Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Nvidia a nový uživatel linuxu v boji  ( 3949 )
Guest
« : November 21, 2005, 16:11:08 »

Aloha  všem,tak jsem si nainstaloval linux s vidinou lepších zítřků a zjistil,že sem asi úplně natvrdlej.Mám grafiku NVidia GeForce mx 440 a stáhnul jsem z jejich stránky ovladač pro linux s názvem NVIDIA-Linux x86-1.0-7664.pkgl.run No a opravdu nevím co s tím :-( Mám mandrake 10.1 Najde se dobrá duše co mi podrobně popíše jak a co mam urobiť ? Díky všem a s pozdravem Jirka
Pavel Brandýský
Newbie
*

Karma: 0
: 513


« #1 : November 21, 2005, 16:21:18 »

Pro začátek zkus bojovat :-) s tímto návodem. Poznámka: aktuální verze je 7676. A pokud bude libo změna stylu boje, tak toto je také velmi dobré.
Guest
« #2 : November 21, 2005, 23:07:26 »

tak díky Pájo,už to líta pěkně.Ani nebyl žádný problém.Teď budu zkoušet TV Tuner.
D.K.
« #3 : November 22, 2005, 13:50:40 »

Mám tu samou kartu a MDK mi s ní věčně dělal problémy. Teď jsem ale přešel na Mandrivu 2006 a karta pracuje úplně v pohodě, systém mi neháže žádné chyby a žádné ovladače jsem vůbec stahovat nemusel.
Pavel Brandýský
Newbie
*

Karma: 0
: 513


« #4 : November 22, 2005, 14:50:06 »

Není zač ;-), ať to lítá!
Guest
« #5 : November 23, 2005, 13:51:59 »

zatím mi to jede i v MDK 10.1 tak snad nebude třeba 2006.Mám doma zašitý ještě linux Suse 7.2 na 8CD,ale pokrok byl nulový,holt sem linuxová lama teď se trápím s TV Tunerem Manli Much TV a na abclinuxu dávají hrozně profesionální odpovědi....prej configure,make,make install a je to,no ale leda v prd*eli.Hlavně sem si stáhl noda pro linux a ten se mi nainstaloval bůhví kam.Jak to chce ty balíčky,tak je najdu na RPMseek,nainstaluju,vše proběhne,ale program už nenajdu
To sem si pitomně myslel,že se to dá po instalaci do nabídky nebo na plochu a nic.Prostě to zmizí.U tohodle systému má člověk radost i z maličkostí...sem nainstaloval grafiku a skákal metr vysoko ) Zatím hoj Lamka Jirka
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #6 : November 24, 2005, 00:33:33 »

S tím TV tunerem ti neporadim, ale co se tyce instalace tech programu, tak vsechny programy by se mely nainstalovat do podadresaru adresare /usr (ve windows je to C:\Program Files\Jmeno programu)
Spoustet programy lze z adresare /usr/bin/jmeno_programu (napr. /usr/bin/opera) Obvykle vsak staci do Prikazoveho radku napsat pouze jmeno programu (napr. opera)
Kdybys nevedel, jaky je presny nazev spousteciho souboru, tak se podivej bud do vyse jmenovane slozky /usr/bin nebo pres Spravce programu v Ovladacim centru zvol Odebrat balicek, najdi si pres vyhledavac balicek,ktery sis nainstaloval, zatrhni polozku Vsechny informace a krasne uvidis, kam se ti ty soubory vsechny nainstalovaly. Soubor /usr/bin/xxx byva uveden jako prvni.
Zridkakdy byvaji spousteci soubory v /usr/local/bin , postup je stejny, nebo uplne vyjimecne se neco instaluje do /opt (napr. Star Office)

Jen pro doplneni: do slozky /usr/share/jmeno_programu se nahravaji vsechny mozne a nemozne soubory, ktere program ke svemu behu potrebuje a do slozky /usr/lib/jmeno_programu vsechny jeho knihovny. Je to prehledne a logicke.

A na plochu si tu svou ikonku dostanes uplne snadno. (pravy klik mysi na plochu- Novy-Odkaz na aplikaci-vypln hlavne nazev a prikaz (napr. /usr/bin/jmeno_programu),muzes si zvolit ikonu a dalsi blbinky)

Kdybys jeste necemu nerozumel,tak napis. Hardwaru ale bohuzel moc nerozumim:-(
Guest
« #7 : November 24, 2005, 10:36:40 »

Co se týče těch profesionálních odpovědí, tak jsem na tom stejně. Stáhl jsem si program karamba na úpravu desktopu. Pak jsem taky zkoušel zadat configure, make a make install, přesně podle návodu na stránkách, a nic.. :-/ Přesto jsem ale plný elánu a s Linuxem zápolím dál..
Pavel Brandýský
Newbie
*

Karma: 0
: 513


« #8 : November 24, 2005, 13:29:32 »

S TV tunerem ti neporadím, na sledování televize používám standardní televizní přijímač ;-). Co se týče "profesionální" odpovědi ./configure, make, make install, tak to je prostě linuxová klasika a toto používám i já jako neprofesionál :-).

Mandriva používá k instalaci systém RPM balíčků. Pokud je takový balíček udělán správně, je instalace a odinstalace velmi snadná. Ovšem ne pro všechny programy je RPM balíček vytvořen. Pak nezbývá, než si stáhnout zdrojáky toho programu a výše uvedenou trojkombinací program zkompilovat. Výsledek je stejný, program je v systému, ale přicházíš o výhodu přehledu a správy systému RPM. Ke správě, instalaci a odinstalaci RPM lze s úspěchem použít program Kpackage, nevím, zda je součástí distribuce, mrkni na něj. Zástupce na plochu se většinou neinstaluje, ale v nabídce (MENU) by se ikona s názvem programu objevit měla i když někdy také ne.

V souborech README a INSTALL, které obsahuje tar.gz je většinou podrobný návod k instalaci a cesty, kam se co nainstaluje. Takže pokud se nesežene RPMko, tak se musí kompilovat ;-).

Michal Jiráček
Full Member
***

Karma: 3
: 116


« #9 : November 24, 2005, 14:59:55 »

Ahoj! Mam pro tebe tip, jak ja jsem rozchodil svou TV kartu Much TV (s cipem saa7134 od Philipsu). Jsem mimo domov a tady jsou jen wokna, takze nevim jesli si vse vybavim presne (a jinak jsem taky docela pekna lama ): Otevri nastavit tento pocitac, vyber hardware, najdi neco kde bude saa7134 a dej nastavit tento modul. Do radku card napis 27 a do radku tuner 23. Uloz, restartni comp a po nabehnuti systemu by ti to melo chodit. Jinak na TV pouzivam tvtime. Kdyby si nevedel, jak ladit stanice, tak se ozvi, mam to ulozeny v compu. (doma, kde budu az v sobotu ...) Jinak vydrz u linuxu a specialne u Mandrivy! Je to nejlepsi zpusob na prechod woken, spoustu veci zde udelas i bez konzole pouhym klikanim mysi a psani na klavesnici. A az zacnes prichazet na chut konzoli, jako pomalu ja, ses v tom az po usi Drz se!
Guest
« #10 : November 25, 2005, 16:48:30 »

Tak super lidi.Vše jsem správně pochopil a fakt máte pravdu.Linux není jako widle od Brány :-) Zas sem něco porobil a zmizeli mi zdroje,mám tam jenom CD 1,ani ty ostatní CD tam už nejsou :-( Na tomhle serveru je super odkaz pro lamky na install software z netu...http://easyurpmi.zarb.org/?language=cz Už to pěkně fungovalo,a pak mi zmizeli ty zdroje.Zkoušel jsem ten celý proces už asi 3x a ten CONTRIB zdroj z netu se mi tam prostě neobjeví ani ty 2 CD.Jinak sem spokojen nade vše.Jo a jestli někdo neví jak dostat Nod do linuxu tak aby to udělalo tu ikonu vedle hodin,nebo aby o sobě aspoň nějak dával vědět.Instalace mi proběhla v poho,zbývající RPM sem doinstaloval.Jen vědět jak ho dostat po spuštění.Moc děkuju za uvedené informace výše :-) S pozdravem Lamka Jirka
Guest
« #11 : November 25, 2005, 18:40:02 »

prosim muzes poradit kde stahnu Mandrivu Linux 2006 ale cz verzi predem moc dík
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #12 : November 25, 2005, 20:11:28 »

Kazda verze je ceska, pokud si cestinu zvolis pri instalaci....Neni tisic verzi jednoho systemu, jako to dela Microsoft, aby zabranil rychlejsimu piratskemu sireni....

Jestli ale myslis tu verzi, ktera je v krabici, tak to je specialne poskladana kolekce firmou QCM a ta se prodava. O tomto tematu uz bylo v diskuzich tady napsano dost:-)
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #13 : November 25, 2005, 20:23:50 »

Co se tyce tech dvou CD, tak ty pridas jednoduse:Ve spravci zdroju v ovladacim centru (Nastavit vas pocitac - Software- Spravce zdroju,nebo tak nejak)das Pridat vlastni - zalozka Vymenne zarizeni a das napr. /mnt/cdrom (podle toho kde mas svou cdromku a samozrejme musis mit CD v mechanice) staci odentrovat, program by si seznam baliku mej najit uz sam....

Kdyz pidavas jako zdroj, je to to same, akorat misto Vymenne zarizeni das FTP server a nadefinujes adresu napr. ftp://mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2006.0/i586/media/main (to jsou hlavni balicky), odentrujes a cekas....
muzes pridat i dalsi zdroje, napr. dodatecne balicky - das stejnou adresu, akorat misto "main" napises contrib, Stejnou cestou muzes pridat Java aplikace, na konci bude "jpackage" atd.
Proste si v normalne v prohlizeci prolistuj server ftp://mandrivauser.cz a podivej se tam po dalsich zdrojich.
Do spravce zdroju tak muzes pridat i cele PLF (adresare free a non-free)
Vzdy to chce jen presne nadefinovat cestu do zvoleneho adresare na FTP serveru.
Easy URPMI jsem si moc neoblibil, vyse popisovana cesta je podle me jednodussi a prehlednejsi:-)
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #14 : November 25, 2005, 20:26:22 »

...Kdyz pidavas jako zdroj, je to to same...
Sorry pisu rychle:-)
Myslel jsem tim, kdyz chces pridat do Spravce zdroju zdroj z internetu.
Nekdy  se clovek sam divi, co napise:-)
: [1] 2
   |   
 
: