Přihlásit
: 1 2 [3] 4
   |   
: Jak na Grub  ( 12168 )
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #30 : December 04, 2008, 20:25:17 »

kdyz bude dobre nastaveny grub, nema problem s prepinanim "startovacich" disku/oddilu.
Takze pak normalne spusti wokna, linux, xBSD...
Problem by mohl snad delat jeste sata disk, se kterym by si nevedel rady.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #31 : December 04, 2008, 21:29:54 »

Jako hlavní OS používám Windows Vistu. Ale když odstraním nebo přepíšu Grub z Linuxového disku opět Grubem, jak bude vědět které OS bude moc spouštět? A co když mám nějaké špatné nastavení a ten nový Grub ho vezme a zase se žádný OS nespustí. 
grub tam zůstane, jestli jsi instaloval standartně, bude dobře vědět, co má dělat. Až to naběhne, snadno upravíš pořadí bootování, které je uloženo v /boot/grub/menu.lst ale jde to i přes klikátko. jinak SGD to opraví zodpovědně, neměj strach

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #32 : December 05, 2008, 11:02:20 »

No když jsem instaloval Mandriva Linux 2009, tak tam jsem (v zaváděči) zadával parametry, které byly na výběr pro spuštění. Takže Grub byl určitě nainstalován standartně.

No nevím, kdybych se dostal k tomu soboru /boot/grub/menu.lst , jestli bych ho dokázal správně upravit.

Opět jsem použil SGB z CD-RW, nastavil slovenský jazyk a v tomto okně:



jsem spustil první možnost Gnu/Linux , pak jsem přešel jsem:



A tam jsem dal tu možnost co mám podbarvenou. A pak mi naběhlo toto:

  Booting 'trying /grub/stage1 /boot/grub/stage1'

selectfile /grub/stage1 /boot/grub/stage1

_

Tak jsem to nechal běžet ještě 5 min. Bohužel nic víc se nestalo. Nebo jsem měl dát jinou možnost? 


karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #33 : December 05, 2008, 13:23:38 »

nemůžu to přečíst, ale dal bych tu poslední možnost...ještě předtím bych zkusil spustit linux, jestli je instalace v pořádku.
No nevím, kdybych se dostal k tomu soboru /boot/grub/menu.lst , jestli bych ho dokázal správně upravit
určitě ano, jen změníš pořadí...
večer, až děti usnou nastartuju SGD a pokusím se o howto.

prostý user
...selským rozumem...
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #34 : December 05, 2008, 21:12:16 »

Tak jsem nastartoval SGD a Howto vytvářet nebudu...je to tak intuitivní, že blbuvzdornost je rovných 100%, postupoval jsi úplně správně. Přečetl jsem i nějaký návody a tak a na ledasco se rozvzpomněl...
Takže: vlož sem ještě jednou výpis
:
  fdisk -l
aby byla jistota, že jsi opravil boot flag. Potom otevři case a zkontroluj jumpery na discích, jestli jsou správně nastaveny master/slave (záměrně ne cable select). jestli ne, oprav to.
pokud bylo všechno v pořádku, nezoufej a fyzicky odpoj jeden disk...restartni, všechno je ok?
odpoj druhej disk...restartni, všechno je ok?
pokud to takhle nějak proběhne, sázím to na poškozenej řadič na desce, což mám i já ve svým stroji a proto druhý disk připojuji přes USB (ovšem mám ho na data...windows fakt nemám)
pozkoumej to a napiš.

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #35 : December 06, 2008, 21:49:19 »

No tak jsem opět vlezl do konzole a zadal: "fdisk -l". Ten výsledek jsem si vyfotil, porovnal s tím prvním a neshledal jsem žádnou změnu. Tudíž by bylo zbytečné ho zde znovu ukazovat.

Jinak jumper mám jen na disku co běží přes IDE a je nastaven jako Master. Jinak žádná změna se nekoná co se týče startování systému. To je, že když jsou zapojeny oba HDD nenastartuje ani jeden OS. Když je zapojen jen HDD s Linuxem, také nenastartuje. Jen když mám HDD s Vistama, nastartuje.

Jinak jsem ještě spustil SGD a v něm dal možnost instalovat Grub na oddíl, pak mi naběhlo toto:



Když jsem zadal první možnost, což je ten řádak začínající NATURAL, vypsalo mi to:

pause Nothing to do
Nothing to do

Pak jsem dal Enter a vrátilo mě to zas na výběr, viz obrázek výš. No tak jsem dal tu druhou možnost, to je ten řádek co začíná s jedničkou. Toto mi to vypsalo:



A na tom to, to zatuhlo. Po zmáčknutí Esc, backspace a mezerníku už jen pípal PC speaker.

Opět jsem šel zas do záchraného režimu. A v konzoli jsem šel do složky Grub:



Zde je vidět, že nějaké změny byly provedeny. A přád to stále neběží. Tak teď mi ještě zbývá editovat ten menu.lst . Poradí někdo jak? Nebo bych ten menu.lst mohl umístit na server. Ale možná problém bude v jiném souboru. Těžko říct na tohle jsem Lama. 

karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #36 : December 06, 2008, 23:53:11 »

já jsem lamka taky a problém vidím v HW. možná jsem to přehlédl, to je jeden disk IDE a druhej SATA?
a jestli není v těch výpisech rozdíl, znamená to, že jsi boot flag neopravil...je to ta hvězdička za jménem disku...a na master a slave MUSÍ bejt jumpery dva...
« : December 07, 2008, 00:00:04 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #37 : December 07, 2008, 00:05:56 »

Ano ten druhý je SATA a nepotřebuje jumper ani jeden. Já se ten GRUB snažil opravit, jenom ty programy jak si správně nefungovali, viz minulé příspěvky. Šlo by teda nějak editovat ten menu.lst nebo jiný soubor s nadějí na úspěch?
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #38 : December 07, 2008, 10:24:19 »

no, pokud budou bootflagy upraveny, bude jistota, že jsme zkusili všechno, začíná to tu zavánět...jelikož je linux na prvním oddíle (ide), naskočit by měl, když je zapojenej sám. na ábíčku jsem našel http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/147150
a tohle
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/198764
koukni taky...večer se na to podíváme...

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #39 : December 07, 2008, 18:25:26 »

No moc mi to neřeklo. Stále nevím co dělat dál. 
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #40 : December 13, 2008, 20:52:46 »

No. Vidím, že diskuze k mému tématu upadá. Asi to není jednoduché vyřešit můj problém. Ale mám další indície. Ale napřed se zmíním, co jsem dělal. Vypálil jsem Mandriva linux 2009 ONE, ta se mi nechtěla spustit(skončilo to u tmy). Stáhl jsem jí ještě jednou opět vypálil a nechtěla se mi spustit. Pro jistotu jsem si i ověřil kontrólní součet pomocí md5check. Pak jsem ISO zkoušel ve VMware Workstation 6.5 a tam mi to běželo. No tak jsem sáhl po Mandriva linux 2008 ONE, kterou jsem ještě měl od minulé zimy. Ta mi bezproblémů naběhla. V ní jsem vyfotil, složku boot:



No počítal jsem s tím, že někteří z vás špatně vidí, tak pro ně je tu i detail:



Dále jsem vyfotil i složku grub:



A detail  :



No a ještě se mi podařilo ukořistit složku grub. Kterou jsem zabalil do zipu: www.lovely-dream.wz.cz/grub.zip 121 kB.
To pro případ, kdyby se mezi vámy našel odborník a poznal tam nějakou krpu. Byl bych velice rád kdyby mi to sem i napsal  .
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #41 : December 13, 2008, 22:06:09 »

Proberu vas menu.lst z adresare /boot/grub/
timeout 5 #ceka na uzivatele pri startu (mozno zvolit jiny nez defaultni system)
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu #nastaveno graficke zobrazeni
default 3 # spousti po uplynuti doby uvedene v timeoutu system uvedeny jako ctvrty (pocita se od nuly), tedy windows

title linux #nazev prvniho systemu (pri defaultnim nastaveni vyse by mel oznaceni "0")
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788b #kernel by mel byt na prvnim oddile prvniho hdd; protoze to dela chybu, zkusil bych tam napsat (hd0,5), protoze dalsi linuxovy oddil mate na /dev/sda6.
Dale v mem menu.lst je u tohoto radku parametr edd=off, je umisten temer na konci pred parametrem vga=788. Vas parametr splash=silent tam naopak nemam.

initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
....

title windows #wokenni oddil
root (hd1,0) #startovaci disk by mel byt sdb1
map (0x81) (0x80) #tenhle parametr u meho menu.lst nemam
map (0x80) (0x81) #tenhle parametr u meho menu.lst nemam
makeactive
chainloader +1


H.
« : December 13, 2008, 22:08:22 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #42 : December 13, 2008, 23:46:30 »

No tak jsem něco zkusil, vymazal jsem parametry map (0x81) (0x80) a map (0x80) (0x81) a (hd0,0) jsem nahradil (hd0,5). Takto to vypadá:

"timeout 5
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,5)/boot/gfxmenu
default 3

title linux
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title linux-nonfb
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title failsafe
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  failsafe
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title windows
root (hd1,0)
 
makeactive
chainloader +1"

Jinak na výsledku se nezměnilo nic:

Objeví se GRUB loading stage 1.5 za chvilku o dva řádky níž GRUB loading, please wait...

Tak co by mi ještě mohlo pomoct? 
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #43 : December 13, 2008, 23:51:19 »

zkousel jste take (sipkami) vybrat linux, nebo jen nechate automat dobehnout a spousti se windows?

V parametrech zadneho ze systemu nesmi byt prazdne radky! Ty oddeluji systemy mezi sebou.
Takze nikoli:
title windows
root (hd1,0)
 
makeactive
chainloader +1"


ale jen

title windows
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1"


H.
« : December 13, 2008, 23:53:57 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #44 : December 14, 2008, 00:25:40 »

Ono totiž na výběr nic nebylo. A jinak tam prázdné řádky nemám:



Když jsem to sem zkopíroval tak se to rozlezlo  .
: 1 2 [3] 4
   |   
 
: