Přihlásit
: [1] 2 3
   |   
: rodice a linux  ( 15256 )
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« : January 26, 2009, 10:52:00 »

Tak jsem se rozhodl, ze rodicum nainstaluji na PC linux. Rozhodl jsem se, ze to bude MDV 2009 (az bude oficialni KDE4.2).

Stimto rozhodnutim mam vsak nekolik dotazu a budu rad, kdyz se podelite o sve nazory a reseni.
Jelikoz nebudu o PC fyzicky jde mi o navody pouzitelne i pro bezneho uzivatele.

1. Jak resite spatnou diakritiku v nazvech a obsahu souboru? Nastavujete globalne kodovani cp1250 misto utf8? - situaci casto resim v ruznych prilohach mailu, souborech na flashkach a usb discich. Problem je v tom, ze vetsina souboru bude prichazet od lidi co pouzivaji windows.

2. obcas se mi stane, ze nekorektne odpojim usb disk/flash.... pak u me vetsinou nasleduji prikazy: umount -a, mount -a a kdyz to nepomuze tak ntfs fix. To vsak nemohu po svych rodicich chtit.
Neexistuje nejaky automaticky script fungujici pod userem, ktery by takoveto pripady resil? - Samozrejme jde namitnout, ze se maji zarizeni korektne odpojovat, ale nekdy nejaky proces pouziva zarizeni a v silach mych rodicu neni vyhledat ho a killnout.

3. Bude tento pocitac vykonostne na MDV 2009 s KDE4 stacit (bez compizu): Athlon XP 2200 (1600 MHz), 512 MB RAM, GK GeForce 9600 256 MB RAM?


..

Urcite me jeste neco napadne.

Dekuji za trpelivost a rady.

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #1 : January 26, 2009, 11:15:45 »

Ahoj.

3.) Stacit to bude, ale nez KDE4 bych volil nejake mene narocne prostredi: mam 1GB ram. Na druhou stranu tam je celkem dobra graficka karta...

1.) Spravne nadefinovane disky resi problem s kodovanim nazvu souboru. Nastavit locale na cp1250 nepomuze, protoze zase v Linuxu je vsechno v utf8. Kodovani souboru neresim, pouzivam emacs, sam rozhoduje o kodovani, zatim ho vzdycky poznal. Na druhou stranu je dost narocny na pouzivani... Kwrite to mozna umi taky sam poznat. Mozna by pomohl nejaky script pouzity s file.

2.) Hmm, tohle je pekny problem. Bohuzel spravne odpojovani je zaklad prace s FileSystemy. Jde o to, ze muzou prijit o vsechna data na te flashce... Kdyz se jim to povede, ze to nejde odpojit, nechť restartuji pocitac...

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #2 : January 26, 2009, 12:20:34 »

1. Jasne pevne disky mohu spravne nadefinovat - u flashek ap to je horsi, nebo si s tim automount poradi? Me de spise o to aby kdyz neco rodice dostanou mailem nebo naopak nejakou prilohu dostanou se jim spravne zobrazil nazev.
Co se tyce obsahu souboru tak v kwrite a spol mohu nastavit jako vychozi automaticke rozpoznavani nebo natvrdo cp1250.

2. Co se tyce nekorektniho odpojovani flash ap. tak me pripadne ze windows je v teto oblasti ohodne napred - vetsinou pomuze zarizeni znovu napojit v nejkrajnejsim pripade restartovat PC a je to OK.
Naproti tomu v linuxu restrart casto nepomuze a navic pod userem s tim nic nenadelam (vim, ze je to dobre z bezpecnostniho hlediska, ale to beznemu uzivateli nevysvetlim.)

Kdyz uz jsme u te bezpecnosti trochu me zaujalo, ze v MDV 2009 (mozna i v predchozich verzich) se aplet automaticke aktualizace pta na heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a nikoliv roota. Neni to taky bezpecnostni riziko?

3. Vykon asi vyresim pridanim 1 GB RAM a pak by to melo byt lepsi.

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #3 : January 26, 2009, 12:37:41 »

1.) S diakritikou by si mel snad poradit automount. Ja ho nepouzivam, ale myslim, ze s takovymi vecmi si uz poradit umi.
2.) Stejne tak si s tim umi poradit kwrite, kdyz mu nastavis to automaticke rozpoznavani...
3.) Jo, pak to bude naprosto bez problemu.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #4 : January 26, 2009, 12:42:24 »

Dekuji.

4. Jeste se obcas stane, ze prijde archiv rar s heslem a pak je Ark (alespon u me) nahrany. Zkousel jsem hledat nejake reseni ale vse co jsem nasel je cca rok stare a spociva v kompilaci nebo zapracovanim nejakych patchu.
Taky jsem hledal nejaky program s gui, ktery by zapadl do grafickeho rozhrani KDE4 a nic jsem nenasel. Prikaz unrar samozrejme znam, ale pro rodice by jsem potreboval neco s gui.


Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #5 : January 26, 2009, 12:44:22 »

Vyborne funguje xarchiver

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
alda81
Hero Member
*****

Karma: 43
: 2 621


alda81@jabber.cz


« #6 : January 26, 2009, 12:57:17 »

4. Jeste se obcas stane, ze prijde archiv rar s heslem a pak je Ark (alespon u me) nahrany. Zkousel jsem hledat nejake reseni ale vse co jsem nasel je cca rok stare a spociva v kompilaci nebo zapracovanim nejakych patchu.
Taky jsem hledal nejaky program s gui, ktery by zapadl do grafickeho rozhrani KDE4 a nic jsem nenasel. Prikaz unrar samozrejme znam, ale pro rodice by jsem potreboval neco s gui.

přinejhorším použijte WinRAR pod wine, sice tolik nezapadne do grafického prostředí, ale je to alespoň s GUI

k té bezpečnosti a heslu roota - můžete si to přenastavit v Ovládacím centru Mandrivy, záložka Bezpečnost->Nastavit úroveň zabezpečení systému, tam záložka Ověření a u Aktualizace Mandriva nastavte třeba heslo správce systému (roota), případně bez hesla, máte-li dobře nakonfigurované zdroje - psáno z M2008.1, v M2009.0 to je na 99% stejné, nemůžu momentálně přebootovat - mám něco rozdělané
« : January 26, 2009, 12:58:58 alda81 »

Na zmrdy, wohnouty a ichtyly nereaguju - někdy se ale neudržím a udělám vyjímku.

Na každé prase se vaří voda a čím větší prase, tím větší kotel. (lidová moudrost)
b3da
Sr. Member
****

Karma: 7
: 385


« #7 : January 26, 2009, 13:14:31 »

Kdyz uz jsme u te bezpecnosti trochu me zaujalo, ze v MDV 2009 (mozna i v predchozich verzich) se aplet automaticke aktualizace pta na heslo aktualne prihlaseneho uzivatele a nikoliv roota. Neni to taky bezpecnostni riziko?
Jeden z kroků po instalaci je u mě nastavení aktualizace na roota. Je to v MCC. Bezpečnostní riziko to není, ale můžou nastat problémy při aktualizaci kernelu, virtualboxu a podobně. Takže aktualizace by měl provádět jen root. Aspoň mě se to osvědčilo.
V kódování nevidím problém.
I když odpojím zařízení natvrdo (vytažením) s problémem, nebo dokonce ztrátou dat jsem se nesetkal. Ale možná jsem měl zatím jen štěstí
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #8 : January 26, 2009, 13:18:21 »

Zatim jsi mel v tom pripade jen stesti: pokud se data zapisuje na flashku, v prubehu zapisu se muze poskodit FAT (ted myslim vlastni File Alocation Table). Neboli: pokud nic nezapisujes, nic se nestane. Jakmile na flashku neco zapisujes, je bezpecnejsi to odpojit.

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #9 : January 26, 2009, 14:12:15 »

Jasne chapu, ze behem zapisu muze nekorektni odpojeni zpusobit poskozeni souboroveho systemu. Mysle jsem spise situaci kdy nejaky program Krusader, nahled na slozku, otevrene okno pripadne jiny proces nechce zarizeni pustit.

Jako takovou nouzovku bych videl nejaky script, ktery by vyhledal vsechny tyto procesy a naskledne by je killnul. Jen me znalosti na vytvoreni tokovehoto scriptu, idealne zakomponovneho do grafickeho rozhrani KDE4, jsou nedostacujici.

Jen nastinim moji predstavu jak by mohl script fungovat:

1. pokusil by se korektne zarizeni odpojit
2. po neuspechu v bode 1. by vyhledal a bez dalsich varovnych hlaskach killnul procesy zavysle na danem zarizeni - idealne bez nutnosti zadani hesla roota.

Jeny bych se chtel zeptat nebude killnuti procesu vyuzivajicich flashku (pominuli ty co na ni zapisuji) stejne jako jeji vytahnuti?
« : January 26, 2009, 14:14:20 Ged »

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #10 : January 26, 2009, 14:30:32 »

Takže WINRAR je zcela zbytečný. Mě osobně v M2009 funguje rozbalování archívů na jedničku. Problém je jen s archívy typu RAR, na které je myslím potřeba stáhnout nějaký balíček nebo použít PeaZip, je zdarma,nativní pro linux(Mandrivu) s gui, umí hodně formátů a v češtině.

Tady je odkaz přímo na RPM z jejich stránek, nevím, jestli je tento program ve zdrojích:

http://downloads.sourceforge.net/peazip/peazip-2.4.1.LINUX.GTK2-1.i586.rpm






PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Paur
Hero Member
*****

Karma: 31
: 1 416


http://pavel-linux.blogspot.com/

312891810
« #11 : January 26, 2009, 14:32:43 »

Já při používání flashky jenom dávám pozor, abych ji nevytáhnul v době, kdy na ní svítí dioda indikace čtení/zápis. Odpojování neřeším (i když je třeba obsah otevřený v okně krusaderu) a nikdy jsem se nesetkal s problémem.

NTB: Acer Extensa 5220 (Celeron 1,73 GHz,2GB), Mageia 2 32bit KDE 4.8.2)
PC: Intel C2D E4300,2GB,NVidiaGF7600GS,Mageia 2 32 bit KDE 4.8.2, WinXP Pro
Tablety: SmartQ V5-II (ARM 720 MHz, 256 MB, 2 GB, Android 2.1, Ubuntu 9.10 LXDE), Archos 101G9 (OMAP 2x1 GHz , 512 MB, Android 4)
Peťoš
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: 188
: 6 712



« #12 : January 26, 2009, 14:35:22 »

nevím, jestli je tento program ve zdrojích:
resi se to prikazem
urpmq -i jmeno_balicku

Peazip ale v repozitarich fakt neni

Do it or do not. There is no "try".

Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky
Jakub Šenk
Hero Member
*****

Karma: 16
: 1 254



« #13 : January 26, 2009, 14:38:50 »

Já při používání flashky jenom dávám pozor, abych ji nevytáhnul v době, kdy na ní svítí dioda indikace čtení/zápis. Odpojování neřeším (i když je třeba obsah otevřený v okně krusaderu) a nikdy jsem se nesetkal s problémem.

Stejně tak. Jen si je fakt dobré dávat pozor na to, aby nepracovala ;-)

resi se to prikazem
urpmq -i jmeno_balicku

Peazip ale v repozitarich fakt neni

Píšu ze školy = MS only right now , čili jsem to nemohl zjistit.

PC: AMD AthlonXP 2000+, 1,5 GB RAM, GF 4 MMX 64 MB VRAM.

WWW: http://senkjakub.blogspot.com
Ged
Full Member
***

Karma: 3
: 215


17002977
« #14 : January 26, 2009, 14:41:39 »

Na ty zaheslovane archivy me napadl Krusader ten to zvlada bez problemu

Jednou jsem ho videl na vanoce

Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"

jabber: uranit@jabbim.cz
: [1] 2 3
   |   
 
: