Přihlásit
: 1 [2]
   |   
: HUAWEI E 1750  ( 10797 )
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #15 : September 08, 2012, 11:43:11 »

a ještě je tam modrá, ale to ted nevím, co znamená
Ackoli bych mohl napsat o tisku, proc to nejede atd atd., tak v tom osobne nevidim nadale zadny smysl. Tim, ze nevis, co znamena ta "modra znacka" jen potvrzujes, ze nectes. Neprecetl sis zadny z odkazu, ktery jsem ti dal hned ve svem prvnim prispevku. A v takovemto vlakne ja nevidim zadnou budoucnost a ani smysl. Treba nekdo trpelivejsi pomuze. Ja byl trpelivy, ale hlavne ty musis chtit se neco naucit. Nikdo ti nebude nosit infromace pod nos. Ukazal jsem ti, kde hledat. Jsi dospely, cist umis. Pokud jsi to doted nevyuzil... Uz to neni muj problem. Howgh.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #16 : September 08, 2012, 13:51:16 »

MCC
Prace v MCC je dobre popsana v knihach o Ivana Bibra. Staci jen stahnout a precist par stranek. A jednodese zjistis jaky balik mas naistalovany a ktery ne.
Softwarove baliky
Vsechny dulezite softwarove baliky jsou na instalacnim DVD a nevyzaduje pripojeni k internetu. Balik, ktery te zajima modem-usbswitch je na instalacnim DVD.
modemy od mobilnych operatoru
Jak jsem to vyse psal. Tyhle zazracne kousky jsou vpodstate dva zarizeni USB-modem a Flash disk. Pri pripojeni proste je to Falsh disk. A proto abys prepnul zarizeni do modem modu, tak musis mu pres USBecko poslat nejaky prikaz a zarizeni se prepne do modem modu. A prave toto dela modem-usbswitch. Muj subjektivni nazor je,ze proste tohle je svinarna. Musi to byt normalni modem bez flashky. A je kvuli uzivatelum "oken" davaji flash na kterem jsou ovladace a nejaky program pro pripojeni.
Tady je pekny navod na USB modemy. Sice bych rekl,ze to neni pro zacatecnika ale jde to. https://wiki.archlinux.org/index.php/3G_and_GPRS_modems_with_pppd_alone
Tiskarny
Nerekl bych,ze instalace ovladace te v Windows zabere 1 minutu.Je to tak min. 5 min a pak obcas potrebujes udelat restart. Instalacni program jeste te nasype do systemu hodne veci co ani nepotrebujes.
Vsechny olvadace tiskarne se nevejdou na istalacni medium. Je jich mraky. Ale nic te nebrani stahnout s internetu vsechny baliky a vypalit je na DVDcka a pak v spravce software pridat zdroje na DVD!!!!
V pripade PostScript tiskarny je to uplne jednoduche. Potrebudes jen jeden soubor. A v MCC ve sprave tiskaren je ukazes kde je a vse. Neinstaluje system hromadu
Administrace
V Mandrive existuje moznost synchronizace instalovaneho software mezi pocitaci. Jeden pocitac se nastavi jako "hlavni", a na ostatnich se nastavi jeho IP adresa a pak mas zajisteno,ze na vsech pocitacich jsou nainstalovan stejny software. Vsechno je popsane v knize od Ivana Bibra: http://www.bibri.net/
A samoremne existuje software pomoci ktereho lze naklonovat pocitace. Nainstaluje se jeden pocitac a pak se udela obraz, ktey lze pouzit na ostatnich. Tady je moznosti vice, naprikald soucastne istalace na vice pocitacich bez nutnosti vkladani instalacnich medii. Staci jen zagooglit a na linuxexpres.cz jsou clanky na toto tema. Podminkou vsak je,ze pocitace jsou stejne nebo skoro stejne hardwarove(min. zakladni deska).
Perefirie
Tady si trochu pletes veci. Je rozdil mezi ovladacima a nejakim programem, ktery te obnovuje prislusne ovladace a pripadne nejaky dodatecny software, ktery se stara o aktulizaci ve Widlich. A predstav si,ze takovych pereferiji mas hodne a pak te napozadi bezi sposuta nejaky programu co zjistuji pritomnost nejakeho obnoveni. A ani necis co ti programy vubec delaji.
Jinak Linux standardne podporuje velke mnozstvi hadware a v pripade tiskaren neni na tom spatne. Napriklad pro HP a Samsung tiskarny, ovladace jsou vpodstate pro vsechny typy. Pro tiskarny pro kancerare, tak tam neni problem. Ovladace jsou k dispozici pro Linux.
« : September 08, 2012, 13:59:32 D.Palamarchuk »

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #17 : September 08, 2012, 14:28:27 »

Vsechno je popsane v knize od Ivana Bibra: http://www.bibri.net/
Jen uvedu, ze konkr. kapitoly o MCC a sprave softwaru jsem (mimo dalsi) psal zrovna ja...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Iberion
Newbie
*

Karma: 0
: 26


computer barbar

388780363
« #18 : September 09, 2012, 21:06:34 »

Nazdar kluci,
nechci a nebudu se hádat, nicméně D. Palamarchuk asi konečně vystihl můj problém a poradil víc, než si myslí. Kniha od I.Bíbra není psaná pro začátečníky, jako jsem já, z čehož vyplývá, že mi většina je k ničemu. Už jsem to psal kdysi, že než sem napíšu, snažím se to dohledat nejdříve tam, pak na Wiki, pak portálech s linuxovou problematikou a nakonec google. Když z toho, co najdu, to nepochopím, píšu sem. Peťoš se mi celou dobu snaží naznačit, že mám něco blbě nastaveno, což nevylučuji, ale návody, na které odkazuje, jsou už pro pokročilé, nebo pro ty, kdo mají čas trávit hodně hodin u kompu. Nemůžeme totiž všichni být IT specialisté, a budu se opakovat, co je jasné vám, není jasné mě, a to ani z návodů. které mi připadají hodně složité na domýšlení, což vyžaduje jisté znalosti.
No a ted ještě k těm periferiím: mám hp 1210 PSC, při nastavení to nenabídlo tento typ, vzhledem ke stáří této tiskárny bych očekával, že tam bude, pak jsem měl firemní Samsung, opět tam nebyl zrovna typ, podařilo se mi někde najít na googlu, jak to nastavit, budiž, koupil jsem našim tiskárnu Canon pixma pře půl rokem, opět není v nabídce tento typ, zhruba v tuto dobu mi odešel monitor, koupil jsem nouzově samsung a hle, opět ho mandriva nezná. A to se nebavím o tom, že tisk je hodně pomalý. (zkusil jsem všechny možnosti, které dialogová okna nabízela). Minulý týden jsem dostal v práci notebook, s Win7, připojil jsem tiskárnu, okamžitě ji to detekovalo, stáhlo si to a za minutu jsem tiskl. Mě nevadí, že jsem s instalací mých věcí strávil hodně času, že ani po aktualizaci zdrojů dle návodů na wiki se to nerozjede, mě vadí, že s tak primitivními věcmi musím bojovat a tak nějak mi uniká deklarovaná jednoduchost. Nicméně jako laik registruji to, že mi nazatěžuje tolik komp, že net na něm běží lépe, nestarám se o viry.
Každopádně děkuji za rady a připomínky a trpělivost, až budu u našich, zkusím to nějak rozchodit.

Intel Core2Duo E6600 2.4 GHz, MB Gigabyte 965GM-S2, DDRII 2GB, nVidia GeForce 9800GT 1GB, MDV 2010.2 Free, KDE 4.4.5
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #19 : September 10, 2012, 09:46:51 »

Mandrivu nemám momentálne nainštalovanú, ale Mageia 2 HP PSC 1210 v ponuke má.
Ale sú aj iné riešenia. Napríklad tlačiareň Lexmark E232 v ponuke nieje. Zato je tlačiareň Lexmark E238, ktorú keď vyberiem, tak tlačiareň E232 tlačí v pohode. Len sa chcelo pohrať a poskúšať. Ja viem, že to nie vždy je to pravé orechové, ale riešení je niekedy viac.
CANON už nie je taká šťastná voľba, lebo ako taký ka Linux kašle. Síce niektoré typy sú. Pri nákupe nejakého zariadenia je dobré si pozrieť, či sú na to ovládače.
Často problém nie je v tom, že by Linux bol zlý ako taký, ale že výrobcovia (často pre rôzne zmluvy s M$) nevydávajú ovládače pre zariadenia pre Linux.
Ja osobne mám okrem Linuxu aj Win7. Nainštalovanie zvukovky z inštalačného CD aj z ovládačov stiahnutých z netu → nereálne, nainštalovanie tlačiarne HP 916C → nereálne, nainštalovanie grafickej karty Matrox P970 po týždni lozenia po nete (no, nesedel som pri tom sústavne, sa musím priznať) → dokáže zobrazovať 1280X1024 s ťažkou biedou, to už "storočná" Nvidia so 16 MB pamäťou lepšie vykresľuje, pritom Matrox je v tomto špička.
Takže asi tak. A keby som nemal aké-také IT schopnosti, tak by som ten počítač nerozbehal vôbec. Linux na tom istom počítači beží ako delo, nemám problém s ovládačmi a to, čo si nastavím ide. Vo Windowse kopec vecí raz ide a raz nejde. Neviem, podľa čoho sa to riadi. Ale keď mi včera išiel net a dnes nejde a o tri dni znova pôjde, samozrejme bez akéhokoľvek hrania sa s nastavením, tak mám pocit, že kdesi v tom systéme je kopec obrovských chýb.
Ale nechcem tu robiť nejaké flame. Len som chcel upozorniť, že netreba nadávať na Linux, ale problém je inde.
rejpal
Newbie
*

Karma: 0
: 9


« #20 : September 10, 2012, 10:41:36 »

Kniha od I.Bíbra není psaná pro začátečníky, jako jsem já,
Dokonce aj moje babča se naučila ovladat linux.A to jenom s tou knížkou.Pan bíbr píše fakt pro začátečníky.Pokud nepochopíš ani jeho knihy,tam fakt je to marné.Stačí chtít.Nic víc.Komu není shůry dáno,ani u bíbra nekoupí.Doporučuji widle.Stejně tak články od petose jsou psány pro blby jako su já a popisujů každej čudlík.Stačí číst.Ze všeho tady plyne,že sa jen vymlůváš a ani si to nezkůšal přečíst.Já ti neporadím,bo nevím.Ale ani kdybych věděl,tak nepovím,protože pro tebe to očividně je bezcene a skoda slov,energie,prace.A obdivuju petosa,ze to vydržel tak dlho,Ivka a D.Palamarchuka,že i po přečtené historii odpověděli.Tož tak.
Ivko
Sr. Member
****

Karma: 5
: 290


« #21 : September 10, 2012, 11:40:42 »

Som si spomenul, že mám nainštalovanú ešte starú Mandrivu 2009.0 s posledným KDE 3. A tam tlačiareň HP PSC 1210 v ponuke JE. Nechce sa mi veriť, že by v Mandrive 2011 nebola. Mám pocit, že zle hľadáš. Nebude tento problém príčinou aj iných komplikácií, ktoré sa Ti vyskytujú?
D.Palamarchuk
Sr. Member
****

Karma: 7
: 377

156814113
« #22 : September 13, 2012, 17:23:21 »

Spis bych jsem te doporucoval u rodicu naistalovat Mageia 2. pripojeni na internet by se dalo naklikat bez zadnych potizi pres MCC.

PC: AMD AthlonII X4 2,6GHz 4GB RAM Zotac NVidia GT240 AMP 512MB VRAM Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
Netbook: HP Pavilion dm-1 Intel Pentium U4100 1.3GHz 3GB RAM Intel X4500MHD Mageia 2 64bit KDE 4.8.5
: 1 [2]
   |   
 
: