Přihlásit
: [1]
   |   
: Ako na pythoní IDLE?  ( 2908 )
Pavol
Full Member
***

Karma: 1
: 161


« : September 07, 2008, 21:02:50 »

Zdravím,
neviete niekto ako na Python IDLE v Mandrive 2008.1? Mám na mysli to, že podľa správcu balíkov by mal byť IDLE nainštalovaný (malo by to byť súčasťou inštalácie Python 2.5.2). Problém je, ako ho naštartovať: podľa http://geon.wz.cz/livewires/r-running.html by malo stačiť napísať po výzve (ak som to dobre pochopil) "import idle" (bez úvodzoviek), lenže konzola mi hlási akurát toto:
>>> import idle
Traceback (most recent call last):
  File "", line 1, in
ImportError: No module named idle
>>>
Predtým som samozrejme zadal: "python"
Ako z toho von?

CPU: Intel Pentium Dual Core E 2180, Doska Intel DG31, Grafika NVidia GF 9500 GT, MDV 2009.1
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #1 : September 07, 2008, 22:02:44 »

Otevři si xterm nebo konzole a prostě tam napiš příkaz: idle
Pavol
Full Member
***

Karma: 1
: 161


« #2 : September 07, 2008, 22:37:08 »

Negunguje. Píše, že command not found. Otvoril som Nástroje - Konzole.

CPU: Intel Pentium Dual Core E 2180, Doska Intel DG31, Grafika NVidia GF 9500 GT, MDV 2009.1
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #3 : September 08, 2008, 17:53:12 »

iddle je v balicku tkinter resp. tkinter-apps

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Pavol
Full Member
***

Karma: 1
: 161


« #4 : September 08, 2008, 22:45:18 »

No, alebo som pako, alebo to nefunguje ani tak. Tkinter mám naznačené, že je inštalovaný (v správcovi balíčkov je pri jeho mene ten štvorček zašktrtnutý). A ... nič. Príkaz tkinter nespustí nič. Stiahol som si jeden modul do Pythonu (liwewires). Postup mal byť taký, že ho stiahnem, rozbalím a spustím. No pekne ... Stiahol som do /home, dostal som sa do adresára /home, otvoril adresár liwewires2.0.1, stlačil F4. Podľa postupu v Readme stačí napísať v konzoli "python setup.py" Tento súbor je tam, priamo v adesári livewires2.0.1, ale konzola odpovedá no such file or directory. Som z toho trochu znechutený, asi som na linux nejako nedorástol. Vyskúšal som inštaláciu Python-a a Liwewires vo Win a tam to všetko normálne funguje. Nechcem opustiť Linux, ale zatiaľ to vyzerá, že skúšať python budem musieť vo win :-( Robím niečo zle, keď mi to nejako v Mandrive nejde?

CPU: Intel Pentium Dual Core E 2180, Doska Intel DG31, Grafika NVidia GF 9500 GT, MDV 2009.1
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #5 : September 09, 2008, 17:58:18 »

Zkus do konzole napsat absolutní cestu k souboru:
python /usr/lib/python2.5/idlelib/idle.py
Pavol
Full Member
***

Karma: 1
: 161


« #6 : September 09, 2008, 19:13:37 »

Aha. Tak toto fakt funguje! Super, díky. teraz len takú malú otázočku - to budem musieť stále zadávať celú cestu, alebo sa to dá nejako skrátiť - nejaká skratka k IDLE?
Edit: teraz som skúsil vytvoriť na ploche niečo ako vytvoriť nový odkaz na aplikáciu, ale aj keď som tam zadal plnú cestu k idle.py, nejde to. Píše že to má nejaká neplatný formát.

CPU: Intel Pentium Dual Core E 2180, Doska Intel DG31, Grafika NVidia GF 9500 GT, MDV 2009.1
pert2
Sr. Member
****

Karma: 9
: 291


« #7 : September 09, 2008, 20:31:43 »

1. Nevím, mě to funguje:
Klik pravým tlačítkem myši na plochu -Vytvořit nový-Odkaz na aplikaci-Aplikace-Příkaz: `python /usr/lib/python2.5/idlelib/idle.py`
2. Pokud to budeš spouštět z konzole nebo xtermu, přidej si tento řádek do ~/.bashrc (/home/ty/.bashrc):
alias tydlipip=`python /usr/lib/python2.5/idlelib/idle.py`

Odhlaš se z grafického prostředí a znovu se přihlaš. Z konzole nebo xtermu potom spustíš idle příkazem: tydlipip
Pavol
Full Member
***

Karma: 1
: 161


« #8 : September 09, 2008, 22:31:47 »

A kurňa! cesta sa zadáva až tam, ja som príkaz nakopíroval hneĎ na začiatok (Obecné) ... hanbím, hanbím ...

CPU: Intel Pentium Dual Core E 2180, Doska Intel DG31, Grafika NVidia GF 9500 GT, MDV 2009.1
: [1]
   |   
 
: