Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Shrnutí M 2007 CZ  ( 9983 )
Guest
« : February 12, 2007, 13:20:08 »

K pochopení situace doporučuji přečíst:
http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6320&forum=12
http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6321&forum=13
http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6322&forum=4

Jsem zklamán a asi budu mírně sprostý, to ale neznamená, že odcházím od linuxu. Už cca tři týdny trhaně trávím s rozběháním Mandriva linuxu 2007 CZ a hodně mně štve, že nic není tak ja se zdá z různých článků a diskuzí. Jsem zastánce linuxu a dlouhodobý uživatel (cca 2002-2007), ale nevím proč se vždycky mně něco totálně po..s..e..r..e. A to sem se to teď snažil eliminovat koupí knihy s edicí pro lepší podporu HW a prd.

Co mně štve:
1. rady typu pořiď si k notebooku další krabici s pořádnym modemem
2. diskutuju na faktické úrovni sám se sebou (zbytek většinou typ 1.)
3. když už má člověk fakt problém je v tom sám
4. když nemá internet (nejede mu modem) je v prdeli
5. když má internet pomalej (přes modem) je v prdeli
6. když už se připojim k internetu tak do tohoto fóra nic neodešlu poněvadž to v kombinaci M2007 distFirefox1.5.0.9 nejde (asi si ho zase nainstaluju sám - opět zjednodušení instalace)

Co mně fakt rozesmálo:
teď sem v Linuxexpressu v únorovym čísle čet článek o Windows a linuxu a jedna z výhod linuxu je prý ta, že má člověk po instalaci celý systém kompletně připravený k používání zatímco na windows musí shánět a doinstalovávat všemožné freesofty. Já sem s instalací windows včetně free vybavení strávil max 3 hod. (5 hod. i s postavenim kompu) a s Mandrivou 2007 se seru už tři týdny trhaně (hodin a hodin).

No co dodat - nejsem z těch co se vzdávají, ale také nechci mazat nováčkům med kolem huby. baj baj
BBK
Newbie
*

Karma: 0
: 128


« #1 : February 12, 2007, 13:27:09 »

no asi máš smůlu, mě vždycky co jsem potřeboval běhalo hned po instalaci s cz verzi
Guest
« #2 : February 12, 2007, 13:34:04 »

Asi jo, ale nechápu to, že 2006 sem měl rozchozeno a vše fungovalo jak mělo.

Jízlivé přirovnání:
Na windows, když Vám něco funguje, tak Vám to bude fungovat i s další verzí, jen Vám asi nebude stačit výkon.
Na linuxu, když Vám něco funguje, tak Vám to možná s další verzí fungovat nebude, ale za to Vám bude stačit výkon.

Co je lepší ?
Guest
« #3 : February 12, 2007, 15:43:20 »

Asi takhle.. kdyz vim, ze spousta vyrobcu HW sere na podporu Linuxu, tak si koupim takovy HW o kterem vim ze mi na Linuxu bude chodit. Proste a jednoduche. Koupit si winonlyshit a brecet ze nejde rozjet pod linuxem by umel kazdy. Pokud se venujes linuxu jak pises uz patym rokem, je to skoro trestuhodne. To je jako se potreti ozenit. Pochopit se to da jeste u novacka, ktery prave presel z woken a nevi do ceho jde.
Guest
« #4 : February 12, 2007, 16:20:56 »

Sory kámo ale ten notas se prodával s předinstalovanejma SUSE takže sem předpokládal že bude OK a byl OK než přišla M2007 a trable. a stanici svojí i ženy mam starší 6-ti let nejspíš tudíž nepředpokládam také potíže ale M2007 vše mění.
Guest
« #5 : February 12, 2007, 17:47:59 »

Obcas se nezadari a objevi se bug tam, kde predtim nebyl. Ale zajimalo by me, jak Mandriva muze za to, si koupis podivny multifunkcni zarizeni a nebo za to, ze nvidia prestala podporovat karty GF2 a starsi.
Dworkin
Newbie
*

Karma: 0
: 8


« #6 : February 12, 2007, 23:27:56 »

Jsem úplný začátečník a před třemi týdny jsem se pustil do mojí první instalace Linuxu (ML2007). Nikdy jsem před tím neměl vůbec žádný zkušenosti. Po instalaci!? Jsem spokojen. Opravdu. Koupil jsem si NB Asus A6M, nikde nebyla zmínka o tom, jestli na něm pojedou linuxi, takže jsem do toho šel poslepu. Opravdu máš asi smůlu.
Martin Veselý
Newbie
*

Karma: 0
: 532


« #7 : February 13, 2007, 18:10:54 »

taky bych rekl, jen na okraj ... ale z5 k tomu co jsi psal, taky se priklanim k tomu ze nez si koupit usb srac tak je lepsi eth modem/router a kdo tohle nechape tak at si uzije s nastavovanim ...

neco podobneho jsem vyslechl pred par lety ... vzal si ponauceni a koupil router, od te doby mam klid taky jsem mel rozne problemy (asi nejvic se zvukem ...) lidi me radili at nepouzivam integrovanou ac97 a koupim jakoukoliv nejlevnejsi zvukarnu ... co jsem udelal ? koupil to nejlevnejsi co existuje s chipem tusim cmi nebo tak nejak a vida, skype, hw mixovani, amarok, rosegarden a dalsi mi uz bezi najednou ...

takze na distro si nestezuj ...je to rukama (vlastni zkusenost) ver mi
kezned
Newbie
*

Karma: 0
: 83


« #8 : February 13, 2007, 21:25:45 »

Bohužel to rukama není, ale odfláknutým distrem, v linux se pohybuju denně 1,5 roku a ne pouze uživatelsky (ve WinXP 7-mým rokem na stanicích a serveru) , ale co předvádí MDK7cz s KDE mě dohání k šílenství... naprosto nefunkční kancelářský systém a nastavení tisíce serepetiček, než je to pro obyčejného uživatele použitelné ale hlavně nějaké velké nároky na výkon HW, na 2,2GHz Celeronu s 768MB pamětí to leze jak Windows2000 na Duronu 700MHz a pamětí 256MB... o příšerně dlouhém bootu nemluvě - ale to bych nějak ještě překousl, co ale nezkousnu je 30-50s start Writeru Calcu a Base, což šéf používá denně... asi mě vynese v zubech... Abiword a a Gnumeric nepadá v úvahu kvůli špatné podpoře Word+Excel. MDK07cz jsem letos instaloval 4x a pokaždé s jiným výsledkem a nové změny v mandrivamenu dokonce brání jednoduché instalaci nového OOo, pak chybí zástupci a podobné vychytávky.... opět práce navíc. Bohužel to vypadá na přechod k něčemu rozumnějšímu, na disku už mám na vyzkoušení iso openSuSE, jsem totiž vázán komerčním software na balíčky rpm a podporu pro RH, SUSE, MDK, takže Debian ani Ubuntu nepřichází do úvahy. Čest a sílu.. :-|
PS: dlouhý start OOo jsem částečně obešel spuštěným Writer-em na jiné ploše, opět to ovšem je problémové a liší se to stroj od stroje, na jednom PC se po zavření Writeru na ploše 1 zavře i na ploše 2 a na dvou dalších to funguje OK, zavře se jen na ploše 1, ale už není čas na reinstall +pošta-síť-sdílení-optimalizace, co dodat.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #9 : February 13, 2007, 22:01:39 »

No mě to jede na Athlonu 1700+ s 512MB velice svižně.
Takže o nějaké hardwarové náročnosti nemůže být ani řeč.

Práce se zástupci OO se tady řešilo v diskuzi, práce po nainstalování OO 2.1 je asi 30s navíc s použitím ctrl+c a ctrl+v (případně shift+insert) viz. http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6194&forum=19#forumpost31114

Jedná se s největší pravděpodobností o začarovaný počítač. Co takhle zkusit proměřit, jestli tam nemáte patogenní zóny? :-D No a nebo je problém mezi klávesnicí a židlí.

Howgh

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Guest
« #10 : February 14, 2007, 01:15:32 »

Nevím jestli je to v Mandrivě obecný jev, ale mě KDE blbo taky. Trápil jsem se s tím co popisuješ do té doby, než jsem ze vzteku při nevím už kolikáté přeinstalaci MDV07 v řadě místo KDE vybral instalaci GNOME. Najednou bylo po problémech a všecko jelo jako po másle. Dokonce ubyla i spousta aktualizací. Takže od té doby na KDE kašlu a používám GNOME k mé plné spokojenosti. Zkus to a uvidíš. Třeba bydeš mít potom také spoustu problémů najednou vyřešenou.
Guest
« #11 : February 14, 2007, 06:34:49 »

Ano mám podobné zkušenosti, je to prostě nedodělek.
baronprasil
Hero Member
*****

Karma: 0
: 753



« #12 : February 14, 2007, 10:22:13 »

Je pravda, že niekedy to proste nejde, ale aj moja skúsenosť mi hovorí, že je vždy lepšie si vybrať hardware, ktorý mi bude chodiť dobre. Potom sa trápiť s rozbehaním to nemá význam. Na druhej strane ma zase takéto rozbehávanie naučilo veľa vecí s prácou v konzole a vôbec s mandrivou ako takou.

AMD PHENOM II X4 940 Black edition - 3GHz@3.875GHz, 8 GB Ram - 1066 MHz, Mandriva 2010.2 64Bit
ern
Newbie
*

Karma: 0
: 59


« #13 : February 14, 2007, 12:41:54 »

Po zkušenostech posledních dní musím také přispět trochou do mlýna.
Na nový notebook (Toshiba Qosmio G30) jsem se rozhodl nacpat do dual bootu Mandrivu. Již asi rok vesele pracuji a bavím se v Mandrivě 2006 na starší Toshibě Sattelite A10. Zkusil jsem tedy instalaci i do onoho Qosmia, avšak po bezesných nocích jsem se polovičně dostal pouze do IceWM v rozlišeni 1280x800 (displej zvládá 1440x900), s tím, že jsem nerozjel internet a notebook nešel vypnout. Nijak mě to neděsilo - prostě starší verze a novější HW... Na radu pana Bíbra jsem zkusil MDV One, která by podle mě měla otestovat stroj před instalací, jak dobře si s ním poradí. Bohužel ani KDE ani GNOME verze si neporadily - na konci bootování černo. řešil jsem to trochu tady: http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6374&forum=4 a taky na linuxovém fóru Toshiby, avšak ne a ne to rozjet.
Ze zoufalství jsem zkusil Ubuntu, které k mému překvapení jelo bez zádrhelu, v max. rozlišení, dokonce funguje i podstatná část toshibích kláves. Zatím to testuji dva dny a kromě TV tuneru vše funguje. Dost mě mrzí, že jsem Mandrivu nerozjel (asi bych ji rozjel, ale nejsem moc zkušený a v konfrontaci Ubuntu jede vs. Mandriva nejede, jsem se prostě moc rozhodovat nemusel), protože jsem si na ni zvykl.
Čili, Mandrivu jsem rozhodně nezavrhl (stále vládne na druhém stroji), ale nic není dokonalé... věřím, že ji jednou úspěšně na to Qosmio nainstaluji, ale dost pro mě znamená pokud možno co nejméně "porodních bolestí".
V tomto případě vidím chybu na straně Mandrivy jindy bych spíš vinil sebe, že jsem kopyto a navíc si kupuju rozhrkanej počítač. :-)
H
Guest
« #14 : February 14, 2007, 13:07:44 »

No dik za radu, ale já z KDE instaluji snad pouze KPPP a K3B + závislosti. Osobě jezdim na IceWM a příležitostně GNOME, což se možná změní, protože GNOME je zatim dost rychlý na Centrinu 1300MHz 256 MB ram a i na Duronu 800 Mhz 256 MB Ram a moji stanici, kterou jsem zatim M2007CZ nezatěžoval mam Celeron 700 MHz 512 MB RAM.
: [1] 2 3
   |   
 
: