Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Nefunkcni lilo  ( 7216 )
Guest
« : March 22, 2006, 14:03:40 »

Mám trochu větší problém s instalací linuxu.
Předně můj počítač : Celeron 533MHz, 128MB RAM, 40GB HDD.

Mám nainstalovaný Windows XP na oddílu o velikosti 30GB a rozhodl jsem se nainstalovat Mandriva Linux 10.2. V Setupu  jsen nechal ACPI:Enabled, ale instalaci Mandrivy jsem spustil s acpi=off (Doporučení manuálu pro verzi 10.1). Při rozdělování disků jsem velikost disku s Windows XP vůbec neměnil, akorát jsem založil 2 nové oddíly (pro adresáře / a /home) a 1 oddíl swapovací.
Jako zaváděcí program se automaticky nainstalovalo Lilo a po úspěšné instalaci jsem dal restartovat počítač.
Při zavádění se vypsalo něco jako L 01  01 01 01 (01 asi stokrát za sebou) a pak už nic.
Zkusil jsem v rescue režimu obnovit zavaděč ještě jednou a nic.
Moje překvapení však vygradovalo, když po obnovení zavaděče Windows nešly spustit ani Windows. Nezabralo ani použití fixmbr ze záchranné konzoly Windows (spuštěné z instalačního CD Windows XP).
Podotýkám, že jsem před instalací Mandrivy spustil kontrolu disku (program chkdsk) i defragmentaci.
Neví někdo v čem je zakopanej pes?
Díky moc.                                        Marek
Jan Jaroš
Newbie
*

Karma: 0
: 278


« #1 : March 22, 2006, 15:20:25 »

Vypada to ze mas dva disky a Lilo se zapsalo do MBR  na jiny nez z ktereho bootujes. Zmen poradi disku v BIOSU.
Guest
« #2 : March 22, 2006, 16:09:38 »

Díky, ale tím to asi nebude.
Mám jen 1 disk a podle mě to L 01 01 01 ..... už je boot lila. Ale asi dost nepovedený boot.
Michal Dekan
Newbie
*

Karma: 0
: 20


« #3 : March 22, 2006, 17:15:12 »

Bych zkusil zmenit poradi bootovani v BIOSu.
Jako prvni bootovaci zarizeni zkus dat pevny disk.

EDIT:
Jeste bych se podival na nastaveni v lilo.conf.
Aby se zmeny projevili je potreba jako root spustit prikaz lilo

Hodim jsem postup jak se podivat na nastaveni lila i kdyz nemuzete nikam nabootovat:

Popisoval jsem to i v auditoriu http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=4625&forum=7

1) Nabootovat z livecd distra
2) Namountovat Mandriva
napr.
#mount /dev/hd3 /mnt/mandriva
3) editovat /etc/lilo.conf
napr
nano /etc/lilo.conf
kedit /etc/lilo.conf
4)
Zapsat lilo, musime se dostat k bash v Mandriva
# mount -t proc none /mnt/mandriva/proc
#chroot /mnt/mandriva
tohle by ti melo zpristupnit bash v Mandriva
lilo
LILO se zepise tak kam jsi urcil v konfuguraku -> radek
boot=/dev/hda # napr.

Jmena disku a si musis zamozrejme prispusobnit.

Guest
« #4 : March 23, 2006, 10:42:24 »

Díky za tip. Zpřístupnit bash šlo v pohodě i spustit lilo, ale při restartu se nic nezměnilo. V Lilo.conf jsem nenašel nic divnýho (je tam boot=/dev/hda)
Vyzkoušel jsem po chrootu i
lilo -M /dev/hda (taky žádný výsledek)

V Man lilo jsem se dočetl, že lilo po spuštění a najítí primárního zavaděče vypíše L a pak se pokouší najít sekundární zavaděč (aspoň myslím. V angl. second stage loader). Pokud se to nepovede, tak vypíše chybový kód a automaticky to zkouší znovu (tím se vysvětluje výpis 01 01 01 ... stokrát za sebou)
Podle jiných návodů na netu jsem zkusil změnit v biosu mód HDD z LBA na Normal, Large i Auto (V těchto třech režimech se při rebootu místo 01 01 .... vypisuje 99 99 99 ...)
Chybové kódy (podle man lilo) :
01 - Invalid disk command
99 - Invalid second stage index sector

Pokud máte někdo tip, tak předem děkuju. Mě napadá akorát přeinstalovat Mandrake s HDD v módu Normal.
Guest
« #5 : March 23, 2006, 14:19:31 »

Mě něco takového dělal Mandrake při bootování ... během bootování se najdnou zbláznil ... a skočilo to obdobně jako v tebou popisovaném případě ... V mém případě za to mohla vadná pamět.
Michal Dekan
Newbie
*

Karma: 0
: 20


« #6 : March 23, 2006, 20:06:17 »

Mas jako prvni bootovaci zarizeni ten disk ? (/dev/hda)
Vim ze v kteresi verzi mel mandrake potize z bootovanim, chtelo to nastavit LBA32 u disku v biosu (hlavne u velkych disku).

Popripade bych vyzkousel do lilo.conf v global sekci dat (treba hned pod boot=/dev/hda)
lba32 a znova zapsat lilo
Guest
« #7 : March 25, 2006, 00:37:49 »

Díky.
Nakonec jsem zkusil instalovat mandrake na starej prázdnej 8GB HDD a z něho mně Linux jede v pohodě. Možná byl problém v tom, že ten původní HDD začínal Windows XP (prvních 30 GB ) na filesystému NTFS a Lilo se nejspíš zapisovalo do NTFS, což asi Linux nezvládl. Proto nejspíš ani nešel obnovit zavaděč Windows.
Instalační problém Mandrake 10.2 mě v tomhle celkem zklamal. Mód Expert tam při instalaci vůbec nejde nastavit a zavaděč se instaluje automaticky do MBR (bez možnosti výběru) a přepisuje starý zavaděč.
Guest
« #8 : March 25, 2006, 17:32:42 »

Mě to dělá úplně přesně to co bylo popisováno v prvním příspěvku....
Akorát že to vypisovalo chybu 99, při nastavení disku LBA...
A šel mi obnovit zavaděč windows

Z toho co jsem čet, tedy vyplývá, že LILO nelze zapsat do MBR v NTFS systému souborů.....

Takže příště až budu instalovvat windowsy(což výhlodově nevidim), dam je na FAT32, do té doby bude holt linux nainstalovanej, ale bude odpočívat, ale jednou přijde jeho Den L
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #9 : March 25, 2006, 18:27:15 »

MBR je MBR a je na nultym sektoru. Tam jeste zadny format neni. Chyba musela byt ve spatne nastavenem lilo.conf.
Guest
« #10 : March 29, 2006, 11:17:03 »

Myslíš? Jak ale vysvětlíš tu chybu L 01 - Disk read error? A proč nešel zpátky obnovit zavaděč Windows XP?
Já jsem si teda ve svým Lilo.conf ničeho divnýho nevšiml (i když nejsem žádnej odborník). Krom toho jsem ho od instalace nijak needitoval. Při instalaci jsem ho normálně zapsal na /dev/hda.
Hda byl přitom můj jedinej disk s rozdělením :
/dev/hda1 (windows XP, NTFS, 30GB), /dev/hda5 (ext3, Kořenový adresář Mandrake 10.2, 8GB), /dev/hda6 (Linux swap, 800MB)
Guest
« #11 : March 29, 2006, 12:24:41 »

V navodu k MandrakeLinuxu je napsano, ze je mozne k zavedeni Linuxu pouzit i NT-LOADER.
Chce to zapsat LILO na linuxovy oddil pripojeny jako / (dejme tomu hdc7), pak udelat obraz
boot sektoru:
dd if=/dev/hdc7 of=/mnt/floppy/linux.img bs=512 count=1
Pak nabootovat WinXP a z diskety ten soubor
linux.img zkopirovat na oddil, ktery WinXP oznacuji jako C:
Pak do souboru boot.ini pripsat nasledujici (pokud boot.ini neexistuje tak ho vytvorte)
c:\linux.img="Bootovat linux"
Ve startovaci nabidce XP se pak objevi dalsi polozka.
Tohle reseni ma vyhodu v tom,ze instalaci Linuxu se nazabalasti MBR a funguje to dobre.
Guest
« #12 : March 29, 2006, 13:29:06 »

Vím o tom. Jenže instalační program Mandrivy 10.2 (spustil jsem ho s parametrem acpi=off) prošel krokem nainstalování zavaděče automaticky a na nic se mě neptal :-( Krom toho tam ani není možnost spustit instalaci v módu Expert.
No nic. Řešil jsem to použitím dvou HDD, na jednom je Linux a na druhém Windows.
Guest
« #13 : April 03, 2006, 22:30:26 »

A jak udělám obraz boot sektoru aniž bych se do nainstalovanýho linuxu dostal?
Napadá mě live distribuce, ale žádná se mi na počítači nechce spustit...
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #14 : April 04, 2006, 21:28:15 »

Minimálně brutusware z diskety pujde.
: [1] 2
   |   
 
: