Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Wifi  ( 30019 )
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« : April 12, 2006, 21:09:36 »

Jak jsem si vsimnul, tak se posledni dobou dost mnozi dotazy na zprovozneni wifi v Mandrive. Takze tu napisu takovej mensi navudek pro zacatecniky jak na to, kdyz nejsou k dispozici ovladace pro linux :-).
Zakladem vseho je program ndiswrapper ( http://ndiswrapper.sourceforge.net/ ) ktery umozni nahrani ovladacu z windows. Pro jeho instalaci je nutne mit nainstalovene zdrojaky aktualniho kernelu, takze pokud jste tak neudelali je nutne nainstalovat kernel-source-xxx kde xxx je verze vaseho kernelu.
Aktualni verzi kernelu zjistite tak, ze v konzoli zadate uname -a
vypise se neco podobneho tomuto:
Linux jurasNTB 2.6.12-18mdk #1 Wed Mar 15 13:15:23 MST 2006 i686 Mobile AMD Athlon(tm) XP 2800+ unknown GNU/Linux
= verze jadra je 2.6.12-18mdk.  V ovladacim centru v pridat software dam vyhledat source a najdu balicek s nazvem
kernel-source-cislo verze kernelu a nainstaluji.
Po stazeni ndiswrapperu je nutne rozbalit nekam zdrojove soubory, to udelate napriklad z KRUSADERu a nebo v konzoli napisete: tar zxvf ndiswrapper-verze.tar.gz
Vytvori se Vam adresar ndiswrapper-verze. Ted uz musite do konzole, prejdete do adresare ndiswrapperu (cd ndiswrapper-verze :-) ) pak uz jen zadate: make a jako root: make install
Tim mate nainstalovany ndiswrapper a jste v pulce cesty :-).
jako root pak zadate nasledujici prikazy
ndiswrapper -m (prida alias do modprobe=wifi bude fungovat i po restartu ;-) )
ndiswrapper -i cesta_a_jmeno_ovladace_pro_winXP.inf (pokud mam win ovladace v adresari /home/user/wifi/ovladac.inf bude to vypadat:
ndiswrapper -i /home/user/ovladac.inf). Kdyz pak zadate ndiswrapper -l mel by se objevit vypis kde uz uvidite vasi wifi kartu, resp. jeji chipset. V mem pripade:
ndiswrapper -l
Installed drivers:
net8180         driver installed, hardware present

Tim mame ovladace nainstalovany, zbyva uz je jen zavest a to pomoci modprobe ndiswrapper
Ted uz v Ovladacim centru v nastaveni site uvidite bezdratove rozhrani wlan0. Jeste bych upozornil, ze pokud budete aktualizovat kernel, je nutne znovu zkompilovat ndiswrapper, to udelate tak, ze v konzoli prejdete do adresare ndiswrapper a zadate
make clean
make
a jako root:
make install
A to je vse :-), pokud by byl zajem, muzu popsat i zprovozneni wpa.
Jura

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Guest
« #1 : April 13, 2006, 07:13:06 »

dobry den, tento navod je velmi sikovny. sam sem musel tento postup absolvovat s kartou d-link.
WPA se mi vsak zprovoznit nepovedlo. Takze zajem o navod na zprovozneni WPA by urcite byl :-)
Dekuji
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« #2 : April 14, 2006, 12:26:55 »

a mame tu pokracovani naseho oblibeneho serialu o wifi :-)
Dnesni dil bude o WPA. Jako ho v linux rozbehnout? a navic pokud pouzivam ndiswrapper? Odpoved je jednoducha a zni wpa_supplicant (http://hostap.epitest.fi/wpa_supplicant/)
Po stazeni a rozbaleni nekam na disk, je pred vlastni kompilaci nutno wpa_supplicant nastavit. To se provadi tak, ze zeditujete soubor defconfig. jak a cim? no, pisu to pro zacatecniky, takze supky dupky do konzole:
kwrite defconfig
ted pokud pouzivate ndiswrapper tak je treba najit radek
#CONFIG_DRIVER_NDISWRAPPER=y
a smazat # na zacatku radku
zbytek voleb si proctete a muzete povolit ci zakazat dalsi volby v zavislosti na konfiguraci vasi site a pouzitych ovladacich.
Ted je nutne soubor ulozit, ale MUSITE ho pojmenovat
.config
a ulozit do adresare se zdrojaky wpa_supplicantu.
Ted uz Vam nic nebrani si wpa_zkompilovat, to znamena
make
a jako root
make install.
Tim je wpa_supplicant nainstalovany, ted uz ho zbyva jen nastavit.
V adresari /etc/wpa_supplicant/ je soubor wpa_supplicant.conf
je pekne okomentovany, a v nem si nastavite parametry Vasi site,  cili, pro nasi sit, s wpa2
vypada wpa_supplicant.conf takto:
network={
ssid="jmeno_nasi_site"
key_mgmt=WPA-PSK
psk="nase_heslo"
}
dalsim prikladem je vypis pro pripojeni k radius serveru, ktere pouzivam ve skole (TU Liberec), k tomu je jeste treba mit stazene certifikaty, u me v adresari /etc/cert/
network={
ssid="eduroam"
key_mgmt=WPA-EAP
eap=PEAP
ca_cert="/etc/cert/cesnet-ca.cz.pem.crt"
identity="muj_login"
password="moje_heslo"
phase1="peaplabel=0"
phase2="auth=MSCHAPV2"
priority=1
 }
Takze to bylo nastaveni wpa_supplicantu a ted uz jen zbyva to vse spustit:
jako root
wpa_supplicant -i wlan0 -c /etc/wpa_supplicant/doma.conf -D ndiswrapper -dd
Vy si akorat upravte cestu k vasemu konfiguracnimu souboru, pripadne i jmeno ovladace. parametr -dd je pro podrobnejsi vypis, aspon napoprve je dobre to spustit s nim,at pripadne vite, proc co nefunguje. Pak ho lze nahradit parametrem -B pro beh na pozadi.
TAkze kdyz to shrnu, pokud se chci doma pripojit k wifi, tak mam na to nasledujici script:
#!/bin/sh
ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 mode ad-hoc
wpa_supplicant -i wlan0 -c /etc/wpa_supplicant/doma.conf -D ndiswrapper -B
sleep 2
dhclient wlan0
a nakonec male upozorneni, pokud vam wpa_supplicant behem pripojovani bude psat no suitable ap found a vy budete vedet, ze vse funguje, zkuste zmenit verzi ovladace v ndiswrapperu, me to pomohlo.
A to je vse pratele :-)
UPDATE - 2.5.06
co se tyce nastaveni operacniho modu, s ndiswrapperem funguje bud mode managed, nebo mode ad-hoc. doma musim mit nastaveny ad-hoc jinak mi sit nefunguje. A pokud vam pri nastavovani zamrzne pocitac, tak nebudte prekvapeni, s novejsimi verzemi ndiswrapperu se mi to stalo jednou, ale s temi starsimi, nez jsem to nastavil....

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #3 : April 14, 2006, 14:43:39 »

Super navod, uz mam bookmarknuty.
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« #4 : May 02, 2006, 14:51:50 »

Na otazku, kde sezenu soubory s priponou inf:
soubory s priponou *.inf sezenete bud na strankach vyrobce, nekteri vsak dodavaji drivery v *.exe formatu. U meho Acer Aspire 1356LMi to bylo stejne, nastesti si vsak instalator na C vytvoril adresar s ovladaci. Na druhou stranu, ovladace se daji vygooglovat celkem bez problemu.

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Petr Vecera
Newbie
*

Karma: 0
: 378


« #5 : May 02, 2006, 21:53:32 »

Udelal si ten navod moc pekne. Takze zacatecnici opisujte poctive. Super
Pavel Brandýský
Newbie
*

Karma: 0
: 513


« #6 : May 03, 2006, 06:33:29 »

Pěkný návod. Už ale jasně vidím, jak za týden se tu v diskuzi objeví téma: Jak rozchodím wifi kartu pomocí ndiswraperu? :-):-):-)
Některým uživatelům totiž nic neříká pole s funkcí VYHLEDAT. ;-)
Občas některé diskuzní otázky mi přijdou (ale to je jen můj subjektivní pocit), že jsou psány v duchu: "hele vem hned teď auto, natankuj plnou, přijeď ke mě, dej mi systém do superstavu (co nerychleji pochopitelně) a co nejrychleji odjeď (nemám totiž čas), jo a díkes (možná).":-)
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« #7 : May 03, 2006, 09:39:18 »

no, doufam ze i srozumitelne :-)

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Guest
« #8 : May 07, 2006, 18:38:05 »

Diky za navod. Nainstaloval jsem tedy ovladace pro mou wifi sitovku v aceru aspire 3020, pribilo i rozhrani wlan0, nicmene se mi nedari a nedari pripojit k routeru. Pripojeni mam pomoci open WEP, z windowsu se pripojim v pohode nicmene v mandrive i kdyz nastavim snad vse stejne jako ve windows tak se nepripojim. Take se mi nerozsvecuje diodka na notasku ze wifi jede, tak nevim zda jsem to nainstaloval spravne a zda to v linuxu take sviti kdyz wifi jede...
Guest
« #9 : May 08, 2006, 08:03:21 »

Už jsem to tady taky psal, týkalo se to tedy NB řady Compaq nc6120, ta LED na tom tlačítku svítí, respektivě bliká jen a pouze, když jdou data. Je to matoucí, ale pokud to víte, takový stav je nakonec výhodnější, máte přehled na přenosem dat :-).
Ovšem tu wifi na NB je nutno zapnout pomocí toho tlačítka, sama se wifi nespustí. Ač jsem měl všechno stokrát dobře nastaveno, wifi se tvářila a byla nefunkční. Tato "drobnost" mě dokázala dost, no slušně řečeno, potrápit :-). Jinak NB si pamatuje, zda při vypnutí je wifi zapnutá či nikoliv. Takže pokud ji necháte zapnutou ve windows , měla by naběhnout už zapnutá v linuxu. A nebo prostě vědět, že když to tlačítko zmáčknu, nic se nerozsvítí, ale já vím, že wifi je nahozená.;-).

Dodatek: wifi jsem nastavil a připojení k ap zprovoznil za pomoci MCC (Ovládacího centra), ani jednou jsem nepoužil příkazový řádek. Tak už je Mandriva dokonalá ;-).
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« #10 : May 08, 2006, 11:24:01 »

na mem Acer Aspire 1356LMi se wifi zapina tlacitkem pod displayem, to ze je spustena je indikovano rozsvicenou led. Tusim ze je to tak i na ostatnich Acerech. Pokud wifi neni pustena pak nefunguje ;-).
Pokud se Vam podarilo rozbehnout wifi jen s pomoci ovladaciho centra tak Vam gratuluji, me se to povedlo jen u LE2005, u 2006 neprobehne modprobe ndiswrapper a diky tomu se objevuje hlaska ze modul ndiswrapper nebyl nalezen, nehlede na to, ze v distru je pekne stara instalace ndiswrapperu. Navic, MCC nabizi pouze WEP, WPA ktere doporucuji vsem co si zrizuji vlastni wifi uz nenabizi.....

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Guest
« #11 : May 08, 2006, 12:02:27 »

No rozjel jsem to pomoci centra v pohode. Blbe je ze at mackam tlacitko tak nebo tak tak stejne se sit nerozjede a dioda ani neblikne coz by tedy mela pokud se pokousi pripojit na AP.
joyride
Full Member
***

Karma: 0
: 237


« #12 : May 08, 2006, 12:19:35 »

no pokud to nefunguje tak jste to zrejme v pohode nerozjel :-), jak spoustite wifi ve win? pres tlacitko? pak musi fungovat i v linu.
zkustte v konzoli nasledujici prikazy (jako root):
iwconfig wlan0 mode ad-hoc
iwconfig wlan0 essid jmeno_vasi_site
ifconfig wlan0 up

a poslat sem co vypise
iwconfig wlan0

Amatéři postavili Noemovu archu. Profesionálové Titanic.
Guest
« #13 : May 08, 2006, 20:03:04 »

docela peknej navod (sice toto vse najdem na strankach ndiswrapper ale proc ne). Jen musim upozornit na male detaily
proc psat uname -a kdyz staci uname -r a mame jen to co chcem :-D , no a jeste mozna by stalo zazminku ric ze je dobre pouzivat windowsove ovladace ktere sou oskousene a jsou na strankach ndiswrapper.
Guest
« #14 : May 15, 2006, 15:46:12 »

Mám takový menší problém... Jak nastavím index klíče??? Potřeboval bych ho dostat na hodnotu 2 - abych se mohl připojit ve škole na síť a tudíž i na internet - doma je to netřeba. Takže asi celkový popis školní sítě - šifrovaná WIFI síť pomocí 64 bitové WEP technologie - klíč mám, ale potřebuji nastavit index klíče na hodnotu dvě... Zbytek by měl obstarat DHCP - tedy přidělení IP adresy, výchozí brány atd. Co s tím? Děkuji za rychlou odpověď.
: [1] 2 3
   |   
 
: