Přihlásit
: 1 [2] 3
   |   
: rodice a linux  ( 15219 )
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #15 : January 26, 2009, 14:43:40 »

aji RAR archívy? ty mi právě nešli, tak jsem si našel právě PeaZip, který vřele doporučuji

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #16 : January 26, 2009, 14:47:38 »

Na ty zaheslovane archivy me napadl Krusader ten to zvlada bez problemu
I u *.rar archivů? To mi teda nefunguje... (mám je na stolním PC, tak to zrovna nemůžu vyzkoušet, ale vždycky mi to otevřelo jenom prázdný obsah). Už jsme to tady někde řešili, i vícenásobné archivy, a byl mi taky doboručen xarchiver. Zatím jsem to nepotřeboval, tak jsem to nezkoušel.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #17 : January 26, 2009, 14:51:18 »

Píšu ze školy = MS only right now , čili jsem to nemohl zjistit.
To je peklo... Pak to chapu. PS: vy nemate na skole pocitace s UNIXem?

byl mi taky doboručen xarchiver
xarchiver neni program, ktery by neco sam rozbaloval nebo zabaloval. Je to pouze graficka nadstavba nad unrar, unzip a unXYZ. Neboli se drzi myslenky: program, co dela jednu vec, ale dela ji poradne (a dodano: graficke klikatko je jen dalsi program nad konzoli;) )

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #18 : January 26, 2009, 14:53:39 »

I u *.rar archivů? To mi teda nefunguje... (mám je na stolním PC, tak to zrovna nemůžu vyzkoušet, ale vždycky mi to otevřelo jenom prázdný obsah). Už jsme to tady někde řešili, i vícenásobné archivy, a byl mi taky doboručen xarchiver. Zatím jsem to nepotřeboval, tak jsem to nezkoušel.

aha, přehlídl jsem slovíčko "Krusader". Ten já nepoužívám , protože neumí zamknout záložky. Tak jsem si zvykl na Konqueror (snad jsem to napsal OK) a teď na Dolphina...

Co si pamatuji z Krusadera, tak u něj je myslím potřeba nastavit cestu k pakovačům a rozpakovačům daných typů archívu, pokud se nepletu.

To je peklo... Pak to chapu. PS: vy nemate na skole pocitace s UNIXem?

No máme, ale tam nás pustí jen v rámci výuky, v knihovně a volně dostupných prostorách na VŠ je pouze Windows.
« : January 26, 2009, 14:58:19 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #19 : January 26, 2009, 15:28:44 »

xarchiver neni program, ktery by neco sam rozbaloval nebo zabaloval. Je to pouze graficka nadstavba...
Co si pamatuji z Krusadera, tak u něj je myslím potřeba nastavit cestu k pakovačům a rozpakovačům daných typů archívu

...toto je mi jasné, ale zatímco xarchiver si (pravděpodobně - jak jsem psal, nemám to osobně vyzkoušeno) poradí s nastavením parametrů "konzolového" RARu i pro zaheslované a násobné archivy, můj oblíbený krusader to bohužel neumí. Mimochodem cesty k pakovačům si umí najít sám, lze to i ručně (třeba po pozdější instalaci pakovače).

Konzolové příkazy nemám moc rád, hlavně ty s různými parametry, protože si h...o pamatuju a furt to musím někde hledat  Ale to jsou celkem prkotiny, stejně si s tím člověk nějak poradí a najde si to, co mu vyhovuje.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #20 : January 26, 2009, 18:48:14 »

Vytvořil jsem scriptik na rozbalovani zabalenych souboru. Staci jej nahrat do /usr/local/bin, pridat prava ke spusteni a pak jen pri pokusu o rozbaleni staci napsat:
rozbal jmeno_souboru
(funguje i
rozbal soubor1 soubor2 soubor3
popř.
rozbal *
Neni treba si delat hlavu s priponami arj ci rar, tar.gz ci bz2... Postara se sam
Je treba mit nainstalovane nasledujici balicky:
unrar, unarj, unzip, unace, lha, 7z

A onen script:

:
  #!/bin/bash

for jmenoarchivu in $*
 do
  if [ -f "$jmenoarchivu" ] ; then
      jmeno1=$(file -bi "$jmenoarchivu")
      case $jmeno1 in
  "application/x-bzip2") tar -xvjf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-gzip") tar -xvzf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-rar")  unrar e "$jmenoarchivu" ;;
  "application/rar")  unrar e "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-arj") unarj x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/arj") unarj x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-ace") unace x "$jmenoarchivu" ;;
  "application/ace") unace x "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-lha") lha e "$jmenoarchivu" ;;
    "application/lha") lha e "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-tar, POSIX (GNU)") tar -xvf "$jmenoarchivu"  ;;
  "application/x-tar") tar -xvf "$jmenoarchivu" ;;
  "application/x-zip") unzip "$jmenoarchivu" ;;
  "application/zip") unzip "$jmenoarchivu" ;;
  *) echo "'$jmenoarchivu' nemuze byt rozbalen funkci rozbal" ;;
      esac
  else
      echo "'$jmenoarchivu' neni mozne rozbalit programkem rozbal"
  fi
done

take ke stazeni odtud:    http://physics.muni.cz/~petos/other/linux/rozbal
« : January 26, 2009, 22:21:20 Peťoš »

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
karel kudrna
Hero Member
*****

Karma: 14
: 567


skill :: googllama jabber:patryk@jabber.cz


« #21 : January 26, 2009, 19:50:26 »

Pročet jsem to tady celý a musím o tom vyprávět mámě...je jí 62 a má mandrivu 2009 s Xfce. pozadí si snadno změní, na spouštění blbůstek z windous má malej skriptík (ne takovýho macka jako od Peťoše ), kódování ji zatím nepotrápilo, odzipovala zatím všechny přílohy z mailů...je spokojená, umí to prej všechno co XP a je to legální .

prostý user
...selským rozumem...
Hobil
Hero Member
*****

Karma: 58
: 4 006


« #22 : January 26, 2009, 20:32:02 »

V xfce mam v horni liste applet, na ktery kdyz kliknu tak ukaze vsechny pripojene disky/oddily. Prostym klepnutim na prislusny radek se nepripojeny pripoji respektive pripojeny se odpoji. Pro flashky idealni.
Predpokladam, ze KDE4 na rodicich testovat nebudes 
H.

Benzínem se nemá hasit ohniště
teď už je to jedno, ale pro příště... (K.P.)
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #23 : January 27, 2009, 09:36:33 »

No docela jsem o tom KDE4.2 uvazoval, ale s ohledem na hardwarove naroky asi zkusim xfce, nebo MDV 2008.1 s KDE 3.5.

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #24 : January 27, 2009, 12:42:46 »

Vaše PC Vám bude bohatě stačit na KDE, zvlášť, když nechcete 3D prostředí. Mám horší počítač, než na který chcete nasadit KDE 4.2, jen mám více paměti a jede mi KDE velmi dobře.

Nejdříve vyzkoušejte tedy vyzkoušejte KDE 4.2 Jinak do M2009.0 jde taky nainstalovat KDE 3.5
« : January 27, 2009, 12:52:52 Jakub Šenk »

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #25 : January 28, 2009, 10:29:03 »

S tim KDE 3.5 v MDV 2009 to tak mam zarizene - takovy mysmas kde3/4 aplikaci. A po mesici pouzivani KDE 4 jsem si na nej uz celkem zvyknul.

Jak to vlastne vypada s implementaci KDE 4.2 do mandrivy 2009? Jde nekde najit alespon priblizne terminy oficialniho zacleneni nebo alespon zpravy o tom jak to pokracuje?

Jeste malinkata otazecka: plazmoidy v zakladni instalaci jsou co se tyce vyberu pomerne chude, na www.kde-look.org jsem nasel zdrojove kody plazmoidu, ze kterych si je mohu zkompilovat, coz neni nekdy zcela bez problemu a navic prijdu o jejich aktualizaci.
Neexistuje pro MDV 2009 nejaky zdroj jiz zkompilovanych  a aktualizovanych plazmoidu?
« : January 28, 2009, 10:34:47 Ged »

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #26 : January 28, 2009, 14:24:15 »

ad implementace KDE 4.2 - toto se zrovna začalo řešit tady:

http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=9982

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
b3da
Sr. Member
****

Karma: 7
: 385


« #27 : January 28, 2009, 16:19:45 »

Jeste malinkata otazecka: plazmoidy v zakladni instalaci jsou co se tyce vyberu pomerne chude, na www.kde-look.org jsem nasel zdrojove kody plazmoidu, ze kterych si je mohu zkompilovat, coz neni nekdy zcela bez problemu a navic prijdu o jejich aktualizaci.
Neexistuje pro MDV 2009 nejaky zdroj jiz zkompilovanych  a aktualizovanych plazmoidu?
V Kde 4.2 můžete přidat na plochu i google gadgets. A těch je fakt dost 
:
http://desktop.google.com/plugins/
JardaK
Jr. Member
**

Karma: 1
: 73


« #28 : January 29, 2009, 13:01:49 »

aji RAR archívy? ty mi právě nešli, tak jsem si našel právě PeaZip, který vřele doporučuji
rar, arj, 7zip - všechno jde v Krusaderu - ale je nutné doinstalovat balíčky unrar, unarj z PLF. Krusader je pak najde a používá je stejně jako zip, tar.gz,...
Vlastní několikaletá zkušenost.
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #29 : January 30, 2009, 11:01:13 »

Posledni dobou zjistuji, ze pri rozbalovani nekterych archivu v krusaderu to hazi chyby. Pres konzoli to jde rozbalit normalne bez chyb.



* errorarchivekrusader (114.67 , 1280x800 - 507 .)

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
: 1 [2] 3
   |   
 
: