Přihlásit
: 1 [2] 3 4
   |   
: inštlácia Linuxu  ( 10926 )
Jan Jaroš
Newbie
*

Karma: 0
: 278


« #15 : December 22, 2005, 16:02:20 »

Jestli vam je opravdu 54 tak opravdu smekam kloubouk. Vetsina lidi co znam tak se diva v tomto veku na pocitac jako na jejich nepritele ktery se jen snazi jim chybovymi hlaskami navodit mrtvici
preju hodne peknych zazitku s Linuxem.
Jan Jaroš
Newbie
*

Karma: 0
: 278


« #16 : December 22, 2005, 16:03:25 »

A kdyby vam nesedla Mandriva tak jsou i jine distribuce
Michal Spáda
Newbie
*

Karma: 0
: 70


« #17 : December 23, 2005, 11:33:09 »

Hehe, môj otec má 70, a keďže som ho naučil pracovať s Linuxom, ktorý má doma, strašne si ho obľúbil a v práci odmietol používať Windows, lebo mu to pripadá "hlúpe a neprehľadné". Nechápal napr. prečo nemá štartovací panel s aplikáciami hore ako v Gnome, a prečo si nemôže prepínať plochy.
Jan Jaroš
Newbie
*

Karma: 0
: 278


« #18 : December 23, 2005, 11:39:12 »

Tady je videt jak je Linux privetivy kdyz se ukaze s KDE nebo GNOME. Kdyz mluvim s nekym kdo nema rad Linux tak rika ze to vypada jak Win 3.11 (asi videl nekoho kdo pouziva nakou betu BlackBoxu )  
A fama ze je to jen pro programatory co si umi napsat vlastni ovladace je taky pryc. VIVA Linux
Jan Jaroš
Newbie
*

Karma: 0
: 278


« #19 : December 23, 2005, 11:40:17 »

a samozrejme i VIVA FreeBSD a NetBSD
Guest
« #20 : December 24, 2005, 13:27:12 »

dobrý deň som to zase ja, takže prečítal som si manuál inštaloval som linux aspoň 10x
a vlastne stále som skončil na prázdnej obrazovke kde len na lavej strane mi zobrazuje hodiny po kliknutí na plochu pravým tlačítkom sa mi zobrazí kontex ponuky a to je všetko nič sa nedá spustiť a aj tá je v angličtine v inštalácii som robil všetky doporučenia ktoré sú v manualy a predsa mi stále pýta prihlásenie a aj po zadaní a akceptovaní prihlásenia chcem reštarovať tak sa nedeje nič, to platí aj pri ukončení. Môj počítač vyzerá takto Názov operačného systému   Systém Microsoft Windows XP Professional
Verzia   5.1.2600 Service Pack 2 Zostava 2600
Výrobca   Microsoft Corporation
Výrobca systému   To Be Filled By O.E.M.
Model systému   To Be Filled By O.E.M.
Typ systému   X86-based PC
Procesor   x86 Family 15 Model 3 Stepping 3 GenuineIntel ~2267 Mhz
Verzia systému BIOS a dátum   American Megatrends Inc. 080009, 16.8.2004
Verzia systému SMBIOS   2.3
Adresár systému Windows   C:\WINDOWS
Systémový adresár   C:\WINDOWS\system32
Zavádzacie zariadenie   \Device\HarddiskVolume1
Miestne nastavenie   Slovakia
Vrstva abstrakcie hardvéru   Verzia = „5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)“
Celková fyzická pamäť   512,00 MB
Dostupná fyzická pamäť   193,46 MB
Celková virtuálna pamäť   2,00 GB
Dostupná virtuálna pamäť   1,96 GB
Priestor virtuálnej pamäte   1,22 GB
Doska ASUS P4P800-MX
Grafická karta? tam inštalujem ATI Radeoton neviem či toto som dobre zapísal
a mám aj druhý hard disk d:\ ktorý má 1.50 gb a na ten som dal linux AK JE V TOMTO PROBLÉM DAJTE MI PROSíM VEDIEŤ Ďakujem
Guest
« #21 : December 24, 2005, 13:36:03 »

lutujem vieš ja som sa ešte nedostal ani tam aby som to vedel porovnať neber môj vek ako nejaké ospravdlňovanie ja viem že vám to rýchlejšie myslí ja som to uviedol len ako konštatovanie gratulujem otcovi že sa dožil takého veku príjemné sviatky s pozdravom Ján
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #22 : December 24, 2005, 13:58:23 »

Jaké desktopové prostředí spouštíš? Vybral jsi při instalaci KDE? To je na první pohled pochopitelné.
Zkus zmačnout ALT+F2, mohlo by naskočit okno na zadávání příkazů a tam zadat "kdesu drakconf.real" zadat heslo roota a tam v sekci Start počítače vybrat "Povolení automatického přihlášení..." a tam vybrat "Výchozí pracovní plocha: KDE".

Pokud se ti nepovede ALT+F2, je třeba pátrat v nabídce po stisku pravého myšítka.
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #23 : December 24, 2005, 14:31:24 »

Mozna se ti fakt na ten 1,5 GB disk nenainstalovalo graficke prostredi KDE.
Nevim, jake pouzivas graf.prostredi, ale to je v podstate jedno.
Kdyz ti najede system, dej odhlasit, nebo log out nebo tak nejak (vsechno to mas v te nabidce, kdyz kliknes pravym tlacitkem.
Mela by ti najet modra prihlasovaci obrazovka (pokud ti nenajela uz driv.
V levem dolnim rohu by mela byt nabidka Typ relace.
Po kliknuti na ni mas na vyber nekolik moznosti.
Pokud mezi moznostmi neni KDE nebo GNOME, tak si ho bud nezadal pri instalaci (coz je pravdepodobnejsi) nebo se proste nenainstalovaly z nedostatku mista.
Ale pri instalaci pri vyberu balicku byla jasna volba - pracovni stanice s KDE, jestli jsi ji odznacil (zrusil) tak ted jedes na nejakem IceWM, Blackboxu nebo necem takovem.
1,5 GB je fakt malo mista.
Jde to zaridit pri rucnim vyberu balicku, ale jako zacatecnjik tezko posoudis, co v systemu opravdu potrebujes a co ne. Ale to KDE nebo Gnome je pro zacatecnika fakt nutnosti....

Jinak, parametry Windows jsou Linuxu zcela ale ZCELA ukradene, at tam mas 3.11ky nebo XPecka, to je uplne fuk...
Linux ke svemu behu nepotrebuje ani bajt z Windows, je to proste samostatny operacni system.
Je to bohuzel vysledek monopolu a propagandy Mrkvosoftu, kdy si vic nez polovina lidi mysli, ze operacni system=windows, popripade pocitac=windows :-(
To jen tak na okraj



Doinstalovat prostredi KDE a provest dalsi nastaveni neni samozrejme problem, chce to jen spustit Ovladaci centrum Mandrivy, jak uz psal kolega.
Bud si otevres konzolu, prikazovy radek, emulator terminalu, terminal - ma to 1000 nazvu, zkratka Alt+F2 asi fakt nebude funfovat, ta plati pro KDE.
Zkratka si otevri prikazovy radek (pohledej v nabidce) a do nej vepis drakconf
Zepta se te to na heslo roota, spusti se to a dale postupujes podle manualu  -  kapitola Ovladaci centrum
Prvne si precti manual a kdybys necemu nerozumel, tak se ozvi


Hezke svatky
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #24 : December 24, 2005, 14:36:27 »

A nevim jestli ma slovenstina takove prislovi, ale u nas se rika - Trpelivost ruze prinasi.
Takze preju hodne trpelivosti a dohromady to tady vsichni nejak zvladnem:-)
Guest
« #25 : December 24, 2005, 15:14:06 »

prostredie Gnome sa mi nezmestiko tak som dal KDE ale ide o to že nič mi nenabehlo aj keď som sa prihlásil skúšal som aj skratky a nič dalej nešlo, len ponuka menu v angličtine ale ani stéj sa mi nič nepodarilo spustiť len premiestniť hodiny  "toto píšem podla windowsu" ešte neviem ako sa tá ponuka volá v linuxe ale nevadí skúsim to celé znovu vopred vám ďakujem keď sa nenahneváte možná sa ozvem neskvôr
Guest
« #26 : December 24, 2005, 15:25:01 »

má také isté a dakujem, ale so mňov asi bude kríž pokial si spracujem v hlave a overím všetky informácie a potom otázky ktoré budem mať na vás všetkých, sa iste budú zdať ale inak si neporadím
Guest
« #27 : December 24, 2005, 15:45:53 »

Cez tu ponuku:-) v anglictine dej Logout, jak uz jsem rikal a pak

Mela by ti najet modra prihlasovaci obrazovka
Do okynka normalne vpises uzivatelske jmeno a heslo
V levem dolnim rohu by mela byt nabidka Typ relace.
Po kliknuti na ni mas na vyber nekolik moznosti.
Mezi moznostmi by melo byt i kDE

Takze zadej uziv. jmeno, heslo, jako typ relace zadej KDE a dej prihlasit. Melo by ti najet kDE, jestli je nainstalovane
Guest
« #28 : December 24, 2005, 15:48:47 »

Napis presne, co mas v te anglicke nabidce napsane
Jan Habernal
Newbie
*

Karma: 0
: 153


« #29 : December 24, 2005, 15:51:11 »

"a predsa mi stále pýta prihlásenie a aj po zadaní a akceptovaní prihlásenia chcem reštarovať tak sa nedeje nič, to platí aj pri ukončení"

Vidim, ze s prihlasovaci obrazovkou uz jsi se setkal.
Takze jen v levem dolnom rohu je Typ relace.Tak zvol KDE
: 1 [2] 3 4
   |   
 
: