Přihlásit
: [1] 2
   |   
: HUAWEI E 1750  ( 9602 )
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« : August 03, 2012, 18:25:34 »

Nazdar všichni, potřebuji rozchodit usb modem od O2. Doma na svém jsem ho jakž takž rozchodil, ale u našich, kde jsem zrušil windows a nainstaloval mandrivu, to nejede. Jde totiž o to, že nemám tušení, jak ony jakési balíčky najít a nahrát na flashku a pak dodat do systému. Tak nějak je to pro mne složitější, než to možná vypadá. Každopádně v usb-modeswitch se má něco přepisovat a na odkazu na jakýsi blog jsem to nenašel ( bo neumim anglicky ). A z toho, co tady je, jsem nemoudrý. Takže prosím někoho, aby se toho ujal a jednou provždy napsal ucelený návod po lopatě pro nás, co s tím neumíme zacházet. A nějak se nedaří a nedaří (ono ani není moc času).
Díky. Egon

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #1 : August 04, 2012, 16:34:44 »

Dej jsem odkaz na ten blog.
A dal by to chtelo videt jestli usbmodemswitch prepne zarizeni z flashky na modem. Vypis prikazu dmesg
Jinak, se tyto modemy se nastvauji nebo pres MCC, kde nastavujes pripojeni na internet a vyberes GPRS/EDGE/3G.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #2 : August 05, 2012, 10:54:33 »

Tady je odkaz na ten blog: http://www.blogcatalog.com/blog/iwrite-2/dbbfb38ae5ef9ccef8540aad7f9edbd6
Na mém počítači se detekuje jako usb modem, v MCC ale nastavení jako 3G/GPRS/EDGE nejde, obešel jsem to jako analogový modem a jede. Ale u mých rodičů bez ztažení balíčků comgt a ještě čehosi to nenajde ten modem. A mám pocit, že na volně stažitelné verzi MDV Free to asi není, protože jiný zdroj nemám, než dvd. A já neumím z mého počítače vzít potřebné balíčky, dát je na flashku a nahrát je u mých rodičů a rozjet to třeba jako analog. Ještě mi uniká a dlouho bude ona deklarovaná jednoduchost klikacích systémů Linuxu. Takže jde mi o to, aby tady byl ucelený návod třeba ve třech možných variantách, jak to rozjet a jak doinstalovat chybějící balíčky pro nás, co to tak trochu nechápeme, protože jsem zvyklí na .exe. Díky.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : August 05, 2012, 11:53:57 »

Dulezite je pochopit, jak funguji repozitare. Staci cist, napr.:
http://www.mandrivalinux.cz/nastaveni-zdroju-v-mandriva-linuxu-drakrpm-edit-media/
http://www.mandrivalinux.cz/spravce-softwaru-v-mandriva-linuxu-drakrpm/

Pokud nejsi s to nahodit sit, pote budes potrebovat stahnout RPM balicky rucne a pote nainstalovat. Udelas to rucne stazenim onoho potrebneho balicku odtud:
http://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/MandrivaLinux/official/2010.2/i586/media/
nebo
http://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/MandrivaLinux/official/2010.2/x86_64/media/
dle architektury. Doneses na flasce a pouzijes terminalove urpmi
http://www.mandrivalinux.cz/urpmi-na-maximum-historie-a-prehled-prikazu/
http://www.mandrivalinux.cz/urpmi-na-maximum-instalace-a-odebrani-balicku/
http://www.mandrivalinux.cz/aby-urpmi-fungovalo-nastaveni-zdroju-softwaru/
http://www.mandrivalinux.cz/urpmi-na-maximum-repozitare-a-prace-s-nimi/
http://www.mandrivalinux.cz/urpmi-na-maximum-instalace-softwaru/

spustenem v adresari s balicky pomoci urpmi *.rpm.
Pokud bude nejaky balicek chybet, znovu jej stahnes z interetu na flashku a znovu to zkusis nainstalovat.

Tvym kamaradem by se mohl stat tuzka a papir a vymenit vsechny "jakesy, nejake, to, ono" za konkretni terminy. Nikdo tady nema kristalovou kouli, aby to udelal za tebe. Stejne tak je nutne napsat co presne mas u rodicu za Mandriva Linux, jaka verze, kolik bitu.  Stejne tak je fajn overit, ze uvedeny odkaz funguje, protoze jsi dal nefunkcni odkaz. Posledni, doporucuji http://translate.google.com. Ne vzdy je to snadno citelne, ale pro zakladni pochopeni to obvykle staci.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #4 : August 05, 2012, 12:10:27 »

Ja mam modem Vodafone K3770, coz je tak modem od HUAWEI.
V Mandrive 2011, jsem ho take nastavoval jako analogovy modem. Coz neni nejka slozite.
V pripade,ze PIN kod neni zrusen, tak jsem pridal do /etc/sysconfig/network-scripts/chat-ppp0, radek 'OK' 'AT+CPIN=1234', kde naprikad 1234 je pin.
Nevim jak MCC ve sriptach pozna,ze se jedna o 3G modem, protoze v podstate se nelisi od obycejneho analogoveho modemus hlediska systemu. Podle mne nekde musi byt seznam zarizeni. A pridanim do seznamu by se modem mel objevit v nabidce 3G modemu.V Mageia 2 prave muj modem uz se obejvi v nabidce.

Jinak si myslim vyrobci techto modemu trochu stezuji jejich sprovozneni v Linuxu. Protoze se vpostate se jedna od dve zarizeni. Defailtne je to flash disk na kterem jsou ovladace a nejky sprace pripojeni pro prorijetarni systemy Windows a MacOS. A tym padem proto aby se zarizeni prepnulo do modu modem se musi poslat do nej prikaz. Coz v podstate provadi usbmodem-switch. Pokud vase zarizeni neni v seznamu zarizeni pro usbmodem-switch. V pripade,ze vase zarizeni neni v seznamu tak je to slozitejsi, protoze se museji upravit dva textove soubory a pak uz se v systemu objevi jako modem.
Proste vyrovbci vymysleji takovy ptakoviny aby jako by usandnily nastvaeni zarizeni a pripojeni v Widnows, ktery ve skutecnosti s timto zarizeni pracuje obdobne jako Linux a konfigurace takoveho zarizeni bez pritomnosti vami zminovaneho exe souboru byla znacne slozitejsi nez v Linuxu.
« : August 05, 2012, 12:12:11 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #5 : August 05, 2012, 12:44:55 »

Nazdar, tak to už mám dávno přečtené, ale protože nedělám s tím každý den, samozřejmě, že to v hlavě nemám. Navíc nemohu trávit půl dne hledáním balíčku, když nevím, jakého. Rád bych napsal tužkou na papír názvy, ale jaké? Ten comgt balíček si pamatuji z jiných vláken, co tady jsou na podobné téma, ale z toho jsem to rozchodil na svém tak, jak si to zrovna nepředstavuji, i když to jede. Abych upřesnil, o co mi jde: deset lidí se tu vyjádří, co s tím a je z toho deset možností. Pro mě má jakýkoliv postup nějaké zákonitosti, které tady prostě nejsou. Link je nefunkční, to vím, ale kdysi to na něm bylo, když jsem si s tím hrál před půl rokem. Já to začínám chápat celý problém následovně: Po instalaci MDV free 2010.2 32 bit stažené z tohoto webu tam není mraky věcí. Takže když nemám přístup k netu, je třeba někde stáhnout nějaké balíčky a doinstalovat, aby systém dokázal detekovat zařízení, v tomto případě usb modem. Pak je potřeba dopsat toto zařízení do souboru usb_modeswitch a mělo by to jet. Tolik z toho, co jsem přečetl. Z toho vyplývá následující: aby někdo napsal jaký nebo jaké balíčky dodat přes flashku a jaký text dopsat do onoho souboru. Protože někdo tu ještě do toho motá jakési skyripty *.sh, což jsem taky přes flash naistaloval, ale už nevím, jestli se to dalo do provozu, protože po instalaci to nic nedělá. Jinak u našich jsem instaloval to samé, co mám já, ale vzhledem k nepřístupnosti netu neproběhly aktualizace, takže nevím, jaké je tam KDE, což asi ale nemá souvislost s mým problémem. A nakonec, překladač googlu používám už dlouho, jinak bych totiž nikdy nenapsal bakalářku a diplomku, když všechny aktuální materiály jsou v angličtině, ale tady mi moc nepomáhá. No jinak díky za rady, zkusím se s tím nějak poprat.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #6 : August 05, 2012, 13:57:06 »

Nejednodusi zpusob ripojeni je pres MMC a nastavit to jako analogovy modem, ale pred tim zrusit pin kod a melo by to fungovat.
V pripade ponechani pin koda, je za potrebi upravit konfiguracni soubor, jak jsem psal vys.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #7 : August 12, 2012, 11:58:03 »

Tak se mi podařilo najít, co a jak a kde upravit. Problém je, že nevím jak. Jako otevřít si usb_modeswitch.conf v kwrite, ale už to nejde uložit. Někde kdysi jsem to našel, ale ted opravdu nevím, jak se do toho dostat, přepsat a uložit. Prosím o návod, nebo odkaz o návod pro blbce. Díky

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #8 : August 12, 2012, 14:47:14 »

spusť si konzoli a zadej tam:
:
  su -
odentruj, pak napiš heslo k rootu, odentruj

teď cokoliv spustíš z té konzole, tak poběží s právy roota, buď si spusť ten svůj kwrite a nebo se mi zdá na úpravu konfiguráků mnohonásobně lepší používat mc - pokud jej nemáš nainstalovaný, tak si jej doinstaluj (urpmi mc) - přes F4 v něm otevřeš soubor,  přes F2 jej uložíš, ...

edit: úprava zápisu
« : August 12, 2012, 14:54:51 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #9 : August 12, 2012, 21:41:08 »

Nebo zmackni v KDE Alt+F2 a pak zadej kdesu kwrite a pak zadej rootove heslo

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #10 : September 02, 2012, 19:36:07 »

Ahoj,
tak jsem to u našich před dvěma týdny rozchodil, nastavil automatické spouštění a vyzkoušel, zda to funguje. Po dvou týdnech jsem přijel k rodičům a hle, nejede to. Ani to nenajde ten modem. Po dlouhém zkoušení pokus omyl to sice modem našlo, ale nic víc to nepustilo. Pak jsem smazal usb modeswitch, neb jsem si myslel, že jeho znefunkčnění a opětovné zprovoznění pomůže, kdosi to tu jako obecné pravidlo radil. takže teď bych potřeboval vědět, jak a pomocí čeho vyhledat jakýkoliv soubor, abych ho mohl zkopírovat na flashku. A pak ještě jak najít konkrétní balíček v těch odkazech, to je prostě nevyhledatelné, výše uvedené odkazy repozitářů jsou mi k ničemu, když nevím, jak konkrétní věc najít a na wiki je jen hledání přes mcc, což mi nepomůže, protože z toho opět nevím, jak to nahrát na flashku a pak kam to uložit tak, aby to fungovalo. To co vám všem je jasné a samozřejmé, mě uniká. Díky za ztrátu času

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : September 03, 2012, 10:36:44 »

Ahoj,
tak jsem to u našich před dvěma týdny rozchodil, nastavil automatické spouštění a vyzkoušel, zda to funguje. Po dvou týdnech jsem přijel k rodičům a hle, nejede to. Ani to nenajde ten modem.
Jestli to fungovalo a ted to nefunguje, tak neni problem v tom, ze chybi nejaky soubor. Spise je problem v konfiguraci.

Pak jsem smazal usb modeswitch, neb jsem si myslel, že jeho znefunkčnění a opětovné zprovoznění pomůže, kdosi to tu jako obecné pravidlo radil.
Jak jsi to smazal? Odkud?

pomocí čeho vyhledat jakýkoliv soubor, abych ho mohl zkopírovat na flashku.
find nebo locate.

Jestli v baliccich, tak urpmf. Vic neporadim, musis si to prvne precist. Je to tam napsane a popsane. Postup i v terminalu.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #12 : September 08, 2012, 09:37:42 »

Nazdar,
tak to je klasická ukázka toho, jak si specialista a laik nerozumí. Začnu od vrchu: konfigurovat umím pouze přes MCC, pokud mi nenapíše někdo postup step by step do terminálu. Proč mi po restartu to třikrát funguje a za týden ne, to fakt nevím. Dělá mi to i na mém počítači, jenže na něm mám funkční net, takže když si to chce něco stáhnout, tak to není problém. Druhý bod: v MCC jsem chtěl docílit "vypnutí" balíčku usb_modeswitch, což jsem nedomyslel a on se smazal, takže opětovné nahození bez netu nejde, jestli to chápu dobře. Třetí bod: jakožto laik používám dolphin, takže když chci něco někde najít, je to problém.( podobně jako průzkumník ve windows). A stejně by to bylo k ničemu, protože balíček je většinou sada instrukcí, jejichž provedení potřebuje milion dalších věcí, které v kompu nejsou a stahují se, což bez funkčního netu nejde.
Pokusím se ještě jednou vysvětlit, o co jde: příklad: mám tiskárnu, není ovladač, stáhnu ovladač na flash, dám do kompu, při instalaci zadám cestu, za minutu tiskárna jede. Tady to nejde, protože balíček není vždy soubor a už vůbec se neumí sám spustit  a udělat vše za mě. Konec příkladu. A já chci z mého počítače nahrát na flashku "něco", co zajišťuje funkčnost flashmodemu na mém počítači a přenést to do počítače u rodičů. A to je pro tebe prkotina, kdežto pro mne neřešitelný problém.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : September 08, 2012, 09:55:39 »

tak to je klasická ukázka toho, jak si specialista a laik nerozumí.
A já chci z mého počítače nahrát na flashku "něco", co zajišťuje funkčnost flashmodemu na mém počítači a přenést to do počítače u rodičů.
Vim uplne presne, co chces udelat. Celou dobu. Ale az ted jsi konecne trochu nastinil nektere problemy:

  • Kdykoli neco nakonfigurujes, tak to obcas nefunguje. A to i u tebe na tvem domacim pocitaci
Dělá mi to i na mém počítači, jenže na něm mám funkční net, takže když si to chce něco stáhnout, tak to není problém.
Kdyz ti to dela i doma, tak proc te to prekvapuje, kdyz to dela u rodicu? Ocividne spatne zarizeni nebo signal nebo tak...

Furt jsi mi neodpovedel, CO jsi smazal nebo CO se smazalo. Jak se smazal? Jak jsi poznal, ze je usb_modeswitch smazany? Co presne jsi udelal, ze
on se smazal
Jak presne jsi chtel "docilit vypnuti"?


Zopakuji:
vymenit vsechny "jakesy, nejake, to, ono" za konkretni terminy. Nikdo tady nema kristalovou kouli, aby to udelal za tebe.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #14 : September 08, 2012, 11:07:32 »

No jestli dobře chápu, v instalaci a správě softwaru v MCC lze vyhledat balíček, naistalovat (zelená značka), popřípadě vyřadit z provozu (oranžová značka), a ještě je tam modrá, ale to ted nevím, co znamená. No a někdo kdesi kdysi radil, že když něco nefunguje, nebo to má problémy (třeba u streamového videa místo červené barvy je všude modrá), tak balíček, který to má na starosti, vypnout a znova zapnout. No a při pokusu to udělat s balíčkem usb_modeswitch jsem ho odstranil uplně, protože pak ho už vyhledávání v MCC nenašlo, respektive si to řeklo o připojení k netu a instalaci dalších závislostí. Mě jde o to, že bez netu si neškrtnu a přenést kompletní funkční nastavení z mého kompu do jiného je pro mne naprosto neřešitelné. Ten modem funguje dobře, má v daných podmínkách velmi dobré parametry to připojení, jen nechápu, proč když tento modem, který díky akci O2 má téměř celý národ, funguje v jiných distribucích ( podle toho, co jsem vyčetl, tak v Ubuntu, Debianu apod.) a tady (Mandriva) to nejde. Zrovna tak jsem stejný problém řešil se třemi tiskárnami, které jsem připojil k Mandrivě. Asi jsem jediný v tomto státě, kdo používá jinou techniku (periferie), než zbytek. Ani jedna periferie, kterou mám, není ve zdrojích a pak laik jako já má problém. Nevím, jak chce komunita Mandrivy a jiných, docílit většího rozšíření,o kterém se dočítám v úvodech o každé distribuci, když instalace periferie ve win je otázka minuty, protože si to patřičný ovladač stáhne automaticky a provede vše automaticky, což tady je tak na půl. No a to  odradí každého, kdo po letech ve win chce přejít. Já jsem buldok v tomto a do padnutí to budu se snažit pochopit, ale většina nemá ráda problémy.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
: [1] 2
   |   
 
: