Přihlásit
: [1] 2 3 4
   |   
: KDE 4.2beta - problémy s ním a jak z nich ven...  ( 11512 )
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« : January 18, 2009, 23:55:14 »

Rozhodl jsem se, že založím toto téma. Snad bude má snaha oceněna.

Intro:
Toto téma by mělo sloužit výhradně k řešení problémů spojených s KDE 4, zláště pak s Peťošovou verzí (4.1.96). Prosím žádné jiné témata zde nezačínat, obzvláště ne flame KDE vs. GNOME, dotazy na KDE 3 a podobně.

Proč:
Sjednocení místa pro řešení problémů s KDE 4 spojených a v konečném důsledku větší čistota fóra, kdy nebude potřeba ke každému problému zakládat nové téma.

Přidání repozitáře a instalace:

urpmi.addmedia Petos-KDE42-i586 http://physics.muni.cz/~petos/mandriva/2009.0/kde4/i586/

« : January 23, 2009, 12:42:15 Ivan Bibr »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #1 : January 19, 2009, 00:10:29 »

Zjištěné problémy u Peťošovy verze KDE 4.1.96:

1) Špatný font - skoro černý font na černém pozadí -> skoro neviditelné písmo.  Náprava: Musel jsem si stáhnout pomocí integrovaného průvodce jiný vzhled.

2) Nefungující Dolphine - ihned po instalaci se obsah složky otevíral v terminálu. Náprava: V "Nastavení systému" je potřeba nastavit v kartě "Výchozí aplikace" u nabídky "Správce souborů" možnost Dolphin, případně jinou alternativu dle vlastního uvážení.

3) Pokud zvolím, že chci u hodin vidět i sekundy, tak sekundovka se nehýbá. Týká se digitálních hodin v liště. U poslední stabilní verze 4.1.3 to nedělalo. Nápravu jsem neobjevil.

4) Ještě musím říct, že tato verze je, dle mého názoru, trošku náchylná k padání. U mě sem tam padne, když pracuji s Pidginem. Ale po posledním restartu zatím OK.

Tip na závěr: Zkuste si přepnout K-menu na režim Kickoff styl. Získáte tak rychlejší práci v nabídce, za předpokladu, že budete vyzžívat vyhledávacího políčka nahoře, napíšete co chcete spustit - třeba Opera - (už během psaní se objevují možné aplikace) a poté myší vyberete co chcete spustit, případně stačí zmáčknout enter a aplikace běží.

Samozřejmně se nejedná o novinku této verze, jen jsem na to zrovna narazil...

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
lpolk
Newbie
*

Karma: 0
: 49


« #2 : January 19, 2009, 06:16:48 »

Taky jsem aktualizoval na tuto verzi, více méně ze zvědavosti. Je vidět, že jde KDE4 kupředu. Ovšem nějaký čas to ještě potrvá. Bohužel po aktualizaci nejde spustit Amarok ani Digikam. Vypadá to na nějaký problém s Gstreamem na mém MCP73 Audio (nvidia). Zvuk v jiných aplikacích OK. Dál při pokusu o odeslání pošty padá Thunderbird.

„Šéfe, chci přidat!"
„Výborně! Jen přidejte, přidejte!"
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : January 19, 2009, 10:15:25 »

Bohužel po aktualizaci nejde spustit Amarok ani Digikam.
Digikam a amarok je treba odinstalovat a nahrat mou verzi (ma v nazvu pts misto mdv).
Dale jsem pres noc pripravil aktualizace kdebase4 a kdelibs4, tedy dvou nejzakladnejsich baliku. Pak by to melo byt snad stabilnejsi.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #4 : January 19, 2009, 10:50:58 »

Pilnej jako včelička!  Chlape, taky se trochu vyspi! (a jsou i jiné příjemné a důležité věci )

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #5 : January 19, 2009, 13:08:53 »

Takže bych se rád podělil o další chybky, nakonec ty hodiny nefungují, pokud cokoli na nich změním, třeba font a podobně. Také stále nejde změnit přihlašovací obrazovka přes průvodce v KDE 4.

Rád bych se zeptal:

1) Nevíte, jak přesvědčit KDE, aby mi K-Menu otevíralo po stisku WIN klávesy? Když se tomu snažím přiřadit klávesovou zkratku, tak vždy musím nastavit WIN klávesu + nějakou jinou, samotná WIN klávesa nejde ....

2) Můžete mi někdo poradit, jestli jde přepnout v této verzi Plochu tak, aby se chovala stejně jako v předešlých verzích KDE, čili abych nemusel mít na ploše widget "Pohled na složku", když chci mít na ploše několik souborů a složek? Pohled na složku se mi vůbec nelíbí a je rušivým elementem dle mého názoru...

Ano vím, že jdou ikony přemístit i na plochu, ale pak se tyto ikony nechovají jako ikony, ale jako widgety a jako takové s nimi nemůžu skoro pracovat...Mám na mysli situaci:

Stáhnu si archív, abych ho měl hned po ruce, tak si ho dám na plochu. Jenže chci jej rozbalit a jedinné co s ním můžu udělat je, že ho otevřu. Ve starších KDE bylo v kontextovém menu k výběru i "Rozbalit sem"....

Asi tohle už nepůjde, co? Proto bych se ještě rád zeptal, nevíte někdo, proč to vývojáři udělali právě takto?

KDE 4.1.96, které mám díky Peťošovi nainstalované, je už více méně normálně použitelné, klidně si dá na něj zvyknout a používat jej, leč právě práce s plochou je u mě zásadním důvodem, proč KDE 4.2 asi nebudu moc dlouho využívat (ač nerad, KDE je jinak OK)...
« : January 19, 2009, 16:32:58 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Hanz
Full Member
***

Karma: 9
: 164


Nemožné ihned, zázraky do dvou dnů.

443067362
« #6 : January 19, 2009, 14:09:50 »

Takže bych se rád podělil o další chybky, nakonec ty hodiny nefungují, pokud cokoli na nich změním, třeba font a podobně. Také stále nejde změnit přihlašovací obrazovka přes průvodce v KDE 4.


Čaute u mě ukazují veškeré hodiny čas 00:00 ale to se snad časem poddá (možná to řeší aktualizace nevím), jinak sem to zkusil naistalovat na čistou instalaci s GNOME tak sem si nechal přihlašovací obrazovku GDM a s tím už se dá něco dělat...

NB Acer Extensa 5230, Celeron dual-core T1600 1,66GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, Intel GMA 4500M, 15,4'' LCD, OS: Windows 7
NB Acer TravelMate 2414WLMi, Pentium M 2GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, Intel GMA 900, 15,4'' LCD, OS: Mandriva 2010.2 KDE 4.6.2
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #7 : January 19, 2009, 15:29:41 »

...jinak sem to zkusil naistalovat na čistou instalaci s GNOME tak sem si nechal přihlašovací obrazovku GDM a s tím už se dá něco dělat...

jj, to samozřejmně jde, jen mě mrzí, že ač je to RC verze, tak takovou chybu nenašli a neopravili. Snad neděláme něco blbě.

Takže ty hodiny blbnou nejen mě. Mě aspo fungují, ale mají tak malý font...

Nakonec jsem si dal Widget na plochu od Googlu(pomocí průvodce KDE) s hodinami a vypadají moc pěkně.
« : January 19, 2009, 16:32:11 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : January 19, 2009, 15:50:44 »

Kluci, musim rict, ze mam radost, ze to takhle tvrde testujete :-) Dneska vecer bude jeste jedna aktualizace, hadam tak kolem desate. KDE4.2 jde fakt dopredu pekelne rychle, takze snad to spravi tohle

Pro ty, co nevi, jak si pridat KDE4.1.96, tedy RC verzi noveho KDE4.2:
Otevrete si terminal jako root a napiste:
urpmi.addmedi --updates KDE4.2 http://physics.muni.cz/~petos/mandriva/2009.0/kde4/i586/ with media_info/hdlist.cz
a nasledne:
urpmi task-kde4-4.1.70-1pts2009.0
Dulezite je, aby to byly moje baliky (oznacene pts) nikoli Mandrivy (mdv). S temi to pote zlobi. Stejne tak budete-li mit problem s amarokem nebo digikam-em, tak je odeberte a nainstalujte z meho repozitare (maji ve jmenu pts). Jsou baleny pro tuto verzi KDE4.
« : January 19, 2009, 16:11:46 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
lpolk
Newbie
*

Karma: 0
: 49


« #9 : January 19, 2009, 16:09:34 »

Vše mám aktualizované, ale problém je pořád stejný. Nějak z toho nejsem chytrý. Tady je výpis ze spuštění Amaroku, ale v podstatě to samé je i při spuštění Digikamu, Juku ap. Na 4.1.3 jsem měl jiné problémy, ale toto šlo.
bash-3.2$ amarok
amarok(32643)/kdecore (KSycoca) KSycocaPrivate::openDatabase: Trying to open ksycoca from  "/var/tmp/kdecache-lpolk/ksycoca4"                                   
amarok(32643)/kdecore (KLibLoader) kde4Factory: The library "" does not offer a qt_plugin_instance function.                                                   
amarok(32643)/kdecore (KLibLoader) kde3Factory: The library "" does not offer an "init_phonon_gstreamer" function.                                             
amarok(32643) Phonon::KdePlatformPlugin::createBackend: using backend:  "GStreamer"                                                                             
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("default")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "default" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("default")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "default" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "HDA NVidia (ALC885 Analog)"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("x-phonon:CARD=0,DEV=0", "plughw:CARD=0,DEV=0")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "x-phonon:CARD=0,DEV=0" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "plughw:CARD=0,DEV=0" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "PulseAudio Sound Server"
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) ("pulse")
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) setProperty(device, "pulse" ) failed
virtual bool Phonon::Gstreamer::AudioOutput::setOutputDevice(const Phonon::AudioOutputDevice&) "PulseAudio Sound Server"
<unknown program name>(32642)/: Communication problem with  "amarok" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" "

bash-3.2$ KCrash: crashing... crashRecursionCounter = 2
KCrash: Application Name = amarok path = <unknown> pid = 32643
sock_file=/home/lpolk/.kde4/socket-PC_1/kdeinit4__0

„Šéfe, chci přidat!"
„Výborně! Jen přidejte, přidejte!"
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #10 : January 19, 2009, 16:15:57 »

zadej do konzole:
rpm -qa | grep amarok
a
rpm -qa | grep digikam

a vystup dej sem

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
lpolk
Newbie
*

Karma: 0
: 49


« #11 : January 19, 2009, 16:30:46 »

bash-3.2$ rpm -qa | grep amarok
libamarokplasma2-2.0.1.1-2pts2009.0
libamaroklib1-2.0.1.1-2pts2009.0
amarok-2.0.1.1-2pts2009.0
libamarok_taglib1-2.0.1.1-2pts2009.0
libamarokpud1-2.0.1.1-2pts2009.0
amarok-scripts-2.0.1.1-2pts2009.0
bash-3.2$ rpm -qa | grep digikam
digikam-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
libdigikamcore1-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
libdigikamdatabase1-0.10.0-1.beta8.2pts2009.0
bash-3.2$ rpm -qa | grep juk
juk-4.1.96-1pts2009.0

„Šéfe, chci přidat!"
„Výborně! Jen přidejte, přidejte!"
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #12 : January 19, 2009, 16:31:22 »

Ještě bych se rád zeptal, zda-li někdo neví, jak pomocí nějakého triku třeba,  "donutit" widget "Upozornit na zařízení" (to je to vedl K-Menu), aby mi zobrazoval i pevné disky a ne jen ty výměnné?

Tenhle widget, sem si hodně oblíbil a je škoda, že nezobrazuje i pevné disky.

Díky

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
b3da
Sr. Member
****

Karma: 7
: 385


« #13 : January 19, 2009, 20:40:16 »

Asi tohle už nepůjde, co? Proto bych se ještě rád zeptal, nevíte někdo, proč to vývojáři udělali právě takto?
Někde jsem četl, že v Kde4.2 by měla být volba mezi novou a klasickou verzí plochy. Jestli to bude pravda a jak to bude fungovat nevím.

Jinak mě to naopak vyhovuje. Na ploše mám jen pár widgetů. Ikonek a souborů jsem se zbavil již dávno. Jen tak pro zajímavost dva odkazy proč nemít plochu jako skladiště. Netvrdím, že to vyhovuje všem, ale za přečtení to stojí.
:
http://www.mujmac.cz/art/sw/budte-produktivni-udelejte-si-poradek-na-plose.html
:
http://timemanagement.blog.zive.cz/2008/08/rozbita-okna-a-poradek-na-desktopu/

Nejsem zrovna velký tester. Nemám na to tolik času. Takže jsem vyzkoušel jen Kde, Gnome a Xfce. Posledně jmenované prostředí zavedlo ikony na ploše až nedávno a ostatní tzv. lehká prostředí to neumí dodnes. Viděno v této souvislosti. Není to tak trochu návrat ke kořenům Unixu....? 

Dotaz pro zkušenější Linuxáky. Které prostředí umí a které neumí ikony na ploše? A chybí vám ikony na ploše?
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #14 : January 19, 2009, 20:50:09 »

Dotaz na to, ktere 'umi a ktere neumi' je skoro nemozne odpovedet, protoze grafickych prostredi je hafo.
Dle meho na plochu patri jen informace: na KDE3 jsem tam mel superkarambu a kopete. Ted mam plochu cistou a bez ikonek a bez souboru - pouzivam Xfce a Blackbox (BB. takove veci neumi). Programy, ktere pouzivam, si pamatuji a volam z alt+f2, resp. z terminalu. Nejpouzivanejsi programy (terminal, FF, prehravac, kecalka) poustim/zobrazuji pres klavesovou zkratku.
Ale na toto je co jůzr, to názor. Kazdemu jak to vyhovuje :-)

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
: [1] 2 3 4
   |   
 
: