,ze Linux je stejny jako Windows a staejne nabidky pro spusteni aplikace.
Podle internetu web kamera odpovida standardu uvc a mela by fungovat. Zkus' ji otestovat v programu KOPETE nebo Camorama. Ten je v nabidce internet a v nastaveni programu najdes i nastaveni pro web kameru.
U te Wifi je tezko posoudit kde je problem. Zkus prilozit nejake screenshoty s nastavenim pripojeni. Divim se,ze  nejaka sit te pta na uzivatelske jmeno. Vetsinou staci jen heslo. Mozna si mylim.

Jakou verzi Mandrivy pouzivas 32 bitovou nebo 64 bitovou. V pripade 32 bitove se domnivam,ze mas naistalovane jadro s podborou jen 2GB RAM. Treba doinstalovat jadro s podporou pameti vic nez 2GB. Nebo naistalovat 64 bitovou verzi Mandrivy. Ovsak zalezi jestli v notebooku mas 64 bitovy procesor.
« : July 11, 2012, 12:50:36 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #4 : July 11, 2012, 15:37:02 »

Nečekal jsem, že bude linux sstejný jakowindows, naopak. Hledal jsem něco, co se dá tahat v noetbooku po světě a všude to funguje. Mandriva 2010 byla docela fajn, ale já na jaře neodolal a přešel jsem na Mandrivu 2011... Jestli má jádro, které podporuje jen 2 GB, je to pro mě první velká chyba. Na webu, kde jsem bral instalačky ( http://www.mandriva.com/en/downloads/2011/ ) se to nikde neřeší a ani tam není jiný instalační soubor, který bych použil  Notebook je dvoujádro, ale 32 bit.

Screenshoty přikládám, jak s HW, tak se sítí. NA webkameru se ještě kouknu.
Díky, Petr


* hardware_01.png (141.77 , 1280x800 - 519 .)
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #5 : July 11, 2012, 15:59:47 »

KOPETE mě nenadchnul, instant messaging zatím nevedu.
CAMORAMA není instalovaná, jdu ji hledat,
Petr
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : July 11, 2012, 17:23:49 »

To, co je na obrazku, je snimek jednoho 2GiB modulu. Hadam, ze druhy bude na tom stejne 2+2 = 4GiB.

Napis do terminalu tyto prikazy a vysledek (pomoci Copy-Paste) vloz sem.

:
uname -a
free

A uvidime, co tam mas

Prostuduj tyto clanky:   http://wiki.mandrivalinux.cz/mcc

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #7 : July 11, 2012, 22:07:22 »

A take priloz stejny screenshot, ale z oznacenou web kamerou.
Domnivam se,ze noteboku mas 64 bitovy procesor

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : July 12, 2012, 09:08:22 »

Nasel jsem si, ze do daneho notebooku se davaji vyhradne 64bit procesory...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #9 : July 12, 2012, 13:39:24 »

Peťošku,
tady je výpis. Tohle vypadá, že 4 GB umí?

bash: iname: příkaz nenalezen
[live@localhost ~]$ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3088620    2887168     201452          0     154648    2130768
-/+ buffers/cache:     601752    2486868
Swap:            0          0          0
[live@localhost ~]$
Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #10 : July 12, 2012, 13:59:38 »

Omluva za překlep, všiml jsem si až teď. Jde o Acer Extensa 5620 :-(

Jeho specifikace je například na
http://support.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/Extensa5620/Extensa5620sp2.shtml

http://www.alza.cz/acer-extensa-5620-5b3g32mi-d110184.htm

Kupoval jsem ho před více, než čtyřmi lety, byla na něm WXP 32 bit. Nějaký čas jsem ho potřeboval, použíéval jsem o víc, než rok. Asi dva roky ležel ve skříni, vytáhl jsem ho někdy před vánoci a zkusil, co dovede. PAk jsem na něm pár měsíců experimentoval s Mandriva 2010, neodolal a stáhl si MAndriva 2011. Od té doby experimentuju a zkouším, jak se Mandriva osvědčí.

Zámecký
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #11 : July 12, 2012, 14:21:36 »

Omluva za překlep, všiml jsem si až teď. Jde o Acer Extensa 5620 :-(

Jeho specifikace je například na
http://support.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/Extensa5620/Extensa5620sp2.shtml

http://www.alza.cz/acer-extensa-5620-5b3g32mi-d110184.htm

Kupoval jsem ho před více, než čtyřmi lety, byla na něm WXP 32 bit. Nějaký čas jsem ho potřeboval, použíéval jsem o víc, než rok. Asi dva roky ležel ve skříni, vytáhl jsem ho někdy před vánoci a zkusil, co dovede. Pak jsem na něm pár měsíců experimentoval s Mandriva 2010, neodolal a stáhl si MAndriva 2011. Od té doby hledám, jak rozchodit, co by chodit mohlo...

Bohužeel jsem se řídil starým heslem: "Když něco funguje, tak do toho nehrab".
Jedna Peťošova poznámka mě donutila hrábnout... Ta extensa má procesor

 ‎Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5270  @ 1.40GHz

a ten je 64 bit.

Děkuji všem, kdo jste mi věnovali své rady. Stahování Mandriva ve verzi 64 bit už běží a já jsem zvědavý, co udělá, až ji nainstaluju.

Petr

PS. Poznámka o blbcích u Linuxu je na vodě - já se v linuxunechci moc hrabat, chci jen, aby fungovalo všechno, co v noťáku je:-)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : July 12, 2012, 14:34:41 »

Peťošku,
Petosu, Petosi, ale prosim ne Petosku

tady je výpis. Tohle vypadá, že 4 GB umí?

bash: iname: příkaz nenalezen
ja napsal
:
  uname -a
nikoli iname

[live@localhost ~]$ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3088620    2887168     201452          0     154648    2130768
-/+ buffers/cache:     601752    2486868
Swap:            0          0          0
[live@localhost ~]$
Mas adresovany 3GiB RAM, takze mas jadro kernel-desktop586. Nainstaluj kernel-desktop-latest a kernel-desktop-devel-latest, udelej reboot a pak odeber vsechno, co ma ve jmene kernel-desktop586. Nemusis instalovat nic dalsiho. Po rebootu bys mel na vypisu "free" videt u radku Mem ve sloupecku "total" videt neco kolem "3942028" misto 3088620. Pro plne vyuziti nepotrebujes tedy reinstall systemu, staci vybrat spravne jadro

Poznamka o blbcich, jak jsem tu uz psal vicekrat, je v podpisu a je myslena zcela obecne. Neco jako motto. Tedy nikoli na Tebe, ani na nikoho jineho.  Neco jako "Je tezke udelat blbovzdorny program, blbci jsou desne vynalezavi" z Murphyho zakonu...
« : July 12, 2012, 20:14:26 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #13 : July 12, 2012, 16:08:06 »

Peťoši, i v mém Firefoxu jsou příkazy v rámečku "kód" zleva oříznuté, takže uname může vypadat jako iname Pls přidej na začátek nějakou mezerku...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : July 12, 2012, 20:16:09 »

Sakr ble... V chromiu se to zobrazuje spravne. Ale opravil jsem to. Diky.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2
   |   
 
: