Přihlásit
: 1 [2]
   |   
: wine chce aktualizovat databázi urpmi  ( 4873 )
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #15 : January 04, 2009, 01:25:29 »

Nove wine 1.1.12 je v mem repozitari /viz podpis/

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Pepep
Sr. Member
****

Karma: 1
: 409



« #16 : January 04, 2009, 01:40:35 »

Klucí zlatí, vy jste se mi tady ale rozdováděli !

Povedlo se mi to, už senilním, nějak jsem na tyhle možnosti zapomněl; díky Pavle, Ivane, Honzo, Jakube, Peťoši
Opravdu jsem nainstalil z
ftp://ftp.free.fr/mirrors/ftp.mandriva.com/MandrivaLinux/official/2008.1/i586/media/main/backports/
nejdřív libwine, pak wine a už jsou v hlavní nabídce a maká to.

A zkusím si přidat do zdrojů i další doporučené repa. Ale určitě ne jako aktualizační - z toho jsem se šel jednou málem střelit do šišky - natáhla se tuna softu a Pavel mě pak musel vzdáleným přístupem zachraňovat.
Dodnes to na onom PCdle jede - už bych tam měl sakryš dát alespoň 2008.1 - já tý 2009 furt nějak nevěřim

Pro Peťoše - ještě jsem nepřehupsl z 2008.1 tak zatím Tvým repo musím, ač nerad pohrdnouti

Díky pánové, dobrou, už jdu na kutě.
« : January 04, 2009, 02:17:50 Pepep »

Křížením kanibalů a parazitů nám vznikají buď úředníci (tedy i policajti, soudci či politikové) nebo manageři. Komunisti a fašounci. A exekutoři.
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #17 : January 04, 2009, 05:13:07 »

Nikdy, opravdu nikdy, jsem si nestěžoval na nefunčnost Mandrivy. Naopak, vyzkoušel jsem mnoho dister a musím říct, že Mandriva je nejlepší a to i proti takovému Ubuntu, které je dnes známější.

No, pod se chtě nechtě musím podepsat, i když samozřejmě mám vůči MDV výhrady a ne malé .

Zvláštní, já to tak dělám dlouhou dobu a nikdy jsem se s nějakou chybou nepotýkal, pokud si dobře pamatuji. Jednalo se samozřejmně o programy, ne grafická prostředí a podobně.

Asi máte štěstí nebo jste opatrný, bohužel to neplatí pro každého. Nyní ukázku, jak vypadá taková typická situace z praxe:
  • Stáhneme z neoficiálního repo R balíček B, který chce ale knihovnu K. Tu sice máme, ale ne verzi z repozitáře R, tam je novější, než máme my. Takže stáhneme z R i knihovnu a obé si ručně nainstalujete (repo R nemáme! přidáno jako zdroj).
  • Balíček B je ale špatně udělán, takže požaduje pouze a jen knihovnu K z repo R (stává se a ne málokdy). S jinou knihovnou řve, vadí mu nejen nižší, ale i vyšší či je mírně odlišná verze. Toto může mít opodstatnění, ale velmi často nemá a jde o chybu tvůrce balíčku.
  • Na knihovně K přitom závisí programy X, Y a Z instalované řekněme z oficiálních repos. Ty jsou udělány korektně a nevadí jim, že jsme nahodili novější verzi knihovny K z R. Intenzivně používáme aplikace X a Z a všechno běží k plné spokojenost.

Tím jsme si zadělali na problémovou situaci. Každý normální člověk asi tak do měsíce spolehlivě zapomene, že balíček B instaloval standalone a spolu s ním instaloval i knihovnu K. Řekněme, že po půl roce vyjdou oficiální aktualizace knihovny K a spolu s ní i aktualizace programů X, Y a Z. Půjde o důležitou aktualizaci, a chyba, již opravuje, může mít za následek ztrátu dat. Na liště se objeví vykřičník, ale pokus o update nedopadne dobře. Nastat mohou dvě zhruba dvě situace:

  • RPMDrake nabídne k instalaci spolu s knihovnou K i balíčky X, Y, Z. Protože náš extra balík B závisí na extra knihovně K, tak nám napíše, že "aby bylo možné K, X,Y,X... aktualizovat, musím odebrat B". To je ta lepší varianta, protože je možné alespoň nějak aktualizovat.
  • Horší varianta je, když se to někde zašmodrchá trochu víc a RPMDrake napíše "promiňte, ale následující balíčky nelze aktualizovat" a skončí.

Nyní jsme v situaci, kdy nutně potřebujeme k práci aplikace B, X a Z, ale buď ztratíme B, nebo riskujeme problémy (ztrátu dat) s aplikacemi X a Z. No a babo raď.

Řešení je několik (ignorovat balíčky, znovu něco stahovat atd.), ale jen jedno je správné: přidat si do zdrojů repo R. Jestliže se totiž problém objevil nám, objevil se i tvůrci repozitáře a ten svoje balíčky opraví (v podstatě musí, pokud je používá) tak, aby ke kolizi nedocházelo. Při aktualizaci pak RPMDrake udělá to, co musí - stáhne aktualizované B a K z R a aktualizované X, Y, Z z oficiálních repos. Kdybychom repo přidali hned, žádný problém by ani nevznikl - a to je přesně ten důvod, proč jsem se ozval!

Obě výše uvedené situace jsou pro běžnou lamu těžko řešitelné, protože už mezitím zapomněla na to, jak a co instalovala. Zde bude tvrdit, že všechno je OK, zdroje má povolené, nic speciálního nikdo nedělal. Mezitím vyzkouší asi tak 5-10 expertních rad, kterými si ten systém ještě víc rozvrtá. Pak začne tvrdit, že chyba musí být na straně Mandrivy a skončí u reinstalace. V lepším případě to dá dohromady po desíti doplňujících dotazech a půldenní intenzivní péči někoho zde. Každopádně jsou to zbytečné problémy a zbytečná práce na všech stranách a to je další důvod, proč jsem se ozval! Přitom je evidentní,  že chyba byla zcela jasně mezi židlí a klávesnicí.

Příklad, který jsem uvedl, je ve skutečnosti velmi jednoduchý a je v něm jeden problémový balíček, v reálu je to se závislostmi mnohem, mnohem horší. Stačí aby v R byly třeba čtyři potřebné knihovny, nebo byly použity standalone balíčky z více zdrojů. A stává se to docela často, stačí si projít archiv fóra. Proto opakuji: jsou-li balíčky ve zdroji, je jediným správným  řešením přidat si celý zdroj, nikoliv stahovat samostatné balíčky! Existují výjimky tehdy, kdy je poskytován pouze balíček, ale je jich opravdu málo (Skype, flash apod).

Nemám problém s tím, že to praktikujete, ale neraďte to, prosím, ostatním a už vůbec ne ve formě "v takových situacích je nejlepší stáhnout RPM balíček přímo z WWW stránky". Odpověď je ano, ale musíte přesně vědět, co děláte. A to spousta lidí prostě netuší, protože je to většinou ani nezajímá. Pro ně to rozhodně není dobrá rada, spíš naopak, je to velmi špatná rada!

No a když to tu napíšete dvakrát, lehce se z toho může stát "štábní kultura" (viz třeba známý banánový efekt) a radit to začne každý bez ohledu a neznalosti rizik s tímto postupem spojených.  Ve výsledku to znamená tunu zbytečné práce s postiženými a další tunu zbytečné práce při odstraňování toho efektu. Tolik ve stručnosti. Děkuji za pochopení.

Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #18 : January 04, 2009, 11:51:12 »

Předtím jsem to nenapsal, ale tento postup aplikuji u RPM, které jsou pro M2009.0, kterou aktuálně používám a navíc jsou přímo od výrobce daného software, popřípadě z toho serveru, který jsem psal níže, ale i tak platí, že jsou pro Mandrivu 2009.0. Jen sem tam instaluji RPM pro jinou verzi Mandrivy, než 2009.0, teď jsem třeba instaloval Pidgina pro M2009.1, pro kterou vyšly RPM dříve, než pro M2009.0

Jen v případě Pidgina jsem udělal vyjímku a stáhl jsem si RPM pro jiné distro, protože se ten plugin pro Mandrivu nedělá, nebo já ho nenašel. A při kompilaci to psalo hodněš závislostí, tak jsem toho nechal.

Samozřejmně takový postup je aplikovatelný jen u programů, které nemají moc závislostí. Opera(0 dalších RPM), Pidgin(celkem 4 RPM), OpenOffice(0 dalších RPM - všechna potřebná jsou zabalena přímo do archívu, který je na dom. stránkách), ....

Nevěděl jsem, že to je nějaký hardcore postup, jsem tak zvyklý z dob Windows, kdy jsem si všechny programy stahoval z domovských stránek. Samozřejmně systémové věci takhle nedělám, nejsem blázen, jen aplikace klasického typu.

Navíc, chci se zeptat, jak to má řešit ten, co nemá internet?

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #19 : January 04, 2009, 12:08:36 »

Ten kdo nema internet by mel dle meho soudu instalovat jen z DVD (v CZ verzi najde temer vse, co muze potrebovat).
Pokud ma dalsi pozadavky, pak je idealni stahnout nekde cele repo, vypalit a pridat jako dalsi vymenny zdroj.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #20 : January 04, 2009, 12:11:23 »

Jen v případě Pidgina jsem udělal vyjímku a stáhl jsem si RPM pro jiné distro, protože se ten plugin pro Mandrivu nedělá, nebo já ho nenašel. A při kompilaci to psalo hodněš závislostí, tak jsem toho nechal.
rpm.phone je jeste dobry, protoze na svych strankach uvadi odkaz i na tzv. src.rpm, ze kterych se da (obcas rovnou, obcas s malymi upravami) ubalit rpm prave pro ten OS, ktery mas ty (jen tak pro zajimavost, co to bylo za balicek?)

Navíc, chci se zeptat, jak to má řešit ten, co nemá internet?
Tohle jde uz celkem tezko. V dnesni dobe uz ma internet asi fakt kazdy, kdo ma pocitac. Pokud mas FUP (datovy limit) a v praci mas dost casu, je mozne udelat si mirror repozitaru na externi disk, ktery si preneses domu. Popisuje to Ivan ve sve knizce
http://www.bibri.net/Mandriva/doc/manual-mdv-2008.1cz_Instalacni_a_uzivatelska_prirucka.pdf

(Hobil uz odpovedel, ale kdyz jsem si s tim dal tu praci... )

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #21 : January 04, 2009, 13:10:31 »


.... (jen tak pro zajimavost, co to bylo za balicek?)....

No, řešil jsem stejný problém jako zde:

http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9624.0

Psali tam, že je potřeba Switch Spell plugin, který je v purple-plugin_pack. No a ten jsem právě nenašel pro Mandrivu. Zkoušel jsem kompilovat, leč to mělo hodně závislostí, jestli se dobře pamatuju a nakonec jsem stáhl RPM pro OpenSuse 10.3 a ono to jede.

Uznávám, jedná se hodně o hard postup, ale hlavní je, že to funguje a už se používá i CZ slovník pro kontrolu.

Mimochodem, přeci kdyby rpmdrake zjistil, že jsou ty složky jinak(OpenSuse vs. Mandriva), jak psal někdo dříve, tak by něco vypsal a odmítl provést instalaci ne?

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #22 : January 04, 2009, 13:21:21 »

Mimochodem, přeci kdyby rpmdrake zjistil, že jsou ty složky jinak(OpenSuse vs. Mandriva), jak psal někdo dříve, tak by něco vypsal a odmítl provést instalaci ne?

On nekontroluje, kde se ktera vec v systemu nachazi, ani jestli to je spravne prolinkovano... On resi ne/splnene zavislosti na ty ktere balicky, pak to nainstaluje. Pokud mas spravne jmeno balicku ale spatne ubaleno, tzn. ze je jinde v systemu, nez by mel byt...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #23 : January 04, 2009, 13:24:32 »

On nekontroluje, kde se ktera vec v systemu nachazi, ani jestli to je spravne prolinkovano... On resi ne/splnene zavislosti na ty ktere balicky, pak to nainstaluje. Pokud mas spravne jmeno balicku ale spatne ubaleno, tzn. ze je jinde v systemu, nez by mel byt...

Aha, to je škoda Tak snad někdy v budoucnu budou řešit i takové záležitosti

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #24 : January 04, 2009, 13:28:49 »

V pripade vetsich projektu by baliky byly dvakrat tak velike, kdyby mely tohle jeste obsahovat a instalace by trvala neskutecne dlouho...

jinak onen plugin_pack je v mem repozitari...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #25 : January 04, 2009, 13:34:49 »

V pripade vetsich projektu by baliky byly dvakrat tak velike, kdyby mely tohle jeste obsahovat a instalace by trvala neskutecne dlouho...

jinak onen plugin_pack je v mem repozitari...

Odkdy to tam je?

Moc děkuji.

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #26 : January 06, 2009, 12:41:41 »

Nevěděl jsem, že to je nějaký hardcore postup, jsem tak zvyklý z dob Windows, kdy jsem si všechny programy stahoval z domovských stránek. Samozřejmně systémové věci takhle nedělám, nejsem blázen, jen aplikace klasického typu.

Hardcore to není - je třeba rozlišovat, jestli jsou balíky ve zdroji nebo ne.  Když ano, správná cesta je pracovat s celým zdrojem, viz důvody výše. Jde-li o samostatně poskytovaný balík, pak je ten postup správně, ale takových balíčků je naprosté minimum.

Navíc, chci se zeptat, jak to má řešit ten, co nemá internet?

Zdroje má na DVD nebo si je rovnou hodí na disk. Pro tyto lidi je vhodná CZ edice:  http://wiki.mandrivalinux.cz/kterou-edici-mdv-zvolit, kde je skoro všechno i pro lidi offline.

: 1 [2]
   |   
 
: