Přihlásit
: [1] 2 3 4
   |   
: Jak na Grub  ( 12121 )
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« : November 25, 2008, 22:33:56 »

Chtěl bych nainstalovat Mandriva Linux 2009 na HDD, který ještě nemám v PC a jinak používám Windows Vista. A chci mít dual boot Windows Vista + Mandriva Linux 2009. No a nevím kdy přesně nainstalovat ten grub  . Jako jestli před instalací Mandriva Linux 2009, nebo až po. Jinak ještě mám problém v tom, že mi PC bootuje prvně z disku zapojeného přes rozhraní IDE a přes rozhraní SATA, jen když je zapojen jen disk přes rozhraní SATA. (No a v Biosu to nejde nastavit, flash nejnovější verze  ). Takže mám prázdný HDD 120GB co běží přes IDE, na něj chci nainstalovat Mandriva Linux 2009. Druhý HDD 500GB běží přes SATA a na něm mám data a Windows Vistu. A jak ještě ten grub mám nastavit? No a dá se dat do toho Grubu nějakej obrázek, co se bude ukazovat při spuštění? 

No a při té instalaci Mandriva Linux 2009, měl bych si odpojit HDD 500GB nebo ho tam nechat? Poraďte postup prosím. 
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #1 : November 25, 2008, 22:37:58 »

nechat oba disky, instalovat na ten prazdny, behem instalace se instaluje i grub, hodte si ho do zavadeciho oddilu toho noveho disku a pak v biosu zmente bootovani na nej.
pri startu pocitace se zobrazi nabidka dostupnych operacnich systemu.
K instalaci jsou informace na wiki
http://wiki.mandrivalinux.cz/#instalace_systemu_mandriva_linux
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #2 : November 25, 2008, 22:38:11 »

V prubehu instalace MDV je i instalace GRUBu. O zbytek se postara samotny instalator mandrivy.
http://wiki.mandrivalinux.cz/instalace-mandriva-linuxu-20090-z-installdvd
precti si tohle, je tam zaklad.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #3 : November 25, 2008, 23:07:25 »

Díky za info, to jsem netušil že Grub je v instalaci Mandriva Linuxu 2009.
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #4 : November 25, 2008, 23:10:28 »

Grub (nebo LiLO) je soucasti kazdeho UNIX-like systemu (?-BSD, Linux...). Nic si z toho nedelej, zes to nevedel. Za to muze spatna vychova od spolecnosti M$, ktera cloveku spoustu zajimavych a podstatnych veci neprozradi...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #5 : November 26, 2008, 22:07:23 »

Dokonce Miloš Gates nabízí prográmek, kterej ti umožní spuštění více systémů

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #6 : November 30, 2008, 16:02:27 »

Tak jsem se dnes odhodlal a pustil se do té instalace Mandriva Linuxu 2009. No a jak to dopadlo? Blbě! Pak už mi nešel spustit ani jeden operační systém. 

Nastavil jsem zaváděč do prvního sektoru prvního disku 120GB na kterým mám Mandriva Linuxu 2009, dobu 5 sek. Ale jako výchozí jsem nastavil Windows Vista.

Toto se děje když zapnu počítač: zkontróluje se operační paměť a pevné disky atd. a pak se objeví GRUB loading stage 1.5 za chvilku o dva řádky níž GRUB loading, please wait... a tak jsem to nechal čtvrt hodiny kdyby náhodou. Ale bohužel nic. Na tomto bodě se to vždycky zastaví.

Zkusil jsem tedy odpojit HDD 500GB na kterém mám Windows Vistu, z které teď píšu. No a psalo to totéž. Pak jsem zkoušel záchranný režim z instalačky Mandriva Linuxu 2009, tam jsem dal tuším volbu reinstall load boot linux. To taky nepomohlo. Pak jsem ještě spustil konzoli a tam jsem nevěděl co dělat. Ani startx mi nefungoval, tak jak kdysi ve starší verzi Mandriva Linuxu.

Tak teď mám zapojený jen HDD z Windows Vista, ten druhý HDD s Mandriva Linuxem 2009(a GRUBEm) připojím, až mi poradíte jak to zprovoznit. 
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #7 : November 30, 2008, 16:17:33 »

rozumím tomu dobře, že po fyzickém odpojení disku s Mandrivou windowsy normálně nastartuji? A po pripojení druhého disku nenastartuje nic?
Pokud ano, pak fyzicky pripojit druhy disk a v biosu nastavit startovani z disku, kde jsou wokna.
Tak by mela wokna nastartovat uplne normalne
pak budeme pokracovat dal.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #8 : November 30, 2008, 17:45:03 »

Jo, teď mi jdou jen wokna. Jak jsem již psal, viz. na vrchu, disk s OS Windows Vista nabootuje jen když je tam sám. A když je tam ten druhý, tak vždy bere ten druhý zapojený přes IDE.

Já bych si dobře potřeboval nakonfigurovat GRUP. A ještě mám problém se dostat do grafického rozhraní v záchranném režimu.
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #9 : November 30, 2008, 18:47:20 »

je na biosu, ktery disk bude jako startovaci
takze pri startu se musite dostat do biosu a tam natvrdo nastavit z kteryho disku ma pocitac spustit OS. Nastavte tam ten wokenni. Co se tyce poradi, melo by tam byt nastaveno nejprve bootovani z CD/DVD, teprve pak harddisk.
Tak je mozne spoustet live systemy z CD, bez instalace.
Takze doporucuju stahnout live cd mandrivy nazvane ONE, viz odkazy ve wiki
http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.0_download
vypalit a spustit mandrivu z neho (v pripade uspechu se da i nainstalovat)
uvidi se, zda jde o hardwarove kompatibilni kombinaci s Mandrivou (One verze v sobe obsahuje vsechny potrebne ovladace)
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #10 : November 30, 2008, 19:04:23 »

Případně po nastavení biosu použijte supergrubdisk, je tam i slovenská lokalizace...
http://www.supergrubdisk.org/
pomocí něho nainstalovat Grub do mbr prvního disku. je to poměrně intuitivní záležitost.
« : November 30, 2008, 19:06:59 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #11 : November 30, 2008, 22:47:58 »

Takže co se týče live CD Mandriva ONE, tak ta mi před půl rokem v pohodě běžela byla to 2008. Takže hardwerová kompatibilita bude určitě dobrá. Takže edici ONE nehodlám stahovat.

Jinak jsem zkusil i ten Super Grub Disk, stahl jem si verzi pro USB. Nastavil jsem bootování z USB a hurá naběhlo mi okno. Akorát, že tam nebyly na výběr žádné operační systémy. Pouze jen Default. A dole se odpočítával čas. Vypadalo to, že to je udělané pro Ubuntu. Takže se mi zas nic nespustilo  .

Dále jsem nastavil bootování z CD-ROM a vložil instalačku Mandriva Linuxu 2009 a dal záchraný režim, toto okno mi po chvíli naběhlo:



Dal jsem první možnost a naběhlo mi toto:



Pak jsem dal Enter a naběhlo toto:



No ja anglicky moc neumím, ale z tohoto obrázku jsem vydedukoval, že Grub se přeinstaloval.

No a když jsem dal třetí možnost Mount your partitions under /mnt, tak se mi toto vypsalo:

/mnt is already mouunted (according to /proc/mounts)
<press Enter to return to Rescue menu>

Pak jsem ještě zkoušel možnost Go to console a zobrazilo se mi toto:



V tomto jsem si opět nevěděl rady. Je možné se pomocí této konzole dostat do grafického rozhraní?

A s tím grubem opravdu nevím jak si poradím. 
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #12 : November 30, 2008, 22:54:49 »

Pri zachrannem rezimu se spusti minimalni system, neni urcen k normalnimu behu, ale jen k zakladnim servisnim ukonum.
Takze po reinstalaci grubu je zapotrebi cd vyjmout a spustit system z hdd, pokud vse probehlo korektne, mel by nabehnout, at jiz v grafice, nebo do konzoly.
Pokud nabehne alespon do konzoly, je temer vyhrano, protoze system bezi a dalsi upravy jsou mozne.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #13 : November 30, 2008, 23:52:02 »

No to se právě nestalo. Toto naběhlo jen z instalačního DVD. A čerstvě nainstalovaná Mandriva se nechce spustit. Ještě si vzpomínám, že při té instalaci jsem nastavil zaváděč, aby se spouštěl v grafickém rozhraní. Ale to si myslím, že jsem chybu neudělal. Tak teda nevím co dál. A šlo by nějak upravit ten Super Grub Disk pro tu Mandrivu 2009. Jako, že bych změnil ten soubor co v sobě obsahuje cestu spuštění pro Ubuntu. Ale nevím, jaký přesně soubor to je co spustí Mandrivu. 
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : December 01, 2008, 00:14:26 »

No to se právě nestalo. Toto naběhlo jen z instalačního DVD. A čerstvě nainstalovaná Mandriva se nechce spustit.

A vytahl jsi pred tim z mechaniky placku (DVD) ?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2 3 4
   |   
 
: