Přihlásit
: [1] 2 3 4
   |   
: Mandriva Linux 2009 CZ.. KNIHA?  ( 10737 )
sepilko
Newbie
*

Karma: 0
: 30


« : January 08, 2009, 18:53:04 »

Zdravim..Rad by som si vyskusal  Mandriva Linux 2009  . Linux som uz pouzival a pouzivam Suse 11.1..    Oplati sa investovat do Knihy   a kupit DVD so Soft  co je na DVD ?....Ma s tym niekto skusenost ?...
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : January 08, 2009, 18:56:05 »

Rozhodne vyplati:
http://www.bibri.net/2008/12/18/mandriva-linux-2009-cz-je-hotov/
http://www.mandrivalinux.cz/podrobnosti-o-ceske-verzi-mandriva-linuxu-2009-0

Zvlaste, pokud jsi nikdy driv s Mandrivou nepracoval.
(sam s Mandrivou delam uz chvilku a presto kazdou knizku kupuju...)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #2 : January 08, 2009, 19:08:08 »

za sebe říkám, že se to oplatí

zkušenost s tím mám, kdybych neměl danou knihu (předchozí verzi), tak bych se vzhledem k nepochopení odlišností mezi widlemi a linem, které mi nebyl schopen nikdo v mém okolí vysvětlit (žádného linuxáka jsem předtím neznal), asi navrátil do područí mrkvosoftu

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
sepilko
Newbie
*

Karma: 0
: 30


« #3 : January 08, 2009, 19:17:24 »

Vdaka.... A este taka otazka.... v OpenSuse  to funguje tak ze ak instalujem nejaky  soft  hned mi automaticky nahodi co este ku tomu potrebujem aby to fungovalo a cez  repozitar  to pridam . Je to nieco aj tuna takto ak instalujem  Mandriva
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #4 : January 08, 2009, 19:22:38 »

jestli myslíte další balíčky kvůli závislostem, tak to samozřejmě funguje i v Mandrivě (v Ovládacím centru Mandrivy nebo světe div se i v konzoli)

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
sepilko
Newbie
*

Karma: 0
: 30


« #5 : January 08, 2009, 19:53:11 »

Ano ano to. Tak to idem vyskusat...
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #6 : January 09, 2009, 07:50:57 »

Jen bych jeste dodal, ze pro me vyznamnou devizou je oproti free verzi odladena instalace, po ktere mi bez problemu fungoval flash, java, prprietalni multimedia .... jen to KDE4 je trochu maso, ale drzim palce a cekam na KDE4.2.

Od verze 2008.1 jsem byl taky prekvapen bezproblemovou detekci sdilene tiskarny ve win xp - vse probehlo automaticky.

Trochu jsem bojoval s pripojenim sitovych disku (samba neni povolena) nakonec jsem to rozchodil pres cifs.

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #7 : January 09, 2009, 21:51:20 »

(1) Jen bych jeste dodal, ze pro me vyznamnou devizou je oproti free verzi odladena instalace, po ktere mi bez problemu fungoval flash, java, prprietalni multimedia .... jen to KDE4 je trochu maso, ale drzim palce a cekam na KDE4.2.

(2) Od verze 2008.1 jsem byl taky prekvapen bezproblemovou detekci sdilene tiskarny ve win xp - vse probehlo automaticky.

Trochu jsem bojoval s pripojenim sitovych disku (samba neni povolena) nakonec jsem to rozchodil pres cifs.
ad 1) - skoda jen, ze v multimediich je v nastavovacim scriptu pouzit kaffeine, ktery s sebou tahne kde. Jako dalsi problemek vidim to, ze scripty jsou funkcni jen v grafice (musi byt nainstalovan rpmdrake); pro urpmi jsou scripty nepouzitelne.

ad 2) ano, vyborne. Zrovna vcera jsem na jedne instalaci rozchodil dotycnemu i novy multifunkcni Epson Stylus Photo RX585 - jak tisk, tak scanner uplne hladce bez problemu.

H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Ivan Bibr
Administrator
Hero Member
*****

Karma: 52
: 3 298



« #8 : January 20, 2009, 21:18:30 »

ad 1) - skoda jen, ze v multimediich je v nastavovacim scriptu pouzit kaffeine, ktery s sebou tahne kde. Jako dalsi problemek vidim to, ze scripty jsou funkcni jen v grafice (musi byt nainstalovan rpmdrake); pro urpmi jsou scripty nepouzitelne.

Výběr Kaffiene je ryze pragmatický - je to nejlepší linuxový přehrávač, přehraje všechno, popisujeme jej v knize. Navíc ten default v 2009 byl naprosto nepoužitelný, nebyla jiná možnost než tam dát ten Kaffeine... Funkčnost skriptů v grafice je logická s ohledem na zaměření knihy. Zkušený uživatel určitě nemá problém s několika urpmi.addmedia a následným urpmi task-extra-cz.

Ocenil bych, kdyby mi podobné poznámky přistály v mailboxu. Na fóru lehce zapadnou, přičemž výše uvedené věci jde spravit celkem jednoduše.

Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #9 : January 20, 2009, 21:28:26 »

dovolil bych si to rici jinak:
kaffeine je nejlepsi linuxovy GUI prehravac: tj. ze se vsechno da nejak naklikat. Jako nejlepsi prehravac, aspon u me, je mplayer (z PLF). Ale to uz zabredavam do semantiky Kaffeine jako 'defaultni prehravac cz verze' schvaluju (vim, ze to nic neznamena, jen vyjadruji svou spokojenost nad opet perfektni knizkou a vubec celou CZ verzi

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #10 : January 20, 2009, 21:43:06 »

No já využívám SMPlayer, spojuje dokonalost MPlayeru a moji zdechlost pro comandline

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #11 : January 20, 2009, 21:45:17 »

Ackoli si to nekteri nemysli, tak bez terminalu se neobejdes
A navic, nektere veci proste myslim naklikat nejde... (dokonce ani v jistych alternativnich pseudoOS maji cernou skrinku zvanou 'prikazovy radek' )

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #12 : January 20, 2009, 21:54:04 »

Tak to samozřejmně vím Ale snažím ji používat co nejméně. Zrovna v případě filmů to je právě případ, kdy raději použiji GUI

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #13 : January 20, 2009, 21:56:28 »

Predpokladam, ze toto znas:
http://wiki.mandrivalinux.cz/navody-video-mplayer

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #14 : January 20, 2009, 22:04:28 »

Zatím ne...vážně nejsem nějaký comandlainista ;-) Ale jinak se to může hodit někdy. Děkuji

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
: [1] 2 3 4
   |   
 
: