Přihlásit
: [1] 2
   |   
: Jak je to s rootem v MDV 2007  ( 4259 )
Guest
« : November 14, 2006, 12:18:40 »

Dobrý den, nainstaloval jsem čistě FREE MDV 2007 ze stažených CD z internetu (MD5SUM souhlasí), při instalaci jsem nastavení nechával na přednastavené hodnoty, protože v do Linuxu zase tolik nevidím. Bezpečnost teda zůstala přednastavená na doporučenou úroveň - vyšší. Při spuštění systému se přes grafické rozhraní nedá přihlásit jako root (toto v MDV 2006 šlo), dostanu hlášení, že to není možné - to je tady zřejmě součást zabezpečření?
Jako root se mohou přihlásit - pokud přepnu na přihlášení přes konzolu. Teď bych chtěl přesto pracovat v grafickém prostředí, spouštím je teda přes startx. Je zajímavé, že takhle se grafika spustí, ale jen velice omezeně - např. není možné pohybovat s otevřenými okny ani jich není možno spustit více najednou, vlastně se ani nezobrazují lišty okna, takže křížkem vpravo nahoře nejde zavřít... Myslím, že toto už nepatří k vyšším zabezpečení systému, to vypadá spíš na nějakou chybu? V čem to je?
Když se potom z tohoto sezení odhlásím a opšt přejdu do graf. rozhraní, abych se přihlásil jako běžný uživatel, systém se nerozběhne, hlásí chybu a musím počítač restartovat. Teprve potom je možné se přihlásit jako uživatel a vše je v pořádku. Problémy teda nastávají, pokud jsem mezitím přihlášem jako root, přes konzoli.
V čem je problém? Není možné se přihlásit jako root běžným způsobem přes grafické rozhraní? Snad leda změnit bezpečnost, ale to zatím nechci, ani jsem to nezkoušel.
Běžný uživatel se může přihlásit normálně.
Pod rootem po přihlášení X fungují omezeně. Čím to je? Běžnému uživateli vše jde normálně.
Po odhlášení roota grafika spadne úplně. Kde je problém?
Jak to odstarnit? Setkal jste se s podobnámi potížemi někdo?

Díky! Honza
hajma
Sr. Member
****

Karma: 5
: 379


« #1 : November 14, 2006, 12:37:33 »

přihlašovat se do grafiky je zbytečné a špatné!
přihlášen jako uživatel přece můžete spustit mcc a až tam jako root nastavit co je potřeba, tak naco být root?

ohledně chybějících widgetů - asi problém s 3D desktopem, ale pokud se vyskytuje jen při přihlášení jako root, nemůžete čekat, že se někdo byť jen pokusí problém analyzovat, protože, jak jsem už řekl, přihlašovat se do grafiky jako root není vhodné, doporučované, podporované
Guest
« #2 : November 14, 2006, 14:52:03 »

No, je pravda, že přihlašovat se jako root není zase tak nutné, dík za odpověď! I když, pokud budu chtít použít Easy URPMI, potřebuju být a) přihlášen jako root b) spustit si prohlížeč internetu c) to, co tam zjistím, kopírovat do konzole. Jak jsem psal, nejsem odborník, takže třeba kvůli tomuhle bych grafiku uvítal. Samozřejmě, že dokážu přidat zdroje i manuálně, ale proč to nejde v MDV 2007 jednodušeji (MDV 2006 v pohodě)?
:-) A, popravdě, jestli je přihlašování jako root dobré nebo špatné, to je v tomhle případě individuální názor, který nemá s původní otázkou nic společného. Chápu, že něco není vhodné - když a protože to nejde a hází to chyby. Jenom proto, ne obecně v principu:-) Ale i za ten díky:-) H.
hajma
Sr. Member
****

Karma: 5
: 379


« #3 : November 14, 2006, 15:15:24 »

to celkem nechápu, pokud chci nastavit zdroje dle easyurpmi, tak spustím normálně prohlížeč najdu si, co potřebuju a pak si to nakopíruju do otevřený konsole, kde se přes "su" přihlásím jako root.
Výsledek je stejnej, ale s tím rozdílem, že nespouštím potenciálně problematický aplikace s většíma právama, než je nutné a tak je menší riziko, že sejmu celej systém.

Btw. nastavit zdroje lze i v grafice, v rpmdrake ("Správce software") je v menu na to položka
Guest
« #4 : November 14, 2006, 22:14:50 »

Wow, su, super tip, dík! Teď už se asi opravdu jako root přihlašovat nepotřebuji :-)
H.
Guest
« #5 : November 14, 2006, 23:25:32 »

Přesně tak. Do systému vždy jako uživatel. Pokud chci pak něco spustit jako root, spustím si konzoli, su + heslo a dám příkaz, např. firefox nebo třeba krusader a ty programy se pak spustí s právy roota. Občas je to potřeba, ale jen opravdu málokdy. ;-)
Guest
« #6 : November 16, 2006, 08:00:57 »

Přihlásit jako root v grafice opravdu lze. Zaměrně zde nepíši jak, ale stačí trochu "zagooglit" a určitě to najdeš. (H)
Guest
« #7 : December 02, 2006, 10:30:53 »

vážně dobrá rada:( Něco vím, ale záměrně to sem nenapíšu..

Já mám stejný problém. Vlastně větší. Vybral jsem si Mandrivu proto, že je klikací distribucí pro lamy, jako jsem já:)). Příkazová řádka je pro mě španělská vesnice. Jenže s tímhle "zabezpečením", že se nedá přihlásit v grafice, jako tmu bylo dříve, se mi nedaří ani taková věc, jako nainstalovat ovladače pro ATi. Sice mám stáhnutý patřičný run soubor, ale co teď s ním? Vyžaduje být přihlášen sako superuživatel. Potřebuju úplně polopatě, jak na to, Díky Milan
Jiří Hlinka
Newbie
*

Karma: 0
: 165


« #8 : December 02, 2006, 11:56:49 »

Zdravím,
sice už tu pár lidí radilo jak na to, ale ještě jednou:
1) Do grafiky se NEPŘIHLAŠUJTE jako root, je to nebezpečné a ÚPLNĚ zbytečné.
2) příhlašte se tedy do grafiky pod normálním uživatelem, spusťte si konzoli (např. pokud používáte KDE: ALT+F2 a napište do okna "konsole"). napište
su
, na výzvu napište heslo roota. Odteď jste přihlášen jako root v této konzoli. Pokud chcete nainstalovat ten .run souboru od ATI ovladačů, stačí si spustit "mc" (souborový manažer), přepnout se do adresáře kde je ten soubor, zavřít mc (F10) a napsat ./nazev_souboru. Pokud by se Vám nechtělo psát celý název souboru, stačí napsat prvních pár znaků a zmáčknout TAB - název souboru se doplní (pokud neexistuje  v aktuálním adresáři jiný soubor začínající těmi stejnými "pár znaky").
Máte problém ještě s něčím? Rádi Vám pomůžeme, stačí se zeptat. Logovat se do grafiky jako root je opravdu zbytečné.
Jirka
Guest
« #9 : December 02, 2006, 13:00:57 »

Díky za radu. Víceméně tak jsem to zkoušel. problém je, že mi to napíše:
sh ./ati-driver-installer.8.31.5-x.86.x.86_64 :není souborem ani adresářem
Jiří Hlinka
Newbie
*

Karma: 0
: 165


« #10 : December 02, 2006, 13:09:29 »


sh ./ati-driver-installer.8.31.5-x.86.x.86_64 :není souborem ani adresářem

1. musíte být v adresáři, kde je soubor uložen (zkontroloujte např. pomocí příkazu "ls").
2. pravděpodobně jste nenapsal správně název souboru, nebo při stisku TAB pro doplnění zbytku se doplnila pouze ta  část názvu, která je společná pro soubory obsahující tu část před stiskem TAB, jinak řečeno, máte tam asi dva soubory s podobným názvem. Po stažení má soubor název ati-driver-installer-8.31.5-x86.x86_64.run


Guest
« #11 : December 02, 2006, 15:26:47 »

Bohužel, dle daného postupu nefunguje.
Pokud ale soubor přejmenuju na kratší název, třeba na: ati-driver.run, tak potom mi to napíše "přístup odepřen". Ach jo:(
hajma
Sr. Member
****

Karma: 5
: 379


« #12 : December 02, 2006, 18:07:40 »

a jsi root?
Guest
« #13 : December 02, 2006, 21:12:23 »

Zde celý výpis z konzole, soubor jsem přejmenoval v Krusaderu na ati-drivers.run a je v adresáři Dokumenty. Mil je název uživatele.


[mil@hal-datamain ~]$ su
Heslo:
[root@hal-datamain mil]# mc

[root@hal-datamain Dokumenty]# ./ati-driver.run
bash: ./ati-driver.run: Přístup odmítnut
[root@hal-datamain Dokumenty]#
Guest
« #14 : December 02, 2006, 21:37:00 »

Vyřešeno.
Problém byl ve vlastnostech run souboru, kde nebylo zaškrtnuto "pokročilá nastavení/vykonání".

PROČ to tam ovšem nebylo, je mi záhadou.
: [1] 2
   |   
 
: