Přihlásit | Registrovat
: [1]
   |   
: Ardour  ( 3291 )
Rostislav Pavlik
Full Member
***

Karma: 2
: 162


« : July 15, 2008, 10:12:44 »

Ahoj, ma niekdo skusenosti s programom Ardour? Potreboval by som vediet ako sa prepina Samploiva frekvencia a latencia. Ked spustim Ardour, tak automaticky nastavi 48 kHz a latenciu 1024. Priamo v programe som nasiel moznost prepnut latenciu, ale to nefunguje, prepinac frekvencie som nenasiel. Ardour je prepojeny s programom Jack, tak som spustil Qjackctl, kde je vela moznosti aj prepnutie latencie aj frekvencie, ale ani tak sa mi nepodarilo aby sa frekvencia prepla aj v Ardoure. Mam Mandrivu 2008.0 64 a zvukovu kartu RME AES 32.
Vopred dakujem za radu.
Guest
« #1 : July 15, 2008, 14:02:13 »

1024 asi nie je latencia, ale velkost vzorky - samplu. Latencia = oneskorenie (v msec)

Áno, Ardour je navrhnutý na spoluprácu s jackom - najprv treba - korektne - spustit jack, napr. aj pomocou Qjackctl

1. V gui Qjackctl najcastejsie pouzijes tlacidla na spustenie - ukoncenie jack-a, na dynamicku kontrolu vstupov-vystupov a logovaci vypis. Vlastne da sa nastavit, aby sa jack automaticky spustil pri starte Qjackctl.

2. Nemam teraz po ruke svoj laptop s Ardour-om, ale tipujem, ze v Ardoure budes mat tiez moznost nastavit vstupne a vystupne zariadenia. Namiesto alsy daj jack. (btw. aky zvukovy server pouzivas? Gnome chodi najnovsie s Pulseaudio, KDE sa mi zda, ze ma este stale arts. Ak mas Pulseaudio, nemal by byt problem, ale ak arts, tak ten treba ukoncit/zabit pred spustenim jack-a)

Ako prvy spustas Qjackctl (teda jack), v jeho logoch si skontrolujes ci nemas ziadne chyby, nasledne spusti Ardour. V Qjackctl si over ci sa ti ako readable a writable client objavi Ardour.

Na abclinuxu.cz je serial o audiu na linuxe. Odporucam. Ak ovladas anglictinu, tak urcite navstiv www.ardour.org - pozri manual, pripadne tamojsie forum, kde je tiez kopec uzitocnych informacii
Rostislav Pavlik
Full Member
***

Karma: 2
: 162


« #2 : July 15, 2008, 15:44:12 »

1024 je latencia v samploch je to 21.3 ms a to je dost pocutelne oneskorenie. Pouzivam KDE. Qjackctl sa neda samostatne spustit, asi treba najprv zabit arts a to neviem ako. Ked som spustil Strazca systemu (ctrl esc), tak tam som takyto proces nenasiel. Ked spustim samostatne Ardour, tak sa automaticky napoji na Jack, ale Jack sa neda nastavovat - menit parametre. Da sa niekde nastavit, aby pre vsetky audio aplikacie bol automaticky pouzity Jack?
Guest
« #3 : July 15, 2008, 21:41:11 »

Jack si najprv nastav pomocou rozhrania qjackctl. Najlepsie, ked ti jack nebezi pocas nastavovania, aj tak by si ho musel kvoli zmenam restartovat. Ked ho nastavis, stlac tlacidlo "start"  v qjackctl a nasledne spustaj Ardour. Ak chces v ardoure mixovat aj vstup z Hydrogenu, alebo Rosegarden, tak tie tiez spustaj este pre Ardour-om (aspom zo zaciatku, kym trochu nespoznas moznosti jack-u). Ta tvoja latencia sa mi nezda az taka strasidelna - ak mas amaterske vybavenie, ja mam cca 90. - na to, co robim mi to zatial staci. Pri tak nizkej latencii, ako mas ty, by som mal vela tzv. xrun-ov - chyb v synchronizacii, vypadkov, praskotu - vyber si ako to chces pomenovat. Prave v logovacom vypise (tlacidlo "messages" v qjackctl) mozes vidiet, ci pri tvojej konfiguracii.nedochadza k xrun-om.

Jack moze fungovat ako server pre tie aplikacie, ktore sa dokazu k jacku pripojit ako klienti - teda nie vsetky (aspon nie priamo). Co od toho ocakavas?
Rostislav Pavlik
Full Member
***

Karma: 2
: 162


« #4 : July 16, 2008, 10:50:46 »

Ked spustim najprv Jack, pomocou QjackCtl vobec nenabehne, vzdy skonci a tu su chybove hlasenia:

10:32:48.836 JACK is starting...
10:32:48.836 /usr/bin/jackd -dalsa -r44100 -p1024 -n5 -D -Chw:0 -Phw:0 -i2 -o2
10:32:48.840 JACK was started with PID=8086.
jackd 0.107.2
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
apparent rate = 44100
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|5|44100|2|2|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 44100Hz, period = 1024 frames, buffer = 5 periods
ALSA: final selected sample format for capture: 32bit little-endian
ALSA: got smaller periods 2 than 5 for capture
ALSA: cannot configure capture channel
cannot load driver module alsa
no message buffer overruns
10:32:48.859 JACK was stopped successfully.
10:32:48.860 Post-shutdown script...
10:32:48.860 killall jackd
jackd: no process killed
10:32:49.272 Post-shutdown script terminated with exit status=256.
10:32:51.045 Could not connect to JACK server as client. - Overall operation failed. - Unable to connect to server. Please check the messages window for more info.

Skusal som rozne nastavenia, ale vzdy nejakym sposobom skonci.

Ked ale najprv spustim Ardour a nasledne QjackCtl - signalizuje uz beziaci Jack na frekvencii 48kHz a ta frekvencia sa neda prepinat a vobec nesuvisi s nastavenou frekvenciou v setup QjackCtl. Mne slo o to nastavit frekvenciu a latenciu. Z Ardouru sa to neda, alebo aspon neviem ako a v QjackCtl mi to  nefunguje.
Guest
« #5 : July 16, 2008, 22:49:09 »

... ked budes nastavovat qjack v qjackctl, tak v poslednom stlpci nechaj Interface hw:0 a vsetko ostatne zmen na default

... tvoje zistenia, ze po spusteni Ardour ti ide aj jack su sice uzitocne, ale bez toho, aby si si najprv nakonfiguroval jack sa dalej nepohnes.

Jack musi mat vyhradny pristup ku zvukovej karte - nesmie ju blokovat ziadna ina aplikacia, ak sa ti ho aj tak nepodari spustit, musis sa pohrat s nastaveniami (policka realtime, no memory lock, unlock memory v prvom stlpci v qjackctl pri svojich pokusoch zatial neries, naopak, over si ci mas na druhej zalozke zaskrtnutu volbu Execute script on startup = artshell -q terminate)
Rostislav Pavlik
Full Member
***

Karma: 2
: 162


« #6 : July 17, 2008, 15:53:07 »

Urobil som vsetko, podla Tvojej rady, ale situacia sa nezlepsila. Jack sa stale odmieta spustit.
Tu je hlasenie:

15:50:54.861 Startup script...
15:50:54.862 artsshell -q terminate
15:50:55.293 Startup script terminated with exit status=256.
15:50:55.294 JACK is starting...
15:50:55.295 jackstart -dalsa -r44100 -p1024 -n5 -D -Chw:0 -Phw:0 -i2 -o2
15:50:55.300 Could not start JACK. Sorry.
15:51:10.308 JACK was stopped with exit status=255.
15:51:10.308 Post-shutdown script...
15:51:10.309 killall jackd
jackd: no process killed
15:51:10.717 Post-shutdown script terminated with exit status=256.
Guest
« #7 : July 17, 2008, 20:22:46 »

1. skus ho spustit z konzoly ako user:
/usr/bin/jackd -dalsa -r44100 -p1024 -n2 -D -Chw:0 -Phw:0
2. skus to iste pod inym userom
3. skus to iste v Gnome / resp. este pred prihlasenim do grafickeho rezimu
4. skus to ako root
5. napis sem do diskusie verziu tvojho distra/kernelu, zvukovej karty, pouzitych ovladacov, nech ti moze poradit aj niekto iny
Guest
« #8 : July 17, 2008, 20:33:22 »

Hej, napisal si: "Mam Mandrivu 2008.0 64 a zvukovu kartu RME AES 32", sorry.
Neviem ... do novej Mandrivy (teda 2008.1) sa ti nechce ist? Budes mat novsie jadro aj ovladace, mozno je pes zakopany tam kdesi.
Rostislav Pavlik
Full Member
***

Karma: 2
: 162


« #9 : July 18, 2008, 09:52:52 »

Tak super uz mi to frci. Ked som dal ten Tvoj prikaz do konzoly ako user, tak sa jack rozbehol a potom som patral, podla Tvojho nastavenia co som zadal nespravne a tu su vysledky:
Jack mi bezi len pri pouziti server Path: jackd
dalej nesmie byt zaskrtnute: Realtime
Period bufer/Bufer: musi byt na cisle 2 a toto bol hlavny problem mal som ho na cisle 5
To je tak vsetko ostatne parametre sa daju lubovolne nastavovat.
Tak velmi pekne dakujem za radu a trpezlivost.
: [1]
   |   
 
: