Přihlásit
: [1]
   |   
: oddil winXP  ( 3007 )
Guest
« : June 29, 2006, 19:13:26 »

a ako sa to pripája ručne?
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : June 29, 2006, 21:03:51 »

To zalezi na tom, kde to mas a jak je to pojmenovany.
Mozna musis byt prihlaseny jako root.
Takze si spust konzoli, napis su a zadej jmeno root a prislusne heslo.
Po prihlaseni napis:
mount /mnt/win_c
nebo mount /mnt/win_d
atp. Disky budou pripojeny v adresari /mnt
Když budes mit spusteny na pozadi program hal (hald) budou se ti pri startu pripojovat automaticky, stejne jako cd po vlozeni disku do mechaniky, karty do ctecky ap.
Opet v konzoli jako root:
uprmi hal
a nainstaluje se ti. V drakconf (zadej do konzole) si zkontroluj spustene sluzby; mel by zde byt hald, startovat pri spusteni. (sekce system, polozka Zapnuti ci vypnuti systemovych sluzeb). Pokud to nebude fungovat tak se ozvi, bude asi nutne upravit soubor fstab. H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Guest
« #2 : July 01, 2006, 17:21:27 »

ked zadam mount /mnt/win_c alebo d tak mi to napise:
bash: mount /mnt/win_c není suborem ani adresárem.
čo s tým??
Pavel
Newbie
*

Karma: 0
: 66


« #3 : July 01, 2006, 22:31:46 »

Místo kam chceš připojovat jakékoliv zařízení, musíš mít nejdříve vytvořené tzn. vytvoř si jakýkoliv adresář (/mnt/win_c) jako root. A pak viz man mount :
příklad :  mount -t vfat (fat32 souborový systém win disku,pro ntfs to bude ntfs) /dev/hda2 (označení nebo pořadí fyzického Win disku) /mnt/win_c
V překladu to znamená :
připoj primární disk 2partišnu se souborovým sytémem fat32 do adresáře win_c.
Vše se pochopitelně dělá po rootem.
Mno a teď doufám že moc nekecám a nebudu za blbce,ale je fakt,že jsem to nikdy nepotřeboval :-)
Guest
« #4 : July 01, 2006, 23:48:52 »

Dakujem za podrobny navod !
Som len začiatočnik tak mi to tak nejde
Guest
« #5 : July 02, 2006, 00:05:46 »

Vyskytol sa dalsi menší problem. Vytváral som to pod root,
ako mam teraz zmeniť prístupove práva aby mi to islo aj pod iným užívaťelom ako root?
pod inym je zamknuty
Pavel Brandýský
Newbie
*

Karma: 0
: 513


« #6 : July 02, 2006, 00:12:51 »

Ad poslední věta, to je fakt, když vzpomínám, v žádný verzi Mandrake jsem to nikdy také nepotřeboval, vždy jsem měl /mnt/windows vytvořený automatíko :-). Těžko říci, proč někde se to musí udělat ručně.
Pavel
Newbie
*

Karma: 0
: 66


« #7 : July 02, 2006, 08:00:59 »

Když máš spuštěnýho roota,tak spusť např Konqueror a pravým myšítkem > vlastnosti a > oprávnění : adresář /mnt dej skupina a ostatní "Může prohlížet obsah" a adresář s /win_c dej "Může prohlížet a měnit obsah". Pozor,ale to jen v případě, že je to disk s fat32,jestli je to s NTFS, tak na ten se zapisovat nedá,jen číst!
Proto aby se ti to připojovalo při spuštění, přidej jako root do /etc/fstab podobný řádek pro FAT32 :
/dev/hda1 /mnt/win_c vfat umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852 0 0
pro NTFS :
/dev/hda2 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
Guest
« #8 : July 02, 2006, 21:31:35 »

Takto som to už skusal, ale vypisuje mi to že nieje možne zmeniť prístupove práva!
A to som prihláseny ako root.
Tak kde je problem? Prosim
: [1]
   |   
 
: