Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: Externí disk  ( 6613 )
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« : September 20, 2008, 03:32:09 »

Dobrý večer!
Už od půl deváté večer bojuju s externím diskem. Už jsem ho i připojila a umím z něj číst, ale pořád do něj nemůžu nic zapsat. Dám-li Alt+F2 a kdesu konqueror /, měla bych být jako root po zadání hesla, a le ani potom mi nejde změnit práva k tomu disku s tím, že k tomu nemám oprávnění. Jak tedy získám vyšší oprávnění než je root k tomu, abych mohla změnit přístupová práva k tomu disku, a proč tam ani jako root nemůžu nic zapsat? Podotýkám, že v 2008.0 jsem s tím problém neměla a mohla jsem s tím volně manipulovat i jako uživatelka, nejde to až v 2008.1.
Za rady děkuji.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : September 20, 2008, 10:57:12 »

Dej sem výpis z /etc/fstab
doporucuji k tomuto disku priradit volbu -o users,rw. Dale je dulezite, co za file-system na tom disku mas (ext3, NTFS...).

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #2 : September 20, 2008, 12:18:18 »

Tady je:

# Entry for /dev/sdb1 :
UUID=6dc55ca1-e970-4824-b546-8dece0ed4acd / ext3 relatime 1 1
# Entry for /dev/sdb6 :
UUID=c8e1f6f1-52cf-40e3-b838-82d76ad0cc79 /home ext3 relatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
# Entry for /dev/sda1 :
UUID=40E48BFAE48BF108 /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb5 :
UUID=5043ff0f-57f9-422a-9fb9-ce76bd2c3af9 swap swap defaults 0 0
/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Fr eeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-pa rt1 /media/disk ntfs-3g defaults 0 0

Předpokládám, že toho externího disku se týká poslední řádek, on se jmenuje Seagate a je ntfs.
« : September 20, 2008, 12:21:08 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #3 : September 20, 2008, 14:22:30 »

Ještě jednou se omlouvám, ale dnes si to zase nepamatuje to připojení ze včerejška, takže když jsem to chtěla připojit, zase jsem musela ručně, a zase, i když to umí přečíst, tak jako rootovi mi to píše, že nemám oprávnění změnit práva k tomu disku.

Nechci zakládat flame, ale: 2008.0 mi fungovala v pohodě, až do nepovedené aktualizyce, pak jsem se od "bibri" dozvěděla že jsem kráva a mám blbě zdroje (neřekl to takto, ale to vyznění bylo takové) a od Alda81 že mám zdroje v pořádku. Zachránila jsem to tehdy "aktualizací" z instalačního DVD, ale po další nepovedené aktualizaci mi to přestalo připojovat flashku, CD, disketu, cokoliv (ani to nevidělo) a já, nechtíc se zase dozvědět, že jsem kráva, jsem to sem ani nepsala a přeinstalovala na Spring. Ten je po všech stránkách horší než 2008.0, nefunguje tam kromě tohoto snad 7 věcí, co v 2008.0 fungovaly běžně, třeba připojit scanner což dříve bylo automaticky jsem tady taky musela ručně... Myslím, že nejlepší by bylo vrátit na PC 2008.0, dokud ještě nemám moc práce udělané, ale to si stáhne tunu aktualizací; která je ta, co vypla připojování čehokoliv, abych ji vyloučila?

Ješte dodám, že na Intlu Pentium D (i když je to 64bit procesor a já jsem nainstalovala 32-bit systém), 4x1G ram a GeFofce 7600GS a HP F 380, tak podle knížky pana Bídra by měla Mandriva vrnět blahem a ne se se mnou hádat!!!
« : September 20, 2008, 14:56:47 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #4 : September 20, 2008, 14:57:36 »

Ahoj,
pouzivam 2008.0 k plne spokojenosti. Do 2008.1 jsem radeji nesel (kdyz jsem si precetl ten seznam zmen v systemu), a dotazy v tomhle foru mi davaji za pravdu.
Zanedlouho bude k mani  2009, na ni se tesim.
Pokud na vasem stroji 2008.1 zlobi (je spoustu jinych, kteri nemaji s 2008.1 vubec zadne problemy), klidne dejte 2008.0, mnozstvi aktualizaci neni az tak katastrofalni (pustte si to vecer a jdete do hajan :-) ).
P.S. Zatimco predchozi verze (2006, 2007.0 a 1) jsem nekolikrat preinstalovaval (2006 byla nedodelek - problemy s xorg, obe 2007 byly povedene, ale delal jsem s nimi psi kusy), 2008.0 u mne drzi od chvile, kdy jsem ji nahodil.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #5 : September 20, 2008, 15:04:36 »

O tom co popisujete z minula - bibri říká - nastaveny blbě zdroje, alda81 - nastaveny správné zdroje, schválně jsem si to našel a trošku to zkreslujete - já a bibri se vyjadřujeme třeba k balíčku  gimp-2.4.6-1mdv2008.1.i586 kdy u toho uvádíme, že tento balíček není pro M2008.0 a oba dva říkáme, že máte špatné zdroje

ve vašem několikátém dalším příspěvku zobrazujete vaše zdroje, kdy u těchto zdrojů vám říkám, že tyto máte nastaveny správně a ještě vám říkám, že jsem balíčky, které vám předtím dělaly neplechu v těchto zdrojích nenašel, takže jediné pro mě logické vysvětlení je to, že jste zdroje buď vy nebo někdo jiný přenastavovala, protože nijak jinak si nedokážu vysvětlit to, že se vám problémové baláčky nabízely k instalaci nebo k něčemu jinému a teď ve zdrojích už nejsou

(váš příspěvek ve mě vyvolává dojem, že jsme tady banda tupců, co radí pokaždé něco jiného)

jinak odkaz na předešlou diskuzi je zde http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9010.msg46876#msg46876

na konci ještě Hobil upozorňuje na buq - mě se ale tento bug vyhnul, nezaznamenal jsem jej, možná bylo něco podobného i v Mandrivě 2008.0, takže bych ve vašem případě doporučil nastavit zdroje viz. http://wiki.mandrivalinux.cz/nastaveni-zdroju-softwaru a zdroje s Testing a Bacports v názvu bych úplně ze systému poté vymazal - pak ale nebudete moct používat balíčky od M. Cyroně, protože ten podmiňuje využívání svých zdrojů zdroji Backports

ve wiki si všimněte těchto vět:
M2008.1
Pokud chcete mít novější software a nebojíte se experimentovat, tak si zaklikněte zdroje Backports, v žádném případě si je ale nedávejte jako aktualizační, to byste experimentovali skutečně moc.

M2008.0
Zdroje backports nejsou doporučeny pro začínající uživatele. Pokud si je nevyberete, tak nebudete mít nejnovější verze programů, ale zase budete mít stabilnější systém. Já osobně jsem prozatím s balíčky ze zdrojů backports spokojen - záleží na vašem uvážení, jakou cestou si vyberete.

která aktualizace vypnula připojování čehokoliv vám nikdo neřekne, o tomto problému referujete jen vy, z toho důvodu si myslím, že za to jak jsem vám říkal již dříve, mohou nastavené zdroje a třeba i ten zmiňovaný bug, který vámi přidané zdroje "nezakliknuté" jako aktualizační používá k aktualizaci - SOS zdroje si tedy do systému vůbec nedávejte - potom by vás vámi uváděné problémy podle mě neměly potkat

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #6 : September 20, 2008, 16:41:47 »

Ahoj.
Bohuzel s tím, že je Lucie jedinou, která o problémech s nepripojovanim referuje, bych tak zcela nesouhasil. Jedna se o bug s HALem na 2008.0 (.1 uz je OK), resilo se to tu:
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9036.0
a jeste na nekolika dalsich (a musim potvrdit, mam taky 2008.0 a automatika nefunguje - nastejsti nepotrebuji, ale nejede).
Pro Lucii: zkus upravit:
/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Fr eeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-pa rt1 /media/disk ntfs-3g defaults 0 0

na

/dev/disk/by-id/usb-Seagate_FreeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-pa rt1 /media/disk ntfs-3g -o rw,users 0 0

tedy: 1. ve Free je mezera mezi Fr(mezera)ee
smaz defaults a nahrad -o rw,users
Popremyslej, jestli neni namoutovatelny ten disk jako /dev/sdc1 (nebo neco takoveho). Bylo by to snadnejsi :-)
Jestli ten externi disk pouzivas i pro M$, tak je tohle irelevantni, ale neni lepsi pouzivat ext3 ?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #7 : September 20, 2008, 17:03:59 »

tak v tom případě se omlouvám, sám jedu na M2008.1 a žádný problém s mountováním či něčím podobným jsem neměl a nemám a z M2008.0 jsem utekl ještě před tímto bugem s HALem

s tím problémem, který se tady ale řešil v té minulé odkazované diskuzi a to sice k těm zdrojům a těch kouzlech s balíčky, které pak nebyly nikde v zobrazených zdrojích, se u mě nic nemění (možná za to mohl ten bug se zdroji, to ale nevysvětluje ty balíčky, které nebyly nikde předtím k nalezení)
« : September 20, 2008, 17:05:36 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #8 : September 21, 2008, 14:01:44 »

Jestli to vyznělo tak, že z někoho dělám cvoka co tomu nerozumí tak se opravdu omlouvám, tak jsem to nemyslela, pravý opak je pravdou: pan Alda81 mi tady vždycky poradil dobře a bez knížky od pana Bíbra bych po přechodu z Win asi neudělala vůbec nic, naopak si strašně vážím lidí co tomu rozumějí a ve svém volném čase zadarmo radí lidem jako jsem já, znova se omlouvám za to, že můj příspěvek vyzněl opačně.
Ve fstab jsem smazala poslední řádek a nahradila ho tím z nápovědy, ale nic se nezměnilo, pořád to po připojení hlásí Žádné soubory, žádné složky, a pořád když to jako root připojím ručně tak z toho můžu jenom číst, a ani jako root nemůžu změnit oprávnění, abych tam mohla i zapisovat i jako lucy, jako rootovi mi to píše že nemám dostatečné oprávnění. Nebylo by fakt lepší, kdybych tam vrátila 2008.0 ve které to fungovalo, jenom s tím, abyste mi řekli, kterou že aktualizaci to mám odmítnout, co zapříčinila tu chybu s připojováním?

Zdroje od pana Cyroně využivám ráda, a musím, Soudkonverter jinde není a i wine od něj funguje vždycky, kdežto z free.fr občas ne. Mám-li možnost volby, tak vždycky volím balíček od pana Cyroně.
« : September 21, 2008, 14:23:24 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : September 21, 2008, 14:17:04 »

Problem ve zpetnem prechodu -downgrade- je v tom, ze -pokud vim- nikdo nevi, ktery konkretni balicek toto zpusobil, resp. ktera aktualizace. Ja osobne pouzivam pouze rucni pripojeni, takze jsem si nevsiml, ze to zacalo zlobit, dokud se tu na foru nezacaly hemzit dotazy...
Zkuste toto: Odmazte onen kompromitujici radek z fstab a pripojte disk (fyzicky, nemoutit). Zatim nic nemoutete. Pustte drakdisk (mcc> diskove nastroje... vsak vite) a tam bude nekolik zalozek. sda, sdb a nejspise i sdc (nevim, ve kterem poradi a jestli ty jmena tak budou). Kazdopadne doufam, ze v jednom z nich poznate Vami hledany externi disk. Dole si rozkliknete 'expertni rezim'. Ve 'volbach' zakliknete 'user' a uplne dolu v 'rozsireni' > dalsi dopiste: rw
Nasledne vytvorte adresar, kam chcete pripojit a zmente mu vlastnika a prava tak, aby tam mohl zapisovat i normalni uzivatel:
mkdir /data/
chown lucy:lucy /data
(chapete).
Nyni jen staci do drakdisk-u doplnit mount-point (v tomto pripade by to byl /data/ ) a pak klikat na Hotovo. Doufam, ze jsem na nic nezapomnel :-)
Pokud nebude fungovat, napiste

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : September 21, 2008, 14:19:52 »

Jeste me napada otazka a vec, kterou jsme meli zkontrolovat jako prvni:
mate nainstalovany balicek:
ntfs-3g (a zavisle???)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #11 : September 21, 2008, 14:29:40 »

Balíček ntfs -3g jsem se pokusila nainstalovat po přečtení, ale píče to, že je již nainstalován. Když smažu ten poslední řádek a restartnu to, tak ho to ani nevidí, prostě nereaguje na to, že jsem to do toho USB strčila. Když to pak připojím ručně, tak ten poslední řádek se tam zase objeví. Já už fakt jsem na rozbrečení.

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : September 21, 2008, 14:38:19 »

Takze kdyz to smazas, pripojis (nemoutnes, pouze pripojis), tak drakdisk (nebo diskdrak, ted nevim), to nevidi? A pokud to pripojujes rucne, jakym prikazem, resp. co presne pises?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #13 : September 21, 2008, 14:41:50 »

jak jste měnila dle rady Peťoše ten název z
/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Fr eeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-pa rt1 /media/disk ntfs-3g defaults 0 0

na

/dev/disk/by-id/usb-Seagate_FreeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-pa rt1 /media/disk ntfs-3g -o rw,users 0 0

tak jej zkuste změnit na

/dev/disk/by-id/usb-Seagate_FreeAgentDesktop_6RY1X0P0-0:0-part1 /media/disk ntfs-3g -o rw,users 0 0

jedna mezerka tam zůstala ve slově part1, zkuste ještě toto než se budete pouštět do nějakých větších akcí

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
Lucie
Hero Member
*****

Karma: 2
: 734



« #14 : September 21, 2008, 14:45:31 »

Smazala jsem ten poslední řádek ve /etc/fstab a pomocí Ctrl+insert a Shift intsert to tam nakopírovala jako root.
Jinak jesm ráda, že už se na mě nezlobíte.

Já už fakt asi budu brečet -  i když jsem tam zkopírovala co jste napsal, pořád je to stejné...

Ne, ani po restartu ne....
« : September 21, 2008, 14:48:52 Lucie »

Nikdy neudělám dnes nic, co mohu neudělat taky zítra. (Fernando Pessoa)
: [1] 2 3
   |   
 
: