Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Dáma ve středním věku  ( 5934 )
Guest
« : October 31, 2006, 17:47:01 »

Ráda bych někoho požádala o radu. Používám MDV druhý den, instalace a první 2-3 přihlášení do systému proběhly OK. Pak jsem si nainstalovala OpenOffice novější verzi a dějou se věci:
1. přesto, že je nastaven start do grafického režimu, musím zadat v textu při spouštění OS uživatelské jméno, heslo a startx, aby se OS vůbec spustil.
2. Když se to konečně povede, otevře se ihned OpenOffice, nevím proč
3. applet pro odhlášení mi přestal nabízet "vypnout" a "restart", nabízí pouze "vypnout současnou relaci", ačkoliv ve správci relace je zatrhnuta jako výchozí volba pro vypnutí "Vypnout počítač".
Obávám se, že nikdo v okolí mi neporadí, proto bych ráda požádala někoho z přítomných o pomoc.
Děkuji, EV
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #1 : October 31, 2006, 18:40:45 »

Takže nejprve používejte smysluplný nadpis.
Patrně startujete systém do runlevelu 3. Stačí najet do kontrolního centra a podívat se, jak je nastaven start systému. Pokud nastavíte, že se má spouštět grafický režim, okamžitě se vám i ukáže nabídka vypnout i restart.
Guest
« #2 : October 31, 2006, 19:05:04 »

Tady je pomoc snadná. Šup do Ovládacího centra => Start počítače =>Povolení automatického přihlašování ...................... a zaškrtnout Spustit grafické ...... . ;-)
Guest
« #3 : October 31, 2006, 20:44:02 »

Omlouvám se za blbý nadpis, popletla jsem odesilatele a předmět, senium asi nastupuje.  Povolení AP  v Ovládacím centru a dále Spuštění grafického prostředí pochopitelně zaškrtnuto mám, s tím bych si nikoho nedovolila obtěžovat. Přesto se OS choval oním způsobem. EV
Guest
« #4 : October 31, 2006, 23:26:40 »

Zkuste vymazat adresář /home/jmeno_uživatele/.kde
Guest
« #5 : October 31, 2006, 23:49:43 »

Spustit konsole pod uživatelem root a napsat: mc -e /etc/inittab
Řádek
id:3:initdefault:
opravit na
id:5:initdefault:
Stisknout [F2], [F10], [Enter]

Dále, v MCC-Systém-Zapnutí či vypnutí systémových služeb - musí být spuštěna služba dm
Guest
« #6 : November 01, 2006, 15:58:30 »

V "mc -e/etc/inittab" je uvedeno "id:5:initdafault:" a systémová služba dm je taky zapnutá.  Start do grafiky a automatické přihlášení je samozřejmě nastaveno taky, přesto systém chce jméno a heslo uživatele a příkaz startx. Ne, že by mě to nějak komplikovalo život, ale znepokojuje mě, že musím ukončit práci OS vypnutím počítače, to považuju skoro za zločin. Ale kolega vedle v odpovědi doporučit "halt", tak to zatím budu praktikovat takhle.
Děkuji všem za pomoc, Linux zatím vidím jako příjemné prostředí.
hajma
Sr. Member
****

Karma: 5
: 379


« #7 : November 01, 2006, 17:30:18 »

toto prosím nedělejte, dokud se nepřesvědčíte, že tam nemáte nějaká data! (já tam mám z už neznámých historických důvodů mejly) (a stejně by to asi problém nevyřešilo)
Luděk Sladký
Hero Member
*****

Karma: 4
: 1 358


« #8 : November 01, 2006, 19:15:45 »

Tak nezbývá než se ponořit do hlubin logů. Podívat se do messages, co to tam hlásí v době startu. Do Xorg.0.log, jestli s tím nemá nějaký EE problém a tak. Zjevně je vše nastaveno jak má, předpokládám špatně nakonfigurovaný X. Jednou se mi to taky stalo, do grafiky to nechtělo, ale ručně nahodit Xka šly.
Guest
« #9 : November 01, 2006, 20:54:47 »

Celé .kde ne, al stačilo by smaznout /home/domaciadresar/.kde/share/config . Už jsem takto řešil mnoho zapeklitých situací :-) .
Guest
« #10 : November 01, 2006, 22:01:36 »

Tak tahle odpověď v kombinaci se smajlíkem mě poněkud znepokojuje, to je nějaký skrytý adresář, kde je konfigurace aplikací a spolupráce s perifériema, ne? To jste smazal?
Promiňte, pořád se učím... E
Guest
« #11 : November 02, 2006, 00:40:49 »

Děkuji za tip, začnu se tím zabývat. E
Guest
« #12 : November 02, 2006, 12:35:05 »

Jojo, přesně tak, skrytý adresář je to. Po restartu se vytvoří nový a po každém spuštění nějaké KDE aplikace se vytvoří její conf soubor. Když to tu čtu výše, jiné řešení nevidím. Holt, případné konfigurace, řekl bych že standardně jich bude hooodně málo, většinou vše běhá v defaultu.Nejspíše budete muset znovu nastavit kmail nebo kopete nebo takovéto věci, ale nic složitého.
hajma
Sr. Member
****

Karma: 5
: 379


« #13 : November 02, 2006, 13:18:15 »

hmm, ale zásadní věc je ta, že se nenastartujou X, takže konfigurák KDE s tím nemá už vůbec nic společnýho. Hledal bych v /var/log/Xorg.0.log
Guest
« #14 : November 02, 2006, 13:42:18 »

No jo, to pravda.
: [1] 2 3
   |   
 
: