Přihlásit
: 1 2 3 [4]
   |   
: Jak na Grub  ( 12120 )
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #45 : December 14, 2008, 00:48:46 »

pro kopirovani souboru s textovym obsahem (typicky konfiguraky), napriklad:
gedit nazev_souboru

pak pomoci leve mysi zatrhnout, co chces zkopirovat
nasledne pomoci prostredniho kliknuti tlacitka/kolecka vlozit do prohlizece

nebo popripade Ctrl+c (copy) Ctrl+v (vlozit)

Taky je mozny ten soubor hodit sem jako prilohu (viz rozsirene moznosti dole pod oknem pro pridavani prispevku)

No a kdyz chces zachytit chybove hlaseni z nejake akce, tak v konzoli napises:
script

to je programek, ktery zacne zaznamenavat vsechny vystupy, co se zobrazujou v konzoli

a nasledne v konzoli spustis prikaz, ktery chces zkoumat

nebo
script -c spustitelny_program_nebo_prikaz

Vysledky najdes v souboru typescript v pracovnim adresari (to je ten, ve kterym jsi program spustil) nebo pri spusteni s parametrem:
script -c spustitelny_program_nebo_prikaz nazev_logovaciho_souboru
se vypis ulozi v logovacim_souboru
viz man script

H.
« : December 14, 2008, 00:55:38 Hobil »

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #46 : December 14, 2008, 10:54:12 »

title linux
kernel (hd0,5)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788
initrd (hd0,5)/boot/initrd.img

title windows
root (hd1,0)
Koukal jsem do toho výpisu z fdisku a skoro by se mi zdálo, že by v tomhle výpisu mělo byt
:
  kernel (hd0,0) 
protože spouštění je na první části prvního disku...šel by sem dát ještě výpis toho souboru device map?

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #47 : December 14, 2008, 11:51:21 »

Ale ovšem, device map: (fd0) /dev/fd0(hd0) /dev/sda (hd1) /dev/sdb

A jinak ten kernel (hd0,0) jsem na doporučení Hobila přepsal schválně na kernel (hd0,5), zmiňuji se o tom viz minulé příspěvky.


« : December 14, 2008, 11:53:25 Robix »
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #48 : December 14, 2008, 12:09:44 »

byl to jen pokus zjistit, jestli neni bootovaci oddil nastaveny spatne. Porad mi tu chybi vypis z /etc/fstab, aby se dalo rict neco presnejsiho.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #49 : December 14, 2008, 13:41:23 »

Tak tady (vlastně v příloze) je ten výpis /etc/fstab 

* fstab (0.67 - 193 .)
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #50 : December 14, 2008, 14:45:24 »

Takze tvuj /etc/fstab:
:
  # Entry for /dev/sda1 :
UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd / ext3 relatime 1 1
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=505313fd-4366-4e42-83d8-256032ea22c6 /home ext3 relatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
# Entry for /dev/sdb1 :
UUID=CEC09C45C09C35A5 /mnt/win_c2 ntfs-3g defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb5 :
UUID=DAFC8BB7FC8B8C87 /mnt/win_d ntfs-3g defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb6 :
UUID=01C84599A1FBB681 /mnt/win_e ntfs-3g defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda5 :
UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c swap swap defaults 0 0
Takze startovaci oddil pro linux by mel opravdu byt /dev/sda1, v grubu se to znaci jako hd0,0
startovaci oddil pro windows je sdb1, pro grub hd1,0
ten dalsi linuxovy oddil je /home (to byl ten pokus hd0,5), takze se to musi v /boot/grub/menu.lst prepsat na hd0,0

Zkuste pri startu vybrat linux
jeste me napada, jestli neni chyba v uuid disku, to by taky mohlo generovat tyhle potize.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #51 : December 14, 2008, 16:48:40 »

Tak jsem opět změnil menu.lst a to z původního. Místo 5 sekund jsem nastavil 10 a vymazal map (0x81) (0x80) a map (0x80) (0x81), takto to vypadá:
:
timeout 10color black/cyan yellow/cyangfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenudefault 3title linuxkernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c splash=silent vga=788initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle linux-nonfbkernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  resume=UUID=4f17ec2c-b0d8-4191-a908-02bedf4e7f5c
initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle failsafekernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f24bb02c-3a10-4a4c-95fb-d3aecf6684fd  failsafe
initrd (hd0,0)/boot/initrd.imgtitle windowsroot makeactivechainloader +1

A to taky nepomohlo. Ješte by mě zajímala ta chyba uuid disku

Jinak tu mám ještě video: www.lovely-dream.wz.cz/start.avi 15,2 MB, které ukazuje jak se mi spouští PC až po GRUB. Po tom co video skončí, tak si můžete představit, že by to tam bylo tak dlouho, než by zas někdy za pár dní vyplivla elektřina. Takže jsem opět tam, kde jsem už od začátku. Nějaké jiné rady? 
« : December 14, 2008, 16:52:18 Robix »
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #52 : December 14, 2008, 22:22:17 »

jeste me napada, jestli neni chyba v uuid disku, to by taky mohlo generovat tyhle potize.
H.
UUID disku v fstabu není podstatné, znám i funkční fstaby kde je použito linuxové značení hdaXX....
mám v hlavě, že problém je v device map...jen to nemůžu najít, natož si vzpomenout....to je součástek, který je třeba opravit...mám z toho husí kůži, snad se mi podaří objevit správný návod.

prostý user
...selským rozumem...
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #53 : December 14, 2008, 22:30:16 »

o uuid je zminka napr. zde:
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=8711.msg52235#msg52235
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #54 : December 21, 2008, 21:09:16 »

No co se týče UUID je vše OK. Podkud stačí porovnání obsahu menu.lst a fstab. Jinak co jsem podnikl, v menu.lst jsem dal místo trojky jedničku, aby mi bootoval LINUX. A ve fstab jsem NTFS-3G přepsal na NTFS, někde jsem čet, že to pomohlo. No výsledek byl stejný viz video:No to už mě fakt dost dopálilo, tak jsem vymazal složku grub. Znova zapínám PC a opět to samé, viz video výš. Tak teda fakt nevím co dál dělat. Njespíš si pořídím jiný Linux, třeba openSUSE 11.1  .
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #55 : December 21, 2008, 22:51:14 »

dneska jsem u jednoho znameho taky bojoval s grubem.
Nakonec jsem to vyresil tak, ze jsem znovu spustil z DVD instalaci, dal failsafe mod a vybral Obnovit zavadec windows.
Kdyz to probehlo, vyzkousel jsem to a wokna bezely.
Pak jsem znovu spustil instalaci z DVD a dal aktualizovat. Instalator si zkontroloval stavajici instalaci, nic neinstaloval a vyhodil na obrazovku Zaverecna nastaveni, kde jsem mohl grub znovu nastavit.
Dal jsem ho do mbr disku, na kterym nebyl OS windows, ale jen datovy ntfs oddil. Nasledne jsem v biosu prehodil poradi disku tak, aby pocitac startoval z toho, kam jsem ulozil grub. Bylo to hotovy za 10 minut i s tou "instalaci/neinstalaci".
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #56 : January 03, 2009, 21:37:19 »

Už mi to konečně funguje  .

Ale ještě napíšu, co jsem dělal a čím to bylo. Takže jsem si stáhl openSUSE 11.1 ONE, tento OS mi fakt nesedl. Takže jsem znovu vypálil Mandriva Linux 2009 na DVD-RW. Tu "instalaci/neinstalaci", jsem ani nezkoušel (stejně by nepomohla). A jako hlavní věc co jsem udělal byla výměna HDD, místo 120GB HDD jsem použil 200GB HDD. Nainstaloval jsem Mandriva Linux 2009 a všechno běželo jak má.

Takže je jasné, že chyba byla v HDD. Jen teda nevím jaká  . No to už je stejně jedno, protože ten 120GB HDD dám do skříně(dřevěné), protože 3 HDD v PC - to by topilo jak topení  .

A všem co jste se podíleli na řešení mého problému děkuji. 
: 1 2 3 [4]
   |   
 
: