Přihlásit
: 1 ... 3 4 [5]
   |   
: Mandriva na notebooku Compal FL90  ( 15201 )
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #60 : March 13, 2009, 11:59:49 »

Chtěl bych se zeptat na nějaký dobrý linuxový program pro tento účel.

Konzolový e2fsck, GSmartControl pro testování pomocí S.M.A.R.T., TestDisk... Taky výrobci disků mívají svoje utility, i pod Linux (třeba Seagate).
Windowsovský scandisk ti opraví jenom win - oddíl.
viz také http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9949.0

Zkus někdy při tom "zatuhnutí" při startu pár minut počkat. Mně se taky někdy stává, že NTB při staru jakoby nic nedělá, a za chvíli se zase rozjede. Myslím, že je implicitně nastavená kontrola disku po určitém počtu startů a když ji přerušíš, tak to může způsobit problémy. Opravte mě někdo, jestli se pletu...

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #61 : March 13, 2009, 13:42:41 »

Díky za radu. Vyzkouším asi vše postupně.
Zaráží mě jedna věc, pokud se mi zasekne tímto způsobem Linux, nelze nabootovat ani Windows. Ani po několika pokusech. No a pokud projedu v nouzáku WinXP scandisk, nabootuji oba systémy. Takže musí docházet k poškození oblasti využívající oba systémy.

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #62 : March 13, 2009, 22:18:38 »

standardní vybavení linuxové distribuce obsahuje fsck. Lze ho spustit prikazem
fsck /dev/oddil
tedy napr. fsck /dev/sda1
Mel by se spoustet na odpojenem oddile/disku; jde-li o systemovy oddil, pak nejlepe z live distribuce.
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #63 : April 06, 2009, 22:01:01 »

Narazil jsem na další problém. Když po uspání notebooku do RAM ho probudím, nejde mi zvuk. Musím restartovat. Mám KDE 4.2.1, ovladače v KMix jsou naplno. Zkoušel jsem i různé přehrávače, hudbu i video. Nakopněte mě prosím někdo, jak problém vyřešit. 

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #64 : April 07, 2009, 19:49:40 »

podle meho se zpatky nenacte nejaky modul (budto), nebo to neumi zvukovka hardwarove, a to pak Ti nepomuze fakt nic...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #65 : April 07, 2009, 19:54:16 »

Díky za odpověď.
Pokud to neumí nevadí. Ono je to celkově s tím uspáváním notebooku špatný. Na HDD mi to nejde vůbec. Tedy uspat jo, ale vstávat nechce.

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #66 : April 07, 2009, 19:57:19 »

Vstavat? Mi se taky nechce
Vis, jak overit to s temi jadernymi moduly?

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #67 : April 07, 2009, 20:09:54 »

Vis, jak overit to s temi jadernymi moduly?

To víš, že nevím. Jen nevím, jestli je to na diskuzi nebo na Jabber.

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #68 : April 07, 2009, 20:15:11 »

Je to na diskusi sem, protoze to muze potrebovat vic lidi...

Jako root napis prikaz
lsmod > pred

cimz vytvoris soubor s nazvem pred, ve kterem bude seznam modulu nactenych v jadru pred uspanim

uspis, probudis a jako root zadas dalsi prikaz:

lsmod > po

Tedy budes mit dva seznamy, pred a po. Pomoci diff je srovnas:
diff pred po

Vypisi se Ti rozdily mezi temito soubory.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #69 : April 07, 2009, 20:24:26 »

Ó jak jsi mocný Peťoši.  Přitom je to tak jednoduché - přesměrovat si výstup do souboru a porovnat. Jen kdybych si byl býval vzpomněl na příkaz lsmod. Jdu se stydět.
Díky, vyzkouším.

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #70 : April 07, 2009, 21:08:05 »

Narazil jsem na další problém. Když po uspání notebooku do RAM ho probudím, nejde mi zvuk. Musím restartovat. Mám KDE 4.2.1, ovladače v KMix jsou naplno. Zkoušel jsem i různé přehrávače, hudbu i video. Nakopněte mě prosím někdo, jak problém vyřešit. 
Většina problémů jde v linuxu vyřešit bez restartu - novým načtením modulu (jak ti radili jiní), nebo opětovným spuštěním služby. Pravda napřed je potřeba zjistit, v čem problém vězí... 
Já bych v případě problémů se zvukem zkusil restartovat alsa (jestli to používáš):
:
/etc/init.d/alsa force-restart
Něco podobného určitě jde i s pulseaudio.
Já zas musím po probuzení z hibernace znovu načítat modul pro wifi... 

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #71 : April 07, 2009, 21:30:23 »

 Díky i tobě za radu. Budu zkoušet zítra, věřím že mi rady pomohou.

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
Josef Jebavý
Jr. Member
**

Karma: -1
: 80


« #72 : April 23, 2009, 21:08:58 »

...Když po uspání notebooku do RAM ho probudím, nejde mi zvuk......

me po probuzeni (z DISKU) zvuk funguje 100% spravne

mas v /etc/modprobe.conf radek :
options snd_hda_intel model=toshiba position_fix=0

myslim ze parametr "position_fix=0" me tenkrat pomohl



(jinak se me porad obcas stava, ze po zavadeci se me objevi cerna obrazovka ale nic nenabehne, uz to hnedka poznam a rovnou resetuju)
« : April 23, 2009, 21:11:09 Josef Jebavý »

Linux admin a vývojář softwaru a hardwaru.
Dom
Full Member
***

Karma: 3
: 202

253870340
« #73 : May 24, 2009, 22:56:22 »

Tak mám další potíže s NTB. Nejdříve však poznatky z minulých dotazů.
lsmod > pred

lsmod > po

Tedy budes mit dva seznamy, pred a po. Pomoci diff je srovnas:
diff pred po

Vypisi se Ti rozdily mezi temito soubory.
Takže Peťoši, oba soubory jsou totožné, takže žádný modul nechybí. Zjistil jsem však, že to není pouze zvuk co nejde. Audiosoubory přehrávač nepřehrává, čehož jsem si dříve nevšiml (takže nemůžu slyšet zvuk) a video jde šíleně trhaně. Pomohl restart X-serveru.

mas v /etc/modprobe.conf radek :
options snd_hda_intel model=toshiba position_fix=0

myslim ze parametr "position_fix=0" me tenkrat pomohl
Díky, vyzkoušel jsem řádek vložit, ale nepomohlo.

(jinak se me porad obcas stava, ze po zavadeci se me objevi cerna obrazovka ale nic nenabehne, uz to hnedka poznam a rovnou resetuju)
Tak toto mě stále tíží nejvíce. Jediné použitelné jádro je 2.6.27.14-desktop-1mnb. To jediné je poměrně úspěšné při bootování (cca 80% úpěšnost). U ostatních buď černá obrazovka a zamrzlý systém, nebo nepoužitelný touchpad, popř. jiné neřesti.



Nyní se však nemohu nabootovat vůbec. Pokud překonám pro mě "strašidelnou" černou obrazovku, tak se dostanu až na přihlašovací obrazovku a tam končím. Nelze pohnou myší, nefungují klávesy ani žádná klávesová kombinace. Jediné funkční tlačítko je "Sofwarový vypínač".
Prosím o radu, jak se z této, pro mne bezvýchodné situace dostat.
Díky

Compal FL90, MDV 2010.2, KDE 4.5.5
: 1 ... 3 4 [5]
   |   
 
: