Přihlásit
: [1]
   |   
: Instalace Mandrivy 2009  ( 2869 )
DaJa


« : November 10, 2008, 22:05:48 »

Jsem úplný začátečník s linuxem. Koupil jsem si laptop Fujitsu Siemens Esprimo V5535 bez OS. Instalace Mandrivy 2009 z DVD se zastaví hned na začátku hláškou "Could not mount compressed loopback
Mandriva 2008 zamrzne se stále se opakujícím eth0: PHY reset until link up. V čem je problém? Díky za pomoc.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #1 : November 10, 2008, 22:38:23 »

podle mě máte špatně stažené či vypálené DVD či CD, postupujte podle wiki http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.0_download a odkazů z dané stránky:
http://wiki.mandrivalinux.cz/stahovani-iso
http://wiki.mandrivalinux.cz/kontrola-iso-md5
http://wiki.mandrivalinux.cz/vypaleni-iso

edit://
stejný problém se řešil zde http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=7828.0

a jelikož jste asi nový uživatel, tak si nezapomeňte prostudovat naši wiki http://wiki.mandrivalinux.cz/
« : November 10, 2008, 22:46:18 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
daja


« #2 : November 15, 2008, 08:11:56 »

Díky za radu. fNyní všechno funguje kromě záznamu zvuku z externího mikrofonu. Takž zatím nemůžu telefonovat třeba přes Skype. Ale díky za rady.
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #3 : November 15, 2008, 10:11:20 »

Díky za radu. fNyní všechno funguje kromě záznamu zvuku z externího mikrofonu. Takž zatím nemůžu telefonovat třeba přes Skype. Ale díky za rady.

od předchozí verze se v Mandrivě používá Pulse Audio, zkuste jej vypnout viz. třeba předchozí diskuze http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=8873.0 možná to pomůže

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
DaJa


« #4 : November 17, 2008, 17:03:50 »

Tak to trochu pomohlo a jsem zase o něco dál. Kvalita zvuku přes Skype je ale hrozná. Mikrofonem to určitě není, protože jsem ho zkoušel na jiném počítači (bohužel s Windows). Co to může chtít? Nějaký ovladač zvukovky, nebo update Mandrivy? Nebo může být problém se zvukovkou?
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #5 : November 17, 2008, 20:56:50 »

Mozna ani ne tak se zvukovkou, jako s ovladacem zvuku.
re Alda:
Stale vic mam pocit, ze vypinani pulse audio je spis zvyk z minule verze Mandrivy, nyni to uz není obvykle potreba; pulse nedela takove problemy jako driv

Jeste bych zkusil pulse audio vratit zpet (utilita draksound)
a nastavit presmerovani alsy na pulse (tamtez)
samozrejme je zapotrebi overit, jestli ovladac vybrany systemem je skutecne ten pravy pro zvukovou kartu.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
DaJa


« #6 : November 18, 2008, 22:30:32 »

Na těch ovladačích něco bude. Spustil jsem update systému a zvuk je lepší. Jenže jsem při tom nechal puštěnou Mozilu a Skype. Nevím jestli je to tím, ale Mozila se zasekla a přestala fungovat. Nešla vůbec ukončit. Restartoval jsem systém a při spuštění mi to nabídlo více voleb než dřív. První, kterou se spouštěl systém dřív nefunguje a funguje až volba spustit systém s nějakým starým jádrem. Tímto se systém rozběhl, ale občas se zasekne některá spuštěná aplikace a vůbec nereaguje. S Linuxem jsem dřív nedělal, ale zdá se mi dost divné jak se chová. Jednou musím Pulse audio vypnout a potom mikrofon funguje a jindy když jej zase zapnu, tak to může fungovat také? Jakou to má logiku?
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #7 : November 20, 2008, 10:26:59 »

... Spustil jsem update systému a zvuk je lepší. Jenže jsem při tom nechal puštěnou Mozilu a Skype. Nevím jestli je to tím, ale Mozila se zasekla a přestala fungovat. Nešla vůbec ukončit....
No to zavisi na tom, co se updatuje. Je urcite jistejsi takove komplexni aplikace jako je firefox ci skype vypnout, ale nezbytne to myslim neni.
Restartoval jsem systém a při spuštění mi to nabídlo více voleb než dřív. První, kterou se spouštěl systém dřív nefunguje a funguje až volba spustit systém s nějakým starým jádrem. Tímto se systém rozběhl, ale občas se zasekne některá spuštěná aplikace a vůbec nereaguje.
To znamena, ze se pri aktualizacich nainstalovalo novejsi jadro. Pri instalaci jadra se puvodni defaultni polozka (zpravidla "linux") pozmeni tak, ze system startuje s novym jadrem. Je divne, ze nefunguje, protoze na instalacnich mediich je rc verze, nyni je k dispozici doladena stabilni (viz uname -a)
Jen pro jistotu se zeptam - nehlasilo to na konci instalace, ze mate v systemu "osirele balicky" a doporuceni pouzit urpme --auto-orphans? Tenhle prikaz je novinka a nema to jeste vychytane chyby - umi odinstalovat i nektere potrebne komponenty systemu.
Co se instalovalo a odinstalovalo lze najit v logu /usr/var/log/user.log, hledejte retezec RPM, napr. (jako root):
cat /var/log/user.log | grep RPM |less
a prohlizejte ho odzadu (zaznamy se postupne pridavaji na konec souboru)
Asi by nebylo od veci sem vypisy z doby aktualizace dat, zkusime se na to podivat.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
tomyp
Sr. Member
****

Karma: 5
: 310


Smrt a daně máte jisté. Daně ovšem jistější.

375195726
« #8 : December 01, 2008, 19:01:18 »

tuhle zkušenost mám taky. po updatu na nové jádro nenaběhlo prostředí a byla černá obrazovka. podle mě jsou blbě závislosti v rpm toho jádra, protože po po nějakém laborování s urpmi (jedno pozitivum: naučil jem se trošku víc konzolu ), jsem dosta spásný nápad. a to spusti rescue režim, v něm nabídka 3D a ejhle naskočila hláška "pro vaši kartu je dostupný proprietární ovladač- chcete jej nainstalovat? -> jjjjjj a už to bylo, začali se instalovat balíčky nvidia-96XX apod apo restartu to naběhlo v pohodě.

MDV 2010.1  KDE 4.4.3
DaJa


« #9 : December 02, 2008, 21:29:09 »

Já mám grafiku Sis. Čtu teď manuál k Mandrivě a než se pustím do konzoly tak si o tom taky něco přečtu. Dělá to nestandartní věci a už nevím zda je to mou neznalostí linuxu, nebo špatným nastavením. Až přijdu na to jak otevřít výše zmíněný soubor se záznamem nainstalovaných částí tak to sem vložím (pokud to dřív nezanesu systémákovi v práci).
: [1]
   |   
 
: