Přihlásit
: 1 [2] 3 4
   |   
: Jak na Grub  ( 12190 )
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #15 : December 01, 2008, 15:54:55 »

Samozřejmě, že jsem po instalaci vytáhl DVD. A pak nastavil bootování z HDD. A OS nenaběhl ani jeden (jen seklej GRUB). No pak jsem zas nastavil bootování z CD-ROM, znovu vložil instalačku Mandriva Linuxu 2009, abych to nějak ještě pořešil. Bohužel bezúspěšně.

Tak bych prosil nějakou rozumnou radu, která vyřeší můj problém. 
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #16 : December 01, 2008, 19:49:47 »

SGB používám už nějakej pátek a jeho úspěšnost hodnotím tak na 85%. Ještě nikdy jsem ale nepoužil USB verzi...zkus CD, stačí malinkatý 8cm.
A neřvi na mě, já to mám vyzkoušený!

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #17 : December 01, 2008, 23:35:40 »

Tak jsem si stáhl super_grub_disk_0.9766.iso, ten Grub už se choval jinak. Zkoušel jsem hodně možností. Ale opět se mi nepodařilo spustit ani jeden OS. A když jsem dal opravit grub na daném HDD tak se mi to opět seklo a nic se neudělalo. Tak já už fakt nevím jak to spustím tu Mandrivu. 
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #18 : December 02, 2008, 00:03:19 »

dej sem prosím výpis
:
  fdisk -l
lépe jako root

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #19 : December 03, 2008, 20:27:22 »

Tak tady je ten výpis:



A tady je ještě další info:



Sice nevím, jestli toto budou užitečné informace, ale když mi to pomůže budu rád. 
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #20 : December 03, 2008, 20:37:24 »

no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví rady...zkusil bych
:
  fdisk /dev/sda
potom volbou
:
  m
vypsat nápovědu a tam to uvidíš.

P.S. a počkej až na to ještě někdo koukne, ať v tom nejsem sám


jo a potom to bude startovat z disku s Wídlema...takže nastav bios, případně do toho znovu pust SGD.
« : December 03, 2008, 20:43:03 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #21 : December 03, 2008, 20:48:26 »

no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví
jj, tohle muze byt problem, pokud to bios neumi spravne obhospodarit.
V biosu by melo byt mozne urcit, ktery disk ma startovat system, uz jsem to tady myslim psal.
takze u disku s mandrivou zrusit priznak pro bootovani (jak pise Karel), startovat by pak mely jen wokna.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #22 : December 03, 2008, 21:39:55 »

no tak já tam vidím boot flag na obou discích, takže podle mě si s tím ta mašina neví
jj, tohle muze byt problem, pokud to bios neumi spravne obhospodarit.
V biosu by melo byt mozne urcit, ktery disk ma startovat system, uz jsem to tady myslim psal.
takze u disku s mandrivou zrusit priznak pro bootovani (jak pise Karel), startovat by pak mely jen wokna.
H.
Nee, pak by měl naběhnout Grub na disku Widlebach páč už tam je...

prostý user
...selským rozumem...
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #23 : December 03, 2008, 21:46:40 »

ja jsem to pochopil tak, ze grub je na lin disku; kdyz ho odpoji, startuji rovnou wokna, kdyz pripoji, pak grub -> problemy.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #24 : December 03, 2008, 22:05:47 »

jj, pročet jsem to zpátky i to je možný. Ovšem po úpravě boot flagu uvidíme, o jakou úpravu se pokusil pomocí SGB, jedna z prvních je tam umístit grub do mbr. Konečné řešení si ještě vyžádá trošku pozornosti...protože taky logicky v grubu možná nebude obsažena volba "jiný OS". Navíc jsou ty disky obráceně, master by měl být ten sdb asi...
« : December 03, 2008, 22:08:20 karel kudrna »

prostý user
...selským rozumem...
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #25 : December 03, 2008, 22:24:25 »

jj, muze to tak byt.
ale ja uz budu muset koncit, zitra vstavam v 5...
Takze ahoj, H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #26 : December 03, 2008, 22:46:52 »

Ano Hobil to pochopil správně:
ja jsem to pochopil tak, ze grub je na lin disku; kdyz ho odpoji, startuji rovnou wokna, kdyz pripoji, pak grub -> problemy.
H.
Jen mám strach, si dávat GRUB na disk s Windows Vista. Takhle mám pořád záruku, že mi OS naběhne. Jinak, když odstraním GRUB(což nevím jak bych udělal) z disku kde mám Linux. Tak Linux nebude mít možnost se spustit nebo jo? I když o tuto možnost asi přišel už při instalaci .

Pomůže mi v řešení nějak ten Super Grub Disk, co mám na CD-RW?

Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #27 : December 03, 2008, 23:09:19 »

jeste posledni odpoved: grub na windows system rozhodne ne
dejte ho na linuxovy disk (do mbr).
funguje (nebo ma to fungovat) tak, ze pri startu se spusti grub a podle vyberu OS predhodi biosu ke spusteni prislusny oddil/disk jako startovaci a umozni tak spustit prislusny OS. Vlastni zavadec windows se nesmi poskodit.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #28 : December 03, 2008, 23:26:09 »

hm, je to ještě k diskusi. V tom případě by asi bylo lepší odstranit boot flag z sdb. Já mám už rok jenom linux, tak tohle neřeším...v případě, že systém nenaběhne je i tak možnost pomocí SGD buď obnovit boot flag, nebo zavaděč windows...otázka jaký používáš systém jako hlavní.

prostý user
...selským rozumem...
Robix
Jr. Member
**

Karma: 0
: 75



« #29 : December 04, 2008, 20:17:17 »

Jako hlavní OS používám Windows Vistu. Ale když odstraním nebo přepíšu Grub z Linuxového disku opět Grubem, jak bude vědět které OS bude moc spouštět? A co když mám nějaké špatné nastavení a ten nový Grub ho vezme a zase se žádný OS nespustí. 
: 1 [2] 3 4
   |   
 
: