Přihlásit
: [1]
   |   
: instal na disk kde je win xp  ( 3899 )
Guest
« : July 30, 2005, 20:59:26 »

Zdravim,

potrebujem poradit, ako na win a mandrivu na jednom disku. Pri poslednom pokuse som odpalil cele C: , ani neviem ako :)

Mam jeden disk (40GB) rozdeleny na 3 casti
C: winxp (6GB FAT 32)
D: zalohy /dokumenty(26GB NTFS)
E: vyhradeny na Mandrivu (8 GB FAT32)

Chcel by som aby sa dalo pri bootovani vyberat ktory system ma nabehnut.Predtym som tak mal 98 a win 2000. Ale kedze som uplny zaciatocnik na Linuxove distribucie, mal som pri poslednom pokuse problemy z formatovanim a nastavenim disku E na instal Mandrivy. Pri instalacii mi DrakX (sprievodca) da na vyber
Pouzit existujuci oddiel
Smazat disk
Pouzit  volne miesto na win odiely
Vlastne rozdelenie disku

CHcem aby sa mi naistaloval na to E, ktore je uplne prazdne, ale ako som vyssie napisal, nebol som schopny cez Vlastne rozdelenie disku to tam dat, vysledok , format C: aj ked som si isty ze nic take som tam nedal (viem asi dal, ale neviem ani ako)
Ako na to?
dik za odpovede
Petr Vecera
Newbie
*

Karma: 0
: 378


« #1 : July 31, 2005, 21:49:27 »

pouzij vlastni rozdeleni disku, potom vyber ten oddil 8GB a ten odstran, potom vytvor swap file velikosti RAM, no a pak vytvor cast cca 3-4GB \, a zbytek na \home. Potom pokracuj dale a nabidne se ti formatovani zmenenych oddilu.
Bude to vypadat nasledovne:
    hda1
    hda2
 x hda3
 x hda4
no a pokracuj, instalator to naformatuje a pak uz pokracuj podle pokynu v instalaci, vyber si balicky ...atd
no a na konec si dej lilo na to hda a bude to...
Guest
« #2 : August 01, 2005, 11:03:54 »

pokud si nevis rady s drakx, zkus nejaky partition manager pro win. tam si to misto pro linux muzes taky v klidu nastavit, nemusis to mit ani ve fat32, staci i volne nealokovane misto.
musis si dat pozor, aby sis vybral ten oddil pro linux. pred tim sis asi vybral oddil s win a on ti to drakx sformatoval.

Hodne stesti a nenech se odradit :-)
Guest
« #3 : August 01, 2005, 20:40:12 »

Čau, taky jsem to udělal, všichni mě varovali, že na jednom HDD mít WinXP a Linux je nebezpečné. Ale proběhlo to svěle. XP- jsem při instalaci, kterou jsem dělal jako první, nechal část disku, konkrétně 45 GB (z celkem 120 GB), zbytek potom mandrake10.1, najel  jsem do porkočilého rozdělování, zformátoval jsem ten zbytek - 75 GB instalací Mandrake a tam jsem to nechal nainstalovat. Jako zavaděč GRUB. A funguje to dobře. Linux vidí Windows, spouští obecné soubory, jako obrázky, hudbu, texty.. Ale Windows ten ne...  Tak to je, problém to snad není.
Guest
« #4 : August 04, 2005, 15:48:31 »

Mám Win XP HE a Chci nainstalovat Linux Mandrake 9.2...Ale Win XP si chci nechat...Poběží oba systémy na jednom disku bez rozdělení a budu si moct na začátku vybrat,kterým systémeme budu bootovat?Díky...
GeBu
Newbie
*

Karma: 0
: 22


« #5 : August 04, 2005, 20:15:52 »

Bez rozdělení disku nepoběží, ale disk není třeba rozdělovat dopředu. Mandriva umí partition zmenšit (samozřejmě nesmí být data až do jejího konce - takže je např. vhodné mít windows partition defragmentovanou) a do volného místa se nainstalovat.
Ano, při startu je pak možné si vybrat.
Guest
« #6 : August 05, 2005, 17:08:06 »

Jsem trochu začátečník, a chystám se v blízké budoucnosti  Mandrake také nainstalovat na jeden disk.
Zajímalo by mne pouze, jestli nestačí v DrakX vybrat možnost "Použít existující oddíl" - konkrétně oddíl E; a instalátor si tento oddíl pak sám neupraví a nepřerozdělí na SWAP a ostatní lin. oddíly. Nebo je nutné použít (možná trošku složitější) "Vlastní rozdělení disku"???
Dík
Guest
« #7 : August 05, 2005, 20:23:28 »

Linux se neinstaluje na Windows oddíl.
Z manuálu, který najdeš v sekci Download: Použít existující oddíly – se objeví v případě, že již na disku Mandrakelinux byl, a nechá jeho oddíly tak, jak jsou. Pouze se zeptá na přiřazení přípojných bodů, popřípadě je posléze zformátuje, záleží na vaší volbě.
Guest
« #8 : August 05, 2005, 20:26:26 »

Moznosti je vic a krome MDK10.0 by nemel byt vetsi problem. Je lepsi nainstalovat nejdriv wokna, potom linux. Pokud se instaluje prvni linux, necha se pro wokna primarni partition a linux se instaluje na sekundarni. Zavadec se umisti na zacatek oddilu, nikoliv do MBR. Pokud je zavadec v MBR wokna nejdou nabootovat.
Petr Vecera
Newbie
*

Karma: 0
: 378


« #9 : August 08, 2005, 01:11:51 »

Bez problemu bezi win i linux na jednom disku. Je to docela bezne. Je potreba si disk hned od pocatku rozdelit. Ja mam 80GB a ten je rozdelen nasledovne:
10GB WIN XP
10GB WIN XP 64bit
10GB Mandrake
1GB swap
zbytek mam /home pro mandrake
bez problemu se to bootuje z lila
Pouzivam mandrake teraz 2006 bez problemu
: [1]
   |   
 
: