Přihlásit
: [1]
   |   
: heslo  ( 3029 )
Guest
« : November 01, 2005, 08:05:17 »

mám problém vše jse nainstaloval celkem bez problemu, ale kdyz najede linux, tak vse nacte ale pak po mne chce heslo.... a to jsem pritom nechal tuto kolonku při instalaci prázdnou i se jménem, tak nevím... jsem totální lamka s Linuxem... Dík
Guest
« #1 : November 01, 2005, 09:43:30 »

A to je ta chybka, v linuxu se pracuje s účty, takže hesla na rozdíl od windows jsou nezbytná. Spusť systém v režimu "failsafe" (jistě ti to při startu nabídne lilo nebo grub v menu), pak v příkazové řádce příkaz "sudo passwd" změní heslo uživatele a "sudo passwd root" změní resp. nastaví heslo roota. Pracovat pak budeš pod heslem uživatele, nastavení systému a instalaci programů provedeš pod heslem roota (pod ním v žádném případě nepracuj, zvl. jsi-li začátečník, v případě chyby si můžeš zrušit celý systém).  Přihlašování bez zadávání hesla si pak po normálním spuštění můžeš nastavit přes ovládací centrum, položka start počítače.
Guest
« #2 : November 01, 2005, 17:30:14 »

Jo díky moc!!!
Guest
« #3 : November 01, 2005, 17:56:51 »

aha tak zase nic... kdyz vyberu po startu polozku failsafe, tam mi to nabehne (nejaky info o pc o usb o hdd atd. asi normal)pak musim dat y jinak se mi to restartuje... ok jedem dal dam y a dostanu se na login dam : sudo passwd ok napise to neco o novem hesle pro Unix... tak zadam heslo, ktere se ale neobjevi na monitoru.... usoudil jse, ze to tak ma asi byt jako ochrana... enter a... hov.o... vypise to:it is based on a dictionary word... nevim co to je... ok tak jine heslo... a pise to: new password not accetable... doprd.ele... ok jine... it is WAY too short...ok tak dam sudo passwd root a to samy... ok restart a v menu volim Windows XP... nejedou wokna spokojenost... co s tim? je byt v koncich...
Guest
« #4 : November 01, 2005, 19:17:22 »

Po zadání příkazu sudo passwd to chce nejdřív staré heslo. Jestli nebylo zadané tak nic (enter). Pak to chce 2x heslo nové. Přitom to nic nevypisuje ! Jde taky o ochranu, co když někdo kouká přes rameno. Heslo musí být take náležitě slouhé, "too short" linux nechce. Ale jestli se s tím trápíš, je skoro rychlejší nová instalace, tentokrát už s hesly. Já se zase trápím s windows - po instalaci okamžitě zavirováno, když si uvědomím, že už jsem nainstaloval ovladače pro grafiku, bord, zvukovku... Zlatý linux.
Guest
« #5 : November 01, 2005, 21:42:46 »

njn taky už mne to napadlo... ale pro zmenu jsem se trápil s rozdelením disku... nejak nemuzu prijit na to, ze kdyz ten disk rozdelim na C: a G:, tak jak se toho Gcka pak zbavim... kdyz jsem to zkousel, tak mi v Partition Magic zustal proste jeden pojmenovanej nijak... nemazatelnej proste nic... oznacenej jako Extended to je v prd... ale jinak Linux uz preinstalovavam...
P.S. a taky asi bude problem s grafikou že...Mám MSI GeForce 6600 VTD Diamond... a taky při instalaci Linuxu se mi nezobrazuje čeština.... a to jsem to stahoval odsud z webu... panebože ja se z toho kompu jednou zblázním...
Fakt jsem asi uplnej debil a myš s klavesnicí mi do pracek nepatří... zdar
Guest
« #6 : November 01, 2005, 21:46:47 »

Při instalaci čti pozorně - hned ze začátku zvolíš Evropu a Českou republiku, pak už ti všechno běží v češtině.
Guest
« #7 : November 01, 2005, 22:34:23 »

njn uz jsme na to prisel... a asi nevis jestli pojede ta má graficka karta, ze... asi jsem ale udelal jednu chybu... zvolil jsem to prostredi Kde..blabla...ale to asi neni nainstalovane, protoze jsem instaloval pouze ze tri cd. A proto kdyz se zaloguju, tak mi zustane prikazovy radek... nebo to je grafarnou??? Dik
Michal Spáda
Newbie
*

Karma: 0
: 70


« #8 : November 02, 2005, 01:15:39 »

Grafika. Viď moju odpoveď na tvoju druhú otázku. Mimochodom, pokiaľ si dobre pamätám, 10.1 má iba tri CD? QCM malo ešte štvrté, ale na tom boli bezpečnostné opravy.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #9 : November 02, 2005, 01:59:52 »

>> Fakt jsem asi uplnej debil a myš s klavesnicí mi do pracek nepatří... zdar

Nekdy si staci jen precist navod. Az to udelate, zmizi 99% procent probelmu, ktere tu resite, to vam garantuju.

Guest
« #10 : November 02, 2005, 08:30:21 »

mam ho stazeny (ten navod) mam stazeny ovladace pro mou grafarnu... ale nic asi to nejak spatne instaluju... zdar
Guest
« #11 : November 02, 2005, 10:35:46 »

Nějaký ovladače máš už v distribuci. Jestli ti běžela instalace v grafickém režimu, není důvod, proč by ti neběžel grafický server. Spíše si na závěr instalace všechno potvrdil a nezvolil  ovladač pro grafiku. Na konci instalace se zobrazí přehled o nainstalovaném hardwaru a službách, kde standardně není grafická karta zvolena (je to napsané červeně), protože můžeš mít na výběr z více ovladačů. V této fázi si musíš některý vybrat a máš možnost i otestovat funkci grafického serveru s tímto ovladačem. Když tohle provedeš, po restartu  už naběhne např. KDE.  Je to jen o tom, pozorně si všechno při instalaci přečíst. :-)
Michal Spáda
Newbie
*

Karma: 0
: 70


« #12 : November 02, 2005, 12:47:54 »

Svätá pravda.
Guest
« #13 : November 02, 2005, 16:22:04 »

heheh to je dobrý všechno si při instalavi přečíst... jo dalo mi to na výběr asi 150 různych ovladačů ani jeden od nvidia neseděl... už jsem to rozjel, ale jen: v 16 bitové bar. hloubce, s obnovovací frekvencí asi 70 Hz coz je velice ale velice malo! Bohuzel...Ted spis resim dilema se zvukovou kartou... Asi si koupím plnou verzi až našetřím...Jako začátečníkovi mi tím odpadne sposta problémů... myslel jsem že bude podpora vyřešena trochu lépe a ovladače půjdou instalovat snadněji: Proč např. nejde instalovat ovladač grafické karty z prostředí Linuxu??? To by mě zajímalo... jo a pokud to jde tam mi to prosím pisněte... Díky všem a pevné nervy se mnou
Miroslav Náprava
Newbie
*

Karma: 0
: 33


« #14 : November 02, 2005, 19:14:12 »

čeče když to tu tak čtu, nebylo by lepší si ten staženej manuál i přečíst? Linux neni jako windows že mačkáš dále dále dále dále dále konec. Tady to je opravdu jak si to nastavíš, tak to máš. Ovladače na grafiku pro nvidii si stáhneš i pro linux na www.nvidia.com a v tom manuálu co sis stáhnul je přesně napsáno jak to nainstaluješ...(přepneš se do konzole, init 3, a spustíš to co jsi stáhnul z nvidia.com) a máš ovladače. Případné chybové hlášky jsou taktéž  v manuálu. Jinak také doporučuju google a abclinuxu.cz ale na tomhle serveru doporučuju pořádně si prohlédnout již probírané otázky nebo by jsi se mohl setkat s nepříčetnými uživateli. Ale opravdu doporučuji ten manuál. Jinak přeju trpělivost a aˇt se ti vše povede
: [1]
   |   
 
: